Σελίδες

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Oι ΗΠΑ επιχειρούν ανατροπή Ερντογάν συντρίβοντας την τουρκική οικονομία - «Κελαηδάει» ο Ζαράμπ - «Ακυρώνονται» τα F-35;









Πλέον οι ΗΠΑ θα τα παίξουν όλα για όλα για να ρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και ήδη ασκούν τρεις μοχλούς πίεσης:
Συντρίβουν παρασκηνιακά την εύθραυστη (όπως όλες άλλωστε στη σημερινή εποχή του φανταστικού αεροχρήματος) τουρκική οικονομία. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα υποχώρησε έως 1,2% έναντι του δολαρίου, πριν αποκαταστήσει κάποιες ζημίες, αφού η κεντρική τράπεζα ώθησε τους δανειστές να χρησιμοποιήσουν ένα παράθυρο που καθιστά το δανεισμό ακριβότερο από την Τετάρτη όπως αναφέρει το sofokleous10.gr
Η κίνηση ουσιαστικά ανήλθε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και ήρθε λίγες ώρες πριν από την πώληση ομολόγων πενταετούς διάρκειας από το δημόσιο.
Φυσικά το γεγονός αυτό δεν ήρθε καθόλου τυχαία ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, πιέζεται από τις αγορές να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και όταν ο Ερντογάν τον προτρέπει να τα μειώσει. Ο πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν σε «λάθος δρόμο» με τη χρήση υψηλών επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ένα επιχείρημα που βασίζεται σε μια ασυνήθιστη αντίληψη των οικονομικών που θεωρεί τα υψηλότερα επιτόκια ως αιτία του πληθωρισμού και όχι ως εργαλείο ελέγχου του.
Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε κατά 0,6% χαμηλότερα στα 3,9532 ανά δολάριο από τις 1:09 μμ στην Κωνσταντινούπολη. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε 13,11%, αγγίζοντας το ρεκόρ του 13,16%. Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πέσει έως και 1,5% την ημέρα, κάλυψαν τις ζημίες ως το 0,2%, ακολουθώντας αύξηση 1,2% στον δείκτη βιομηχανικών εταιρειών.
Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια κατά 150-200 μονάδες βάσης για να κάνει τη διαφορά και έτσι η λίρα θα παραμείνει εκτεθειμένη έως ότου η κεντρική τράπεζα συνεδριάσει ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κιράν Κοσίκ, υπεύθυνο στρατηγικής της UniCredit SpA στο Λονδίνο.
«Εκτός αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει τώρα, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω αδυναμία της λίρας είναι πολύ πιθανή», είπε.
Ο δεύτερος μοχλός πίεσης είναι ο «ταμίας» του Ρ.Τ.Ερντογάν ο Ρέζα Ζαράμπ στου οποίου την δίκη αναμένονται «χοντρές» αποκαλύψεις που θα «αγγίζουν» τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν
Κατηγορείται για συνωμοσία με αξιωματούχους και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης σε κρατική τράπεζα για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. 
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και αυξάνονται οι υποψίες ότι ο Ζαράμπ μπορεί να έχει γίνει μάρτυρας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Βέβαια ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα πει στους Αμερικανούς «ανεξάρτητο κράτος είμαι με όποιους θέλω συναλάσσομαι» αλλά οι Αμερικανοί θα έχουν καταφέρει να τον «δαιμονοποιήσουν» σε όλη την Δύση.
Εκείνοι που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε πραξικόπημα πέρυσι τώρα «θέτουν παγίδες για μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.
«Η επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των διπλωματικών κινδύνων από τις συνεχιζόμενες αγωγές στις ΗΠΑ απαιτούν αυστηρότερη επιβολή επιτοκίων», δήλωσε ο Γκόκτσε Τσέλικ, οικονομολόγος της QNB Finansbank στην Κωνσταντινούπολη. «Η αποκατάσταση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τη σημερινή κίνηση των 25 μονάδων βάσης.»
Όποιος επενδύει σε τουρκική λίρα θα στοιχηματίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντισταθεί στην πολιτική πίεση, σύμφωνα με τον Άντερς Φέργκεμαν, διαχειριστή χρήματος στην Pinebridge Investments Europe Ltd.
«Όποιος έχει μείνει στην τουρκική λίρα στα τρέχοντα επίπεδα ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις του προέδρου Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και θα παράσχει μια ακόμη μαζική αύξηση των επιτοκίων για την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε. 
Ο τρίτος μοχλός πίεσης είναι τα F-35 για τα οποία σύντομα θα τεθεί θέμα μη παράδοσής τους.
Το τελευταίο μπορεί να μην ενδιαφέρει και τόσο τον Τούρκο πολίτη αλλά ενδιαφέρει τους στρατιωτικούς άσχετα με το αν είναι φίλα προσκέιμενοι στο ερντογανικό καθεστώς.
Παρόλα αυτά ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι και «επτάψυχος» και ευρηματικός στο να βρίσκει λύσεις.
H Oυάσιγκτον μετά από τις συνεχόμενες και απανωτές προσβολές που στωικά δεχόταν μέχρι τώρα από την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, αποφάσισε έστω και διαρρέοντας να απειλήσει την Τουρκία για πρώτη φορά, θέτοντας το δίλημμα «ή τους S-400 ή τα F-35» δημιουργώντας έτσι λίγους μήνες πριν την άφιξη του πρώτου μαχητικού στην Τουρκία, νέα δεδομένα
Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών S-400 τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν λέγοντας “ξεχάστε την αγορά των F-35” δήλωσε ο Tom Rogan της Washington Examiner, αναλυτής με μεγάλες διασυνδέσεις στο Πεντάγωνο και εκφραστής των απόψεων του αμερικανικού στρατιωτικού κατεστημένου.
«Το μέλος του ΝΑTO η Τουρκία αναμένεται να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό που φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει με τον υπόλοιπο ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό αλλά η αγορά του ρωασικού συστήματος αποτελεί προδοσία κατά του ΝΑΤΟ και την ιδρυτικής του αποστολής: τον περιορισμό και την ήττα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ» αναφέρει διαστρέφοντας βέβαια την πραγματικότητα ο Rogan καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα τη αμερικανικής πολιτικής, αφού οι ΗΠΑ είναι αυτές που διακατέχονται από άλογη επιθετικότητα και έχουν φτάσει μέχρι τα ρωσικά σύνορα.
Οι Ρώσοι απλώς αμύνονται για να προστατέψουν τους εαυτούς τους
«Το μαχητικό F-35 αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και την εταιρεία Lockheed Martin σε συνεργασία με ΄συμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας και δεν μπορεί να παραδοθεί μετα την ενεργοποίηση των S-400 στην χώρα, γιατί έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνάει εξελιγμένα αμυντικά συστήματα όπως τα ρωσικά»
«Εάν η Τουρκία κατέχει και τους S-400 και τα F-35, θα μπορεί απλά να πετάει ένα F-35 γύρω από αυτά και να γίνει κατανοητό πως θα μπορούσε να στοχοποιηθεί καλύτερα με τους S-400. 
Σε αυτό το σημείο δεδομέμου ότι ο Erdogan παραδίδεται στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν η Τουρκία παραδώσει τα δεδομένα στοχοποίησης στην Ρωσία. Αυτό το ρίσκο θα αποτελέσει έναν μη ανεκτό κίνδυνο για τους πιλότους μας και την αποστολή του ΝΑΤΟ για αποτελεσματικές πολεμικές ενέργειες
Ο Ερντογάν έχει δύο επιλογές. Είτε θα έχει τους ρωσικούς S-400s είτε τα ΝΑΤΟϊκά F-35s, δεν μπορεί να έχει και τα δύο»
Είναι σαφές ότι πλησιάζουμε την ώρα των τελικών αποφάσεων. Οι ΗΠΑ έχουν «στριμωχτεί» και δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να διαλέξουν αν θα συνεχίσουν να «χαϊδεύουν» την Τουρκία ή θα αναβαθμίσουν στρατηγικά την Ελλάδα.



Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου