Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σλαβικά και ελληνικά τοπωνύμια…ZHTOYN KAI TΑ ΡΕΣΤΑ ΟΙ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ


«Το ποια είναι η πολιτική των ελληνικών αρχών σε σχέση με τα σλαβικά τοπωνύμια το δείχνει το παράδειγμα του αυτοκινητοδρόμου Φλώρινα- «Μπίτολα» που αντικαταστάθηκε η λέξη Μοναστήρι με την Μπίτολα», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Φαντασθείτε τώρα τα Σκόπια να αλλάξουν όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας προς την Ελλάδα και να μιλούσαν για ονομασίες Κιλκίς, Έδεσσα, Φλώρινα, Νάουσα, Σέρρες, Καστοριά, … καλά αυτός θα ήταν ένας πραγματικός «αλυτρωτικός» πόλεμος!
Πέρσι, λοιπόν, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές της νέας εθνικής οδού Φλώρινας –Νίκαια, σεβόμενοι τα διεθνή πρότυπα,  σχεδίασαν την πινακίδα με το όνομα Μπίτολα στα ελληνικά  και στα λατινικά ως Bitola (για το Μοναστήρι).
Αυτό για πολλούς σλαβικής καταγωγής Έλληνες πολίτες θα ήταν μια θετική έκπληξη και  μια ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στην Ελλάδα από την άποψη της πολιτικής περί τοπωνυμιών.
Αλλά, αμέσως μετά, η πινακίδα αυτή αφαιρέθηκε, σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα. Τώρα γράφει το ελληνικό τοπωνύμιο Μοναστήρι  και σε αγγλική μεταγραφή Bitola. Έτσι είναι όλοι οι άλλοι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι αυτή η αντίδραση προήλθε από μέλη της Ένωσης απόστρατων συνταγματαρχών, οι οποίοι ζήτησαν τη μη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, αλλά με τις ελληνικές αρχές και η πινακίδα στην εθνική οδό αντικαταστάθηκε αμέσως.
Τι άλλο μπορεί κανείς να περιμένει, αφού τα ελληνικά σχολικά βιβλία γράφουν «…δυστυχώς δεν απελευθερώθηκε η ελληνική πόλη του Μοναστηρίου. Οι Σερβικές δυνάμεις το 1913 πρόλαβαν και κατέλαβαν την πόλη».
Τέτοιες ενέργειες από τις ελληνικές αρχές μπορούν να είναι μια καλή απάντηση στις κατηγορίες τους για τον υποτιθέμενο αλυτρωτισμό των Σλάβων ψευδομακεδόνων.
Βέβαια,  μια πραγματική απάντηση για τον σλαβικό αλυτρωτισμό  θα ήταν εάν οι πινακίδες  στη χώρα μας αλλάξουν από τις σλαβικές ονομασίες  των ελληνικών πόλεων και γυρίσουν στις υπάρχουσες  ελληνικές ονομασίες, έτσι θα μπορούσαν να γίνουν το Κουκούς- Κιλκίς, η Λερίν- Φλώρινα, η Βόντεν- Έδεσσα, η Κοστούρ- Καστοριά…
Αυτά θα αποτελούσαν πιθανόν πραγματικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ψευδομακεδονίας και  της Ελλάδας καθώς οι υπουργοί Ποπόσκι και Κοτζιάς προβαίνουν σε συνεχείς συσκέψεις  για το σκοπό αυτόν.
Η Ευρώπη και σε αυτήν την περίπτωση για να ανεχθεί τον ελληνικό αλυτρωτισμό θα πρέπει να ωθήσει σε μια ευρωπαϊκή λύση για διπλή ονομασία των τοπωνυμιών, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Δηλαδή Μοναστήρι και Μπίτολα, αλλά και Φλώρινα και Λερίν, Έδεσσα και Βοντέν, Θεσσαλονίκη και Σολούν…, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: