Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Μπασμπούγκ-Πρώην αρχηγός Στρατού: «Οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Τουρκία»

 Φωτό του δημοσιεύματος από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu
 

 
Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δήλωσε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν αναμφισβήτητα πίσω από την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τουρκικής Κληρονομιάς στην Ουάσιγκτον, ο Μπασμπούργκ δήλωσε ότι δύο είναι τα θέματα  που κάνουν τεταμένες  τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. 
Πρώτον  είναι η έκδοση του Γκιουλέν, που κατηγορείται ως ένας από τους κορυφαίους της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, και δεύτερον είναι  η αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεία παρακλάδι του PKK.
Σύμφωνα με τον Μπασμπούγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τουρκικού στρατού από το 2008 έως το 2010, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν και να βοηθήσουν  στη αντιμετώπιση των τουρκικών εθνικών ανησυχιών για την ασφάλεια,  του -εδώ και δεκαετίες- εταίρου τους.
Το πραξικόπημα δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια των οπαδών του Γκιουλέν που διείσδυσαν στον τουρκικό στρατό, είπε.
«Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός, ότι οι πραξικοπηματίες πήραν εντολή απευθείας από τον Γκιουλέν. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στις δικαιολογίες της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με έλλειψη στοιχείων για το ρόλο του Γκιουλέν, ο Μπασμπούγκ δήλωσε ότι μερικοί επικεφαλής πραξικοπηματίες ομολόγησαν ότι είχαν δεσμούς με τον αρχηγό της τρομοκρατίας που διαμένει στις ΗΠΑ.
Ένας τέτοιος επικεφαλής ήταν ο Αντίλ Οξούζ που συνελήφθη κατά το πραξικόπημα κοντά στην Άγκυρα, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, είπε.
Ο Οξούξ παραδέχθηκε  ότι είχε ταξιδεύσει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί τον Γκιουλέν, μόλις λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.
 Ερωτηθείς, εάν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για την προσπάθεια των Γκιουλενιστών στο πραξικόπημα, ο Μπασμπούγκ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί πιάστηκαν εξ απήνης.
 «Δεν είναι λογικό να πιστεύουμε ότι δεν γνώριζαν για αυτό», είπε.
«Διαθέτοντας τέτοιες μυστικές υπηρεσίες, δεν πιστεύουμε ότι δεν ήταν ενήμερες», πρόσθεσε.
Ο Μπασμπούργκ αναφέρθηκε επίσης στην ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον σχετικά με τη Συρία.
«Η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με το (κουρδικό) PYD στη Συρία, είναι μια βραχυπρόθεσμη τακτική  εξαιτίας της κατάστασης και αυτό σίγουρα δεν θα βοηθήσει στους μακροπρόθεσμους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους», είπε.
Η τουρκική κοινή γνώμη δεν βλέπει με ικανοποίηση την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τα παρακλάδια του ΡΚΚ στη Συρία, όπως είναι το YPG -στρατιωτικό σκέλος του κουρδικού  κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), είπε ο Μπασμπούργκ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θυσιάζουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία για μια βραχυπρόθεσμη τακτική στρατηγική.
«Η συνεργασία με το PYD θα βλάψει όχι μόνο την τουρκο-αμερικανική φιλία αλλά και τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά συμφέροντα και δεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στο πρόβλημα της Συρίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία.
Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ, να σταματήσουν την υποστήριξή τους στα παρακλάδια του PKK στη Συρία. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει (τους Κούρδους) για τον πόλεμο κατά του ISIS, αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζει το PYD και YPG.
Ο απόστρατος στρατηγός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συντονίσει  την πολιτική της για τη Συρία, με βάση τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, όπως είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, αλλά η Άγκυρα έχει μείνει χωρίς άλλη επιλογή για να διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια.
 «Η Τουρκία έφερε διαφορετικές προτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές φορές, όπως είναι η δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η καθιέρωση ζωνών ασφαλείας», είπε προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρότεινε, ακόμη,  και κοινές επιχειρήσεις στη Συρία.
Επέκρινε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για αδράνεια στη συριακή κρίση. Δήλωσε, ακόμη, ότι είναι αισιόδοξος ότι η νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα κάτι για την κρίση.
Τόνισε ότι η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν, συμφωνούν για την πολιτική και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Οι τέσσερις χώρες θα πρέπει από κοινού να χαράξουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του συριακού πολέμου που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 400 χιλιάδες θύματα και την εκτόπιση πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπων.
Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου