Σελίδες

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Σκόπια: Έλληνες και Βούλγαροι ευρωβουλευτές κατέθεσαν 318 τροπολογίες για το όνομα



Ένα σύνολο 318 τροπολογιών κατατέθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, σχετικά την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων – FYROM, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε ετοιμασθεί τον περασμένο μήνα και υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων από τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) Ίβο Βάϊγκλ, γράφει σλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.

«Πάγια τακτική έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές να προβαίνουν σε τροποποιήσεις κανονιοβολώντας  την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων, όπως προτάθηκε από το σχέδιο ψηφίσματος του Ίβο Βάιγκλ.
Οι ενστάσεις που παρουσιάσθηκαν αναφέρονται στη διαγραφή των λέξεων «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονία» και η χρήση του επίθετος «μακεδονικός/ή», επισημαίνονται ακόμη η πολιτική κρίση στα Σκόπια και ζητείται η απόσυρση της σύστασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη  τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ζητούν αναγνώριση των 100 χιλιάδων Βουλγάρων στο νοτιο σλαβικό κράτος, την καθιέρωση κοινών εορτών για τα ιστορικά γεγονότα της Βουλγαρίας κ.ο.κ.
Όσα περιλαμβάνονται στις τροπολογίες αυτές, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πρέπει να εισαχθούν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει τον επόμενο μήνα  με βάση την έκθεση προόδου του περασμένου έτους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη, στις τροπολογίες που προτείνουν, ζητούν  εντελώς την απόρριψη της φράσης «το Κοινοβούλιο έχει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995», αν και η Σακοράφα είχε προτείνει να εγγραφεί στο ψήφισμα ότι το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπόψη την ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995».
Η Σακοράφα επέμεινε στην αντικατάσταση των ονομασιών «Μακεδονία» και «μακεδονικός/ή» σε κάθε ψήφισμα, αφού στο σχέδιο ψηφίσματος παρουσιάζεται αυτός ο όρος για τον σλαβικό λαό των Σκοπίων.
Επίσης ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη διαγραφή από το κείμενο ότι «σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων».
Ενώ ο Γιώργος Επιτήδειος επέμεινε να σημειωθεί ότι «η διαφορά του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα».
Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ επέμεινε στο ότι «οι πολίτες εθνικής βουλγαρικής καταγωγής δεν εκπροσωπούνται στο νομοθετικό σώμα ή στην απογραφή, αν και την ίδια στιγμή 100 χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων κατέχουν βουλγαρικό διαβατήριο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου