Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Σκόπια: ''Ο Κοτζιάς έχει προτάσεις για το όνομα''


«Κοτζιάς: Έχουμε μερικές προτάσεις για το όνομα», σημειώνει η 'Telma' των Σκοπίων

Η Ελλάδα έχει αρκετές προτάσεις για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με τον γείτονά της, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, μια λύση που θα έχει, φυσικά, σχέση με τον αλυτρωτισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να είναι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά εγώ επισημαίνω ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 Στην πραγματικότητα ο σκοπός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ήταν να δοθεί χρόνος για την υποβολή προτάσεων στη διαφωνία του ονόματος. Έχουμε μερικές προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την άλλη πλευρά».
Ο Κοτζιάς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά περιμένει να σεβασθεί την ιστορία και όχι να διακατέχεται- όπως είπε- από αλυτρωτισμό.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Αίγυπτο υπάρχει μια πόλη με τον όνομα Αλεξάνδρεια, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι η ελληνική ιστορία είναι δική τους (των Αιγυπτίων), μόνο και μόνο επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε κάποια στιγμή εκεί.
Το ελληνικό κράτος επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με όλους. Ευχόμαστε σταθερότητα στη γείτονα. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν εκφράζει καμία άποψη σχετικά με τις υποθέσεις των Σκοπίων και σέβεται την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους τους.
Για την επιτυχή έκβαση των σχέσεων Σκοπίων- Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο με τον υπουργό των Σκοπίων συμφωνήθηκαν  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν 11 σημεία για την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, των υποδομών, της ενέργειας και της υγείας.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η σύνδεση των Σκοπίων με αγωγό φυσικού αερίου, η σιδηροδρομική σύνδεση Μοναστηρίου- Φλώρινας, κοινά ερευνητικά προγράμματα μέσω πανεπιστημίων.
Αυτό  θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είχε ως αποτέλεσμα  την αλλαγή του λεξιλογίου των Ελλήνων αξιωματούχων.
Μόλις πριν από δύο μήνες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε  και πάλι ότι ζήτημα του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων δηλώνει αλυτρωτισμό και ο ίδιος επέμεινε στον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας, σημειώνει το δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: