Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΑΟΥΝΤ Οι Χούθι χτύπησαν σαουδαραβικό στρατόπεδο με πύραυλο OTR-21 Tochka σκοτώνοντας 179 στρατιώτες!




του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Συντριπτικό πλήγμα δέχθηκε ο σαουδαραβικός βασιλικός Στρατός στην Υεμένη όπου οι Σιίτες Χούθι χτύπησαν στρατόπεδό του στην τοποθεσία Jahf νότια της Ta’iz την οποία και έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Ριάντ, με πύραυλο OTR-21 Tochka φονεύοντας 179 Σαουδάραβες στρατιώτες.
 
Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα για τις δυνάμεις του Ριάντ από τότε που ξεκίνησε η σαουδαραβική επέμβαση στην Υεμένη. 
 
Το στρατόπεδο αυτό ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς χρησίμευε σαν ένα σημείο εξόρμηση για το μέτωπο της Ta’iz αλλά και σαν σημείο ανάσχεσης σε οποιαδήποτε προέλαση των Χούθι νοτίως του Ta’iz προς το Lahaj και το Aden. Θωρητικά ο δρόμος για το Άντεν είναι πλέον ανοιχτός.
 
Αν και το νούμερο φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο σε παρόμοιες πυραυλικές επιθέσεις οι Χούθι κατάφεραν ανάλογα αιματηρά πλήγματα. Σε άλλο χτύπημα με τον συγκερκιμένο πύραυλο οι Χούθι είχαν σκοτώσει και 45 στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία έχουν και αυτά σπεύσει σε βοήθεια του Ριάντ.
 
Πρόκειται για έναν τακτικό βαλιστικό πύραυλο σοβιετικής κατασκευής και λειτουργεί με σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης 
 
Βάρος 2,000 kg (4,400 lb) Scarab A, 2,010 kg (4,430 lb) Scarab B, 1,800 kg (4,000 lb) Scarab C
 
Μηκος 6.4 m (21 ft)
 
Διάμετρος 0.65 m (2 ft 2 in)
 
Φέρει χημική κεφαλή, πυρηνική κεφαλή 100 kt, EMP, ή συμβατική κεφαλή
 
Single-stage Solid-fuel rocket
 
Επιχειρησιακό βεληνεκές 70 km (43 mi) Scarab A, 120 km (75 mi) Scarab B, 185 km (115 mi) Scarab C
 
Ταχύτητα 1.8 km/s (1.1 mi/s; Mach 5.3)
 
Σύστημα καθοδήγησης Inertial guidance, Tochka-P added passive radar against radar installations
Πλατφόρμα εκτόξευσης BAZ-5921 Mobile TEL
 
Παρόμοιες σοκαριστικές απώλειες το Ριάντ είχε υποστεί στις μάχες του Mindi της περιφέρειας της Hajjah στην βορειοδυτική Υεμένη όπου κατα την δάρκεια των συγκρούσεων με τους Σιίτες Χούθι που αποτελούν πλέον τις επίσημες ΕΔ της χώρας έχασαν πάνω από 500 άνδρες προκαλώντας ένα σοκ στην Σ.Αραβία η οποία έσπευσε άμεσα να ζητήσει εκεχειρία μέχρι να αναδιατάξει τις δυνάμεις της.
 
Όμως οι απώλειες τότε δεν αφορούσαν μία μόνο ημέρα.
 
Η νέα αυτή πανωλεθρία δημιουργεί μεγάλα ερωηματικά για το αξιόμαχο του βασιλικού Στρατού αλλά και όλων των σαουδαραβικών ΕΔ γενικότερα.
 
Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ'έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.
 
Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλύν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.
 
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
 
Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων: 
 
Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του '60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).   
 
Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.    
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.   
 
Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι. 
 
Η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος μέσα σε έναν χρόνο. Πηγές κάνουν λόγο για 5.000 νεκρούς, ενώ οι Χούθι εκμεταλευόμενοι τον σιιτικό πληθυσμό των νότιων επαρχιών του Ριάντ εισβαλλουν συχνά και πραγμτοποιούν επιτυχημένες επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις των Σαουδαράβων.
 
Η στάση της Ρωσίας στο παρασκήνιο είναι υποστηρικτική στους Χούθι πιστή στον άξονα Σιιτών-Αλαουϊτών-Ορθοδόξων εναντίον του άξονα Σουνιτών-Δύσης και επιπλέον με αυ΄τον τον τρόπο το Ριάντ φοβάται να εμπλακεί περαιτέρω στην συριακή σύγκρουση από φόβο μην αν τιμετωπίσει οργανωμένη σιιτική εξέγερση στο Νότο με την βοήθεια των Χούθι.
 
Οι εφεδρείες όπως αποκαλύφθηκε δεν φτάνουν.
 
Κακώς πίστεψαν μερικοί ότι η σύγκρουση στην Υεμένη είναι τοπική. Είναι προέκταση του συριακού μετώπου.
 
 Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: