Σελίδες

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Όταν η ιδέα του Μιλόσεβιτς για συνομοσπονδία Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδας, απέτυχε


«Με την ευκαιρία του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κατάρριψη της ιδέας του Μιλόσεβιτς για συνομοσπονδία Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, η Σερβία και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν σε πλήρη απομόνωση.

Ο Μιλόσεβιτς με τον «αποκλεισμό του Ντρίνα» προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στους Σερβοβόσνιους για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις, που,  μεταξύ των άλλων, θα οδηγούσαν σε άρση των κυρώσεων. Το μόνο παράθυρο στο διπλωματικό κόσμο για το Βελιγράδι, ήταν η Αθήνα. 
Η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που μετονομάσθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με τη Σερβία σε πλήρη δυναμικότητα, ήταν η Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, στις εκθέσεις της CIA, όχι πολύ καιρό πριν, είχε κυκλοφορήσει το προφίλ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι είχε καλές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πέθανε χθες.
Ο Μητσοτάκης είχε έρθει στο Πάλε (σημ. Βοσνία &Ερζεγοβίνη) το 1993, όπου μαζί με τον Μιλόσεβιτς και τον Ντόμπριτσα Τσόσιτς, πρότεινε την ηγεσία της Σερβίας να δεχθεί το σχέδιο Βανς-Όουεν.
Αυτές οι σχέσεις μεταξύ Μιλόσεβιτς και Μητσοτάκη, ήταν τόσο προσιτές στον πρώην πρόεδρο της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, ώστε ένα χρόνο μετά, να σκεφθεί σοβαρά την ιδέα της δημιουργίας μια συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Αυτό δήλωσε στην «Nedeljnik» ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών.
Λίγο αργότερα, στο αεροπλάνο ανέβηκαν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς. Ήταν ακριβώς, που στην Αθήνα είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μιλόσεβιτς δήλωσε το σχέδιό του: 

«Εγώ θα προτείνω μια Συνομοσπονδία».
Είχε γράψει κάτι σημειώσεις για τις κινήσεις του αυτές και τις έδωσε στο Γιοβάνοβιτς «να ρίξει μια ματιά».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγη, σημειώνει το δημοσίευμα. Προσπάθησε να αποτρέψει αυτήν την ιδέα.
«Πώς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θα ενωθεί με άλλη χώρα;» τον ρώτησε, αλλά ο Μιλόσεβιτς ήταν πρόθυμος να σπάσει το διεθνή αποκλεισμό, είπε ο Γιοβάνοβιτς.
«Μάταια προσπάθησα να αποτρέψω την  κίνησή του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την πρότασή του. Φυσικά, με πολύ κομψό τρόπο, αρνήθηκε».
Αυτό, είναι τώρα ιστορικό ανέκδοτο, και σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς απεικονίζει  τις απόψεις της CIA που έλεγαν ότι ο Μιλόσεβιτς σπάνια άκουγε (τους άλλους), αλλά, μερικές φορές είχε ακούσει τον υπουργό Εξωτερικών. 
«Ο Μιλόσεβιτς ήταν εσωστρεφής άνθρωπος. Δεν ήθελε να μιλάει με τους άλλους ή να ακούει γνώμες άλλων. Ούτε στάθηκε μπροστά από τους συνεργάτες του, να ενημερωθεί ή να ενημερώσει τι σκοπεύει να πει σε άγνωστους,  πριν από τις συναντήσεις του. Αυτό το μάθαμε αργότερα», διευκρίνισε ο Γιοβάνοβιτς.
«Ήταν αρκετά κλειστός και μόλις μια ή δύο φορές ζήτησε συμβουλές», πρόσθεσε.
(nedeljnik.rs)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου