Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στη Βουλγαρία θα μάθουν ότι πέντε αιώνες «συγκατοικούσαν με τους Οθωμανούς»


Το βουλγαρικό υπουργείο Παιδείας προωθεί μια νέα ‘φιλοσοφία’ για την εκμάθηση της βουλγαρικής ιστορίας.

Ο στόχος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Ευγενία Κοσταντίνοβα, είναι η βελτιστοποίηση των προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης, ώστε να επικεντρώνεται στην παράδοση και στη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας.
Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της ύλης των μαθημάτων στα βουλγαρικά σχολεία  καλύπτεται από την πατριωτική παιδεία και αυτό πρέπει να αντικατασταθεί με τις γνώσεις σε δεξιότητες.
Για παράδειγμα μέχρι την 6η τάξη το 50% των μαθημάτων  είναι η εθνική ιστορία, στην όγδοη και την ένατη τάξη επίσης η εθνική ιστορία. Ακόμη, η «Σλαβο-Βουλγαρική Ιστορία» διδάσκεται και στην ένατη τάξη και αυτό αποτελεί θέμα.
Σε ερωτήσεις γιατί στην εκπαίδευση χρησιμοποιείται ο όρος «εκχριστιανισμός» των Βουλγάρων και όχι 'αλλαγή' πίστης, η απάντηση του υπουργείου είναι ότι  το βάπτισμα είναι μέρος του εκχριστιανισμού. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία πότε η χώρα ασπάστηκε την Ορθοδοξία.
Επίσης, μια νέα ερμηνεία δίνεται στην «οθωμανική παρουσία» στα βουλγαρικά εδάφη, και αυτή ακολουθεί τα πολιτικά συστήματα που καθιερώνουν την εκπαίδευση.
Εάν είναι η πολιτική εθνοκεντρική, καθορίζουν την Οθωμανική Περίοδο,  ως τουρκική σκλαβιά, δουλεία, οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα, όμως,  κατά τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου δόθηκε η ερμηνεία της 'συνύπαρξης'.
 
«Συνύπαρξη κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Σύμφωνα με τη λογική αυτή οι Βούλγαροι εκείνη την εποχή,  όταν «έκαναν την παρουσία τους οι Οθωμανοί στην επικράτειά τους, συνυπήρχαν μαζί πέντε αιώνες».

Αλλά, όσοι στις εξετάσεις αναφέρουν την Οθωμανική κυριαρχία ως δουλεία και όχι ως συνύπαρξη, δεν θα έχουν …συνέπειες, όπως ανέφερε η Κοσταντίνοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου