Σελίδες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Οι θέσεις των κομμάτων στα Σκόπια σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος


«Η διαμάχη για το όνομα στα κομματικά προγράμματα»

Το ζήτημα της ονομασίας του νότιου-σλαβικού κράτους των Σκοπίων, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όσον αφορά το συνταγματικό όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, για άλλη μια φορά τίθεται στα προεκλογικά προγράμματα των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

«Εάν υπήρχε εθνική συναίνεση στο θέμα αυτό, θα είχε αφαιρεθεί τελείως από την ημερήσια διάταξη της εθνικής πολιτικής σκηνής, ενώ τώρα το κάθε κόμμα εκφράζει τις απόψεις του προσεγγίζοντας αυτό το ζήτημα», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Τώρα, όλα τα πολιτικά κόμματα υπόσχονται ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ παραδέχονται ότι η διαφωνία με την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτήν την  πορεία.
Το VMRO-DPMNE
Το κόμμα του VMRO-DPMNE [«Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση- Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ένωση» VMRO-DPMNE] λέει ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα με βάση τις ήδη καθορισθέντες στρατηγικές και αρχές. 
Το κόμμα δεν αποδέχεται αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, ούτε προτάσεις που θα έθετε σε κίνδυνο το λαό και την ψευδομακεδονική του ταυτότητα ή την ταυτότητα του ψευδομακεδονικού έθνους και πολιτισμού καθώς και  την ψευδομακεδονική ταυτότητα του λαού.
 Το SDSM
Το πρόγραμμα του SDSM [«Σοσιαλδημοκρατική Ένωση για την Μακεδονία»- SDSM], καθορίζει την εξ αρχής αναδόμηση του Συντάγματος. 
Μια μελλοντική  κυβέρνηση του SDSM θα δημιουργηθεί με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα. Θα ήταν πραγματικά προσηλωμένη στην υπέρβαση της διαφοράς που επιβάλλεται από την Ελλάδα, αλλά δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα ζητήματα ταυτότητας των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους.
Το SDSM αναφέρει ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική αλλαγή στην εθνική, γλωσσική  και πολιτιστική ταυτότητα του ψευδομακεδονικού λαού, για κάθε πολίτη της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, τα θρησκευτικά και εθνοτικά του πιστεύω.
Το DUI
Το αλβανικό κόμμα της ‘Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση’ (DUI) δηλώνει ότι θέμα του ονόματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη δέσμευση στο κόμμα για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Το κόμμα δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα πήγαινε σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Η Συμμαχία των Αλβανών
Η Συμμαχία των Αλβανών δήλωσε ότι στην εξωτερική πολιτική θα προσπαθήσει για σχέσεις καλής γειτονίας στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής, την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, την οικονομική, πολιτιστική, για την ασφάλεια καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας, αλλά δεν αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη έμφαση τη διαφωνία του  ονόματος με την Ελλάδα.
Συνασπισμός για Αλλαγή και Δικαιοσύνη
Ο Πάβλε Τραϊάνοφ, ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας που είναι μέρος του  Συνασπισμού, λέει ότι μπορεί να υπάρξει επίτευξη των στόχων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατηρώντας το συνταγματικό της όνομα η χώρα. 
Το πρόγραμμα του κόμματος λέει ότι έχει μια στρατηγική για τη σταδιακή επίλυση της διαφοράς με τη διεθνή υποστήριξη.
 Περιλαμβάνει τη δημιουργία εθνικής συναίνεσης με την «ένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των πολιτών και των ΜΚΟ για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα και στη συνέχεια ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα δηλώσουν κατά πόσο πρέπει να συμβιβασθεί η χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα
Το Φιλελεύθερο Κόμμα προσφέρει μια πλατφόρμα για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση και την επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα, που προβλέπει την ανάγκη υπεράσπισης του ονόματος, που είναι μέρος των εθνικών συμφερόντων και στη διατήρηση της ταυτότητας του ψευδομακεδονικού έθνους που συσπειρώνει το λαό. 

Από την συγκριτική ανάλυση των προγραμμάτων που παρουσιάζει η «Nova Makedonija», τα περισσότερα σλαβικά πολιτικά κόμματα έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις σχετικά με το συνταγματικό όνομα και σταθερές δεσμεύσεις που δεν θα επιτρέψουν ιδέες και προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ενότητα του λαού επάνω στην ψευδομακεδονική ταυτότητα ή την ταυτότητα του ψευδομακεδονικού έθνους και γλώσσας.
Ενώ στα αλβανικά κόμματα επικρατεί το μήνυμα των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής συνεργασίας και της  Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, ενώ δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στο θέμα της διαφοράς με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου