Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Σκόπια: Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση

Image


 Η παρατεταμένη πολιτική κρίση την οποία βιώνουν τα Σκοπια από πέρυσι την άνοιξη, όταν και προέκυψε το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, πέρασε σε μια νέα, πιο τεταμένη φάση.  Αυτό υποστηρίζει  η πρόσφατη Έκθεση της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης.

Η Έκθεση συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Σύμφωνα με αυτήν, όλα ξεκίνησαν έπειτα από μετά από μία ακόμη ανακοίνωση του γραφείου της ειδικής εισαγγελίας, το οποίο και συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 βάσει της Συμφωνίας του Πρίζινο, για να διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες σε μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες. Η ειδική εισαγγελέας ανακοίνωσε, στις 30 Μαρτίου 2016, ότι υπήρχαν «βάσιμες υποψίες» εναντίον πέντε κρατικών αξιωματούχων που είχαν υπηρετήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι για «παράνομη καταστροφή μηχανισμού παρακολούθησης», ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Πρόκειται για μία από τις τρεις συνολικά έρευνες τις οποίες έχει ξεκινήσει η ειδική εισαγγελέας - με τις άλλες δύο να αφορούν:
  • α) την εμπλοκή πρώην Υπουργών και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων κυβερνήσεων του Γκρούεφσκι σε εκλογική νοθεία, και
  • β) τη χρήση βασανιστηρίων εκ μέρους ενός πρώην Υπουργού, του Λιούμπε Μπόσκοσκι (Ljube Boskoski).
Οι προσπάθειες της ειδικής εισαγγελίας για διαλεύκανση τυχόν πολιτικών ευθυνών στη κρίση που δοκιμάζει από πέρυσι τον Φεβρουάριο την ΠΓΔΜ, με το ξέσπασμα του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, συνάντησαν ένα αναπάντεχο εμπόδιο όταν, στις 12 Απριλίου, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ (Gjorge Ivanov) ανακοίνωσε ότι έδινε χάρη σε 56 πολιτικούς και συνεργάτες τους οι οποίοι αντιμετώπιζαν έρευνες για ενδεχόμενη «εγκληματική συμπεριφορά». Ο Ιβανόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις συνταγματικές μου εξουσίες, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση… (η κρίση) έχει επιβληθεί από το εξωτερικό.

Αντιπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας πηγαινοέρχονται στα δικαστήριά μας, ενώ οι δικαστές μας προσπαθούν να αποφασίσουν εάν κάποιος θα συλληφθεί ή όχι…».

Η απόφαση του Προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ (Zoran Zaev), χαρακτήρισε την προεδρική απόφαση «πραξικόπημα», καλώντας τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Σκοπιων, Τρενταφίλ Ιβανόσκι (Trendafil Ivanoski) δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο υποτιθέμενος Πρόεδρος έχει πλήρως καταστρέψει τις τοπικές και διεθνείς προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς να αποκατασταθεί η νομιμότητα», ενώ ο πολιτικός αναλυτής και πρώην πρεσβευτής Αρσίμ Ζεκόλι (Arsim Zekoli) υπογράμμισε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ): «Σε μια χώρα όπου είναι κοινό μυστικό ότι διοικείται από ένα πολιτικό κόμμα και όπου το έγκλημα και η διαφθορά ανθούν, η απόφαση (του Προέδρου) ήταν αναμενόμενη. Να που οδηγεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας την οποία η ΕΕ έχει αγνοήσει τα τελευταία 10 χρόνια».

Εν μέσω καθημερινών διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου στη πρωτεύουσα Σκόπια, εναντίον τόσο της απόφασης του Προέδρου να δώσει πολιτική αμνηστία, όσο και της απόφασης που έλαβε στις 6 Απριλίου η Βουλή – στην οποία η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) του Νίκολα Γκρούεφσκι (Nikola Gruevski) κατέχει την πλειοψηφία των εδρών - να πραγματοποιηθούν τελικά οι πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε, στις 20 Απριλίου, ότι το κόμμα του δεν θα συμμετείχε στις συνομιλίες τις οποίες συγκάλεσε εκτάκτως στις 18 Απριλίου η ΕΕ ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ – την ΕΜΕΟ, τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών - για την επίλυση της κρίσης και την επιστροφή της χώρας «στην ευρωατλαντική προοπτική».

Ο Ζάεφ επανέλαβε – έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του κινήματος “Protestiram” (Διαμαρτύρομαι), το οποίο οργανώνει και τις καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας - τη βασική θέση του κόμματός του ως προς τη πραγματοποίηση νέων εκλογών: ότι δηλαδή θα πρέπει να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις βασικές προϋποθέσεις πριν από τη διεξαγωγή τους: την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τη μεταρρύθμιση των ΜΜΕ έτσι ώστε να υπάρχει μια «δίκαιη κάλυψη» των εκλογών και την εισαγωγή εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να μην ασκείται «κομματική πίεση στους ψηφοφόρους και γίνεται κατάχρηση κρατικών πόρων από τα κυβερνώντα κόμματα».

Στις 22 Απριλίου, η ΕΕ ανακοίνωσε την αναβολή των προγραμματισμένων συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στα 4 σημαντικότερα κόμματα των Σκοπιων για την επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάρρευση της Συμφωνίας του Πρίζινο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπιων.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η κατάρρευση της Συμφωνίας του Πρίζινο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για οποιαδήποτε βήματα οπισθοδρόμησης στα Σκόπια, τα οποία θα οδηγούσαν τη χώρα ακόμη πιο μακριά από τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ίδια ημέρα, στις 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας Αλβανών στα Σκόπια. Οι διαδηλωτές καταφέρθηκαν τόσο εναντίον του Γκρούεφσκι, όσο και εναντίον του Αλί Αχμέτι (Ali Ahmeti) ηγέτη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση και εταίρου του Γκρούεφσκι σε διαδοχικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι ζητούσαν ένα κράτος «δύο (συστατικών) εθνοτήτων, με δύο επίσημες γλώσσες»


Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: