Σελίδες

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία εκτελεί αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά και στέλνει πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες






Σκηνικό κρίσης δημιουργεί  η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ενώ συνεχίζει την έκδοση παράνομων NAVTEX για πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων  επισπεύδει τη μετακίνηση στη Μεσόγειο του νέου υπερσύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου Deepsea Metro 2.
Η κρίσιμη στιγμή, φαίνεται να φθάνει, καθώς η Τουρκία για πρώτη φορά θα αποκτήσει δυνατότητες επιβολής νέων τετελεσμένων, δια της δύναμης των όπλων της, όπως κάνει πάντα, επιχειρώντας παράνομες γεωτρήσεις εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελλοντικά και της Ελλάδας.
Η Τουρκία από τις 18 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου έχει προαναγγείλει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει και σειρά  ασκήσεων με ρυμούλκηση υποβρυχίων συσκευών και ασκήσεις «βυθού και επιφάνειας για την προστασία και ανάκτηση κρίσιμων υποδομών».
Τα γεωτρύπανα αναλαμβάνουν δράση
Η Κύπρος από την πλευρά της αναμένει το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 που βρίσκεται εν πλω και έχει μισθώσει η ΕΝΙ και πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 6.
Την ώρα όμως που το γεωτρύπανο της Κύπρου πλέει ανοικτά της Αλγερίας, κατευθυνόμενο προς τη Μεγαλόνησο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έχει αποπλεύσει από το νορβηγικό λιμάνι Hoylandsbygda και διαπλέει την Μάγχη ενώ  αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το Deepsea Metro 2 πρόκειται να αρχίσει γεωτρήσεις στην A. Μεσόγειο στις αρχές του 2018, βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Barbaros Hayrettin Paşa που πραγματοποιεί συστηματικά σεισμογραφικές έρευνες από τον Απρίλιο κυρίως εντός βέβαια της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία αποφάσισε να αποκτήσει το δικό της γεωτρύπανο,  εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει και σε αντίστοιχη μείωση του κόστους αγοράς τους.
Το Deepsea Metro 2 νοτιοκορεατικής κατασκευής έχει ναυπηγηθεί το 2011 έχει μήκος 229 μέτρων και μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι και 12 χλμ.
Την έναρξη γεωτρήσεων στις αρχές του 2018 είχε προαναγγείλει τον Οκτώβριο ο Τούρκος υπουργός ενέργειας επισημαίνοντας μάλιστα ότι το πλωτό γεωτρύπανο που θα αποκτήσει η Τουρκία θα επανδρωθεί με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό από την Τουρκία.
Ταυτόχρονα η Άγκυρα με ένα μπαράζ NAVTEX επιχειρεί να αποκλείσει όλη σχεδόν την Κυπριακή ΑΟΖ και να δυσχεράνει την άφιξη και εγκατάσταση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 6, το οποίο και αμφισβητεί ευθέως, με το γνωστό αυθαίρετο επιχείρημα ότι η Κύπρος ως νησί δεν δικαιούται καμία θαλάσσια ζώνη έξω από τα χωρικά ύδατα της.
Ερωτηματικό πάντως παραμένει εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει ευθέως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, κάτι που θα την φέρει σε αντιπαράθεση με την Ιταλία και την Γαλλία (λόγω της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL) η θα επιλέξει την πιο «ασφαλή» τακτική της πρόκλησης τετελεσμένων επί του πεδίου, με την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων επί της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσει και τα δύο, μετρώντας (όπως κάνει πάντα άλλωστε) αντιδράσεις.  
Η Τουρκία ήδη από το 2012 έχει εκδώσει παράνομες άδειες για διενέργεια ερευνών στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ  (που επικαλύπτουν φυσικά την Κυπριακή ΑΟΖ).
Την ίδια ώρα παίζοντας διπλωματικό θέατρο διαδίδει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με το ψευδοκράτος υποστηρίζοντας ότι έχει πάρει άδεια από τις κατοχικές αρχές για έρευνες και εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε όλη την Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και στο νότιο τμήμα του νησιού.


















Ο τουρκοκύπριος πρόεδρος του ψευδοκράτους Mustafa Akinci στη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού TCG Barbaros στις 8 Δεκεμβρίου.

 


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου