Σελίδες

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Σερβία έθεσε το Στρατό της σε ύψιστη ετοιμότητα – Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας: «Είμαστε πανέτοιμοι και…

…θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση των Αλβανών»

Του Κώστα Κομποθέκρα

Πριν λίγο, η Σερβία έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ο πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic, και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας προχώρησαν σε δηλώσεις ενδεικτικό της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί. Σερβικές εφημερίδες έχουν ως πρωτοσέλιδα τα όσα πολεμικά γεγονότα έλαβαν χώρα στα Σκόπια σχολιάζοντας πως «Υπάρχει Πόλεμος».

Ο Vucic είπε ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι ακόμη ήρεμη και σταθερή.

«Οι πολίτες μας πρέπει να είναι ήσυχοι επειδή αυξήσαμε το επίπεδο ετοιμότητας των μονάδων του Στρατού μας εκεί όπου κρίναμε πως είναι απαραίτητο».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση» είπε ο Vucic.

«Ο υψηλότερος αντικειμενικός μας στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Eπίσης σχολίασε τις δηλώσεις του Ραμούς Χαραντινάι,ο οποίος προκάλεσε τη Σερβία λέγοντας πως είναι ο μεγάλος εχθρός και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί πρέπει να ενωθούν με τους Κροάτες.

«Η Αλβανία γίνεται ο αγαπημένος σταθμός της διεθνούς κοινότητας και τους επιτρέπουν τα πάντα» είπε.

Έκλεισε λέγοντας το γνωστό ρητό:

«Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι ή εχθροί αλλά αιώνια συμφέροντα»!

«Το πιο επικίνδυνο είναι η σιωπή αυτών που τα επιτρέπουν αυτά».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Zoran Djordjevic είπε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Σερβία είναι υπό έλεγχο.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση».

«Η Αστυνομία της Σερβίας διατηρεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

«Ο Στρατός της Σερβίας καθημερινά εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και θα προστατέψει την ασφάλεια των πολιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα κάνουν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Οι πολίτες της χώρας πρέπει να είναι ήρεμοι».

Από την πλευρά της η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, μετά τα συμβάντα στο κοινοβούλιο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση «ξένων συμβούλων».

«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση «ξένων συμβούλων» της «Σκοπιανής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπ. Εξωτερικών.

Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνει ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν ‘τον νέο πρόεδρο’, για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», του UCK».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι η «περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης ‘τυραννικής πλατφόρμας’, εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα ενώ επέριψε ευθύνες και στην σκοπιανή αντιπολίτευση λέγοντας ότι «στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».

Τέλος, μοναδική διέξοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας».

Νωρίτερα υπήρχε διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία

Η Σερβία κάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γαλλία μετά την απόφαση που έλαβε η γαλλική δικαιοσύνη να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Κοσοβάρου Ραμούς Χαραντινάι, τον οποίο το Βελιγράδι θέλει να δικάσει για εγκλήματα πολέμου και δικαιολογημένα. Ευθύνεται για σφαγές Σέρβων ως πολέμαρχος του UCK!

Επιπλέον το Βελιγράδι θα υποβάλει στο Παρίσι «σθεναρή νότα διαμαρτυρίας, γιατί πρόκειται (σ.σ. όσον αφορά την υπόθεση Χαραντινάι) για ηθικές και νομικές αξίες και όχι για πολιτική», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, αντιδρώντας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, στην απόφαση δικαστηρίου της Κολμάρ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη νίκη των εγκληματιών, εκείνων που διέπραξαν τα χειρότερα εγκλήματα και για τους οποίους ο σύγχρονος κόσμος μόλις μας έδειξε ότι μπόρεσαν να τα διαπράξουν χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Βούτσιτς ο οποίος έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη, σκανδαλώδη, αντίθετη με τον νόμο και απολύτως άδικη και κυρίως εντελώς πολιτική» απόφαση.

Η έκδοση του Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού, νυν βουλευτή και αντιπάλου του προέδρου Χασίμ Θάτσι, θα είχε «εξαιρετικής βαρύτητας συνέπειες» για τον ίδιον, αλλά επίσης και λόγω «σκέψεων που συνδέονται με τον ρόλο του (…) στην πολιτική του Κοσόβου», αποφάνθηκε τα εφετείο της Κολμάρ (ανατολική Γαλλία) εξηγώντας τη «δυσμενή γνώμη» του στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Σερβία.

Η γνώμη αυτή δεν στηρίζεται παρά στο κριτήριο των «συνεπειών εξαιρετικής βαρύτητας» που θα είχε η έκδοσή του: «αρκεί η μη εκπλήρωση ενός και μόνο κριτηρίου προκειμένου η έκδοση να απορριφθεί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε στο Facebook την ικανοποίησή του για αυτή την απόφαση.

Οι σερβικές «συκοφαντίες» «δεν ελήφθησαν υπόψη από τον δημοκρατικό κόσμο», σχολίασε.

Τέλος σε μια εξέλιξη που μόνο ένταση μπορεί να φέρει στην περιοχή, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που συνεδρίασε σήμερα στο Τσέτινιε, την ιστορική πρωτεύουσα, ενέκρινε την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας έτσι στην τελευταία ενέργεια που έπρεπε να γίνει προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το Μαυροβούνιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε άλλες δύο χώρες, η Ισπανία και η Ολλανδία, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συνθήκη που υιοθετήθηκε σήμερα από τους Μαυροβούνιους βουλευτές. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα στείλει στο Μαυροβούνιο την επίσημη «πρόσκληση» ένταξης.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση αυτή. Την ίδια ώρα, περίπου 200 υποστηρικτές του Δημοκρατικού Μετώπου (FD), του αντιπολιτευόμενου, φιλορωσικού κόμματος, διαδήλωσαν στο Τσέτινιε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του κοινοβουλίου, τα χέρια σας είναι βουτηγμένα στο αίμα, υψώνοντας το χέρι (σ.σ. ψηφίζοντας) υπέρ του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο, τη Σερβία… Αυτή είναι μια πράξη εσχάτης προδοσίας» δήλωσε ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του FD.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια σημαία του ΝΑΤΟ και φώναζαν συνθήματα κατά των βουλευτών που μπήκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, αποκαλώντας τους «κλέφτες», «προδότες» και «δολοφόνους».

Το FD ζητά επίμονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, στην απόφαση της Βουλής να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της δηλώνοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να υιοθετήσει μέτρα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της και της εθνικής της ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με βαθιά θλίψη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία της χώρας και οι δυτικοί προστάτες της, πάραυτα δεν εισάκουσαν την φωνή της λογικής και της σύνεσης». Παράλληλα επισημαίνει ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «τέτοιες αποφάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων μας και της εθνικής μας ασφάλειας».
 
 
Πηγη:taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου