Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ Οι φόβοι για σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο εν μέσω θέρους από την Άγκυρα, το ΝΑΤΟ και η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας




Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία, το Ισραήλ και πιθανόν την Αίγυπτο, αυξάνει και πάλι την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω πλήγματος στα συμφέροντα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες και ενώ ισχύει το θερινό μορατόριουμ οι Τούρκοι έκαναν τέσσερις πτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές, μία κίνηση που χαρακτηρίζεται καθαρά επιθετική. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό που δείχνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Προ ημερών η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει την περιοχή μεταξύ της Σκύρου και των Ψαρών με την απαίτηση να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.
Επιχειρεί δηλαδή με έναν ακόμη τρόπο να κόψει στη μέση το Αιγαίο και αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού. Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε η τελευταία, αλλά η χρονική συγκυρία είναι αυτή που αναβαθμίζει την τουρκική πρόκληση.
Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ που έχει επιτευχθεί ήδη, και η συμφωνία με τη Ρωσία να τα βρουν και πάλι Άγκυρα και Μόσχα μετά τη συγγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν, δείχνει πώς η Τουρκία αναθάρρυνε και πάλι και το μόνο ίσως μέτωπο στο οποίο μπορεί να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα είναι το Αιγαίο. Και τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πολλά, όπως έδειξε και το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά θετικές είναι για την Ελλάδα, στην οποία ήδη εκφράζονται φόβοι πώς μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και άρα το κλείσιμο το μετώπου στη Συρία η Άγκυρα, ίσως ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο σε μεγάλο βαθμό.
Κι έχει λόγο να πράξει. Ποιος είναι αυτός πέραν των αξιώσεων της σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πλέον δεν θέλει τη διατήρηση της δύναμης της Συμμαχίας στο Αιγαίο, καθώς θεωρεί πώς ο χρόνος πλέον κυλάει σε βάρος της. Μπορούν να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και να ανατραπούν τα δικά της σχέδια που περιλαμβάνουν αξιώσεις ανατροπής του status quo.
Εδώ βέβαια υπάρχει ένα λεπτό σημείο που θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι γνωστό πώς δεν αποσκοπεί κυρίως στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά στον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και των κινήσεων της Ρωσίας προς τη Συρία.
Η αλλαγή στάσης λοιπόν της Τουρκίας προκαλεί ήδη τη σφοδρή ενόχληση των ΗΠΑ και αυτό, όπως έγραψε το pronews.gr φρόντισε να το καταστήσει σαφές η Βικτώρια Νούλαντ. Η ελληνική εξωτερική πολιτική λοιπόν θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία και να ζητήσει μεγάλα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Είναι κάτι βεβαίως στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει αλλά είναι μία μεγάλη ευκαιρία.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αφού εγκλωβίστηκε στην πολιτική που ο ίδιος εφάρμοσε, γονάτισε και αναζητά ερείσματα, ίσως για να μην δει διαμελισμένη την Τουρκία. Αυτό λοιπόν που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού έχει αποφασίσει και έχει στραφεί στις ΗΠΑ, είναι να ζητήσει ανταλλάγματα σε κάθε επίπεδο. Από στρατιωτικό και ενεργειακό, μέχρι πολιτικό και οικονομικό.
Ο Πάνος Καμμένος για παράδειγμα είχε μιλήσει στο παρελθόν για ΝΑΤΟϊκή βάση στα Δωδεκάνησα. Είναι κάτι που θα μπορούσε να ζητήσει μεταξύ πολλών άλλων η Ελλάδα, όπως οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που η τρόικα έχει επιβάλει τον αφοπλισμό της χώρας ή ανταλλάγματα σε οικονομικό επίπεδο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη γερμανική μπότα.
Βέβαια, κάποιοι διπλωμάτες επισημαίνουν πώς είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το που το πάει η Άγκυρα, αλλά η παροιμία λέει... στη βράση κολλάει το σίδερο. 

Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου