Σελίδες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν στην Αλβανία, όπως στην Κούβα»

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν στην Αλβανία όπως στην Κούβα», είναι το τίτλος του άρθρου
.
Η αμερικανική και η Δυτική πολιτική, σχεδόν, απέτυχε στην Αλβανία,  αφού δεν έχουν γίνει αποδεκτές οι πολιτικές αλλαγές που ωθήθηκαν τη δεκαετία του ’90, που σύμφωνα με αυτές η πρώην κομμουνιστική χώρα, λουσμένη με την κομμουνιστική ιδεολογία,  έπρεπε να έχει σήμερα ένα δημοκρατικό πολίτευμα, μετά από 47 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος.

Εδώ και 26 χρόνια η Δύση πιστεύει στη σοβαρότητα της μίμησης των πρώην κομμουνιστών να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό πολίτευμα, δηλαδή, ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης από αυτό του κομμουνιστικού, αλλά στην πραγματικότητα το παρελθόν δεν είναι μόνο παρόν, αλλά γίνονται προσπάθειες εκ νέου να αποκατασταθεί η παλαιά δικτατορία, αντί να οικοδομηθεί η δημοκρατία.
Η Δύση παρουσιάζεται με μια πολιτική κατάσταση  η οποία, μάλλον, είναι άγνωστη (στην Αλβανία) και πιθανόν να την βλέπουν, ακόμη,  στην ίδια κατάσταση,  όταν οι κομμουνιστές ανήλθαν στην εξουσία το 1945 και πλησίασαν το ανατολικό στρατόπεδο, αγνοώντας τη Δυτική προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αλβανία, αγνοώντας ακόμη και τις οποιεσδήποτε επενδύσεις.
Μετά από 26 χρόνια, η αλβανική πολιτική τίθεται σε δυτική τροχιά  και δέχεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μια σημαντική μεταρρύθμιση στους υπάρχοντες νόμους και της δίνεται η ευκαιρία να προωθήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα πείραμα με την Αλβανία και αποκόμισαν την αποτυχία τους στα Βαλκάνια, ειδικά στην Αλβανία, επειδή πίστεψαν -με τον μαλακό τρόπο- ότι οι κομμουνιστές θα γίνουν δημοκρατικοί  και αυτή η αποτυχία τους είναι παρόμοια με την αποτυχία των Αμερικανών στην Κούβα πριν από 50 χρόνια, αλλά σε διαφορετικές συνθήκες και μερικές φορές αρκετά διαφορετικά.
Η κομμουνιστική νοοτροπία στην Αλβανία δεν έχει αλλάξει σε τίποτα από την άποψη της δημοκρατίας στη χώρα, ώστε να εδραιωθεί ένα κράτος δικαίου, απλά υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων  που διέπονται από τη νοοτροπία του πυρήνα του δικτατορικού καθεστώτος και έχουν εφαρμόσει ένα ημι-αναρχικό καθεστώς που το ονομάζουν δημοκρατία.
 (Στην Αλβανία)  ελάχιστοι άνθρωποι ελέγχουν την πολιτική, την κυβέρνηση, την αγορά, τα οφέλη και επίσης αυτοί είναι μέρος της εγκληματικότητας, ενδιαφέρονται  για το συμφέρον τους και σε βάρος των Αλβανών πολιτών.
Τα πολιτικά κόμματα διοικούνται από αυτούς τους ανθρώπους που ήταν  μέρος της δικτατορίας και οι φατρίες που υπάρχουν στη δικαιοσύνη ελέγχονται από εκείνους που καταγράφουν εγκλήματα και έχουν υπηρετήσει το καθεστώς της δικτατορίας.
Τα δημόσια ιδρύματα έχουν ανθρώπους που ενοχοποιήθηκαν για τη δικτατορία και αυτοί μοιράζονται τα προϊόντα και τις ευκαιρίες.
Και σήμερα λέμε ότι η Αλβανία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου