Σελίδες

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Σκόπια- Έρευνα: Σλάβοι και Αλβανοί συμφωνούν για δημοψήφισμα στο όνομα


«Τόσο οι Σλάβοι όσο και οι Αλβανοί συμφωνούν ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί με δημοψήφισμα»

Σε έρευνα που έγινε στην πΓΔ, τόσο οι Σλάβοι, όσο και οι Αλβανοί συμφωνούν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί με δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της αλλαγής του ονόματος και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί ο όρος  БЈРМ’ (πΓΔ) για διεθνή χρήση, αλλά,  στο εσωτερικό να χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αυτό είναι το γενικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έλαβε χώρα από τις 27 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, έρευνα την οποία ζήτησε η ιστοσελίδα  των Σκοπίων ''mkd.mk''.
 Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες των Σκοπίων, εξακολουθούν να είναι εναντίον κάθε φημολογίας για την αλλαγή του ονόματος και γενικά τάσσονται κατά της αλλαγής αυτής.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον- σημειώνει το δημοσίευμα- είναι οι απαντήσεις  που δίνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών της χώρας, των δύο μεγάλων κοινοτήτων, των Αλβανών και των Σλάβων, που οι δύο ομονοούν στην ανάγκη δημοψηφίσματος για το θέμα της αλλαγής του ονόματος.

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ»
Για το ΝΑΤΟ
Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε στην αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί, ενώ το 49 % τίθεται κατά.
Εκτός από αυτό το 49%, πάνω από 10% αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 59% των πολιτών είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος ως προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σλάβοι και Αλβανοί 
Είναι προφανής, εξάλλου, η διαφορετική θέση σε σχέση με την εθνικότητα. 
Το 81,4 τοις εκατό των Αλβανών θα συμφωνούσαν σε μια τέτοια κατάσταση (στο ίδιο θέμα το 15,6% των Σλάβων ήταν θετικό) και το 67,1% των Σλάβων δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί  τέτοιον εκβιασμό (7,2% των Αλβανών συμφωνεί με τη στάση αυτή των Σλάβων).
Οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων, δεν είναι ακριβώς σίγουροι για «αν συμφωνούν ή διαφωνούν με απόφαση για το ζήτημα της ονομασίας που θα εγκριθεί στο Κοινοβούλιο και σε άλλα κρατικά όργανα»
Το 43,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το Κοινοβούλιο και τις άλλες κρατικές αρχές στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σε αυτήν τη στάση διαφωνεί το 46,7%.
Με βάση την εθνικότητα, το 77,2 τοις εκατό των Αλβανών συμφωνεί με αυτό, ενώ το 61,3 τοις εκατό των πολιτών της χώρας θα επιτρέψει στη Συνέλευση για το λογαριασμό τους την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Σλάβων και των Αλβανών συμφωνούν ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί μέσω της συλλογικής έκφρασης. 
Για το  δημοψήφισμα το 60,4% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ, ενώ το 18,4% ήταν κατά. Επίσης, κατά οποιαδήποτε δημοψηφίσματος για το όνομα τίθεται το 14,2 τοις εκατό.
Σύμφωνα με την εθνικότητα, το 64,1% των Αλβανών και το 58,9% των Σλάβων αναφέρονται σε δημοψήφισμα.
 Η στάση όμως διαφέρει.
 Οι Αλβανοί  θα συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για  επιβεβαιώσουν τη θέση τους στην αλλαγή του ονόματος για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Σλάβοι  θα συμμετείχαν σε δημοψήφισμα για να δηλώσουν τη στάση τους εναντίον της αλλαγής του ονόματος.
Η δημοσκόπηση έγινε από μέλος της WIN-Gallup International, των Σκοπίων, σε οκτώ περιφέρειες στη χώρα με αντιπροσωπευτικό δείγμα τόσο στην εθνικότητα όσο και στην ηλικία και το φύλο. Επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και οριακό σφάλμα στο +/- 2,82%.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου