Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Σκόπια: Τηλεοπτική Συζήτηση Πρέσβεων για το Όνομα


Στην τηλεοπτική εκπομπή του ‘Κανάλ 5’  των Σκοπίων, «Μόνο Αλήθεια» ( Σάμο Βίστινα) οι πρεσβευτές Ρίστο Νικόφσκι  (Σλάβος) και Μουχάμεντ Χαλίλι (Αλβανός),  πιστεύουν ότι μια πιθανή λύση που θα αποδεχόντουσαν τα Σκόπια και η Ελλάδα, ώστε να ξεπερασθεί η διαφωνία του ονόματος, θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφανθεί ο λαός.

Σύμφωνα με τον Νικόφσκι «για εμάς η μόνη λύση θα ήταν η λέξη «Μακεδονία» και σε παρένθεση με μικρά γράμματα η λέξη «Σκόπια», ενώ ο Χαλίλι πιστεύει ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.
Ο πρέσβης Νικόφσκι ισχυρίσθηκε στην εκπομπή ότι η βάση του προβλήματος είναι η επιθυμία της Ελλάδας να καταστρέψει την «μακεδονική»  ταυτότητα μια για πάντα και σύμφωνα με τον Χαλίλι υπάρχει ελληνική ανησυχία για το ενδεχόμενο ότι οι πρώην εξόριστοι του εμφυλίου πολέμου του 1948,  δεν θα ήταν τυχαίο να ζητήσουν την ιδιοκτησία τους ή αποζημίωση.
Ωστόσο, και οι δύο  αναμένουν στη χώρα να οικοδομήσει μια ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό.
Ο Νικόφσκι  πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μια ανώτερη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ την σκοπιανή την χαρακτήρισε ερασιτεχνική. Ο Χαλίλι δεν συμφώνησε με την παρατήρηση αυτή.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι καλό που έχουν γίνει άμεσες επαφές μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών, ένα γεγονός που έχει  εισάγει μεγαλύτερη δυναμική στη διαδικασία επίλυσης.
 
 
 

Σκόπια: Πατριωτικές οργανώσεις ζητούν την παραίτηση του Μάθιου Νίμιτς ως μεσολαβητή ...ΟΙ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ


Πατριωτικές ενώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, εν αναμονή της άφιξης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση έστειλαν πολλά μηνύματα στον Νίμιτς, στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ για να αποχωρήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της χώρας.

Πατριωτικό ενώσεις πριν από τη Συνέλευση διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εν αναμονή της άφιξης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ζήτησαν από τον Νίμιτς «να αποχωρήσει από την  αναξιοπρεπή και απαράδεκτη θέση της διαμεσολάβησης, που επιβάλλει την παράλογη διαμάχη για το όνομα, να σταματήσει να συμμετέχει στη γενοκτονία και στην καταστροφή του «μακεδονικού»-σλαβικού λαού και του κράτους καθώς και στις παραβάσεις της «μακεδονικής» ταυτότητας.
«Ο ‘μακεδονικός’ λαός (σλαβικός δηλαδή) δεν θα δεχθεί αυτές τις λύσεις και θα αγωνιστεί για να ανακτήσει την κλεμμένη κυριαρχία και τον έλεγχο όλων των αμφιλεγόμενων αποφάσεων κατά των κρατικών συμφερόντων. 
»Ο Μάθιου Νίμιτς να υποβάλει έκθεση στον ΟΗΕ ότι ο ‘μακεδονικός’ λαός έχει την αμετάκλητη θέση της παραίτησης του μεσολαβητή και θέλει τη «Μακεδονία» να γίνει δεκτή στον ΟΗΕ με το συνταγματικό και κρατικό της όνομα. Στέλνουμε, επίσης,  το ίδιο μήνυμα τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα που υποστηρίζουν αυτές τις παράτυπες πολιτικές», είπαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’.
(Στοιχεία από vecer.mk)

Τρομοκρατία από τους Αλβανοτσάμηδες;

Ο "στρατός" των Αλβανοτσάμηδων (φωτό από  κάπου στην Ολλανδία)



Οι Αλβανοτσάμηδες της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» με αρχηγό τον αμφιλεγόμενο Αλβανοτσάμη Φεστίμ Λατό (Festim Lato), που οι άλλοι Αλβανοτσάμηδες του κόμματος του PDIU στην Αλβανία, τους αποκαλούν «μαϊμού-τσάμηδες» προέβησαν σε μια προκλητική αναφορά στη σελίδα τους στο Facebook.

Ο "πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς, κ. Φεστίμ Λατό
Ο συντάκτης της σελίδας αυτής αναφέρει για τον «φόβο της Ελλάδας» από «επιθέσεις των τσάμηδων από το Βορρά».
Στο κείμενο επικαλείται μια αναφορά ενός βουλευτή  της «Νέας Δημοκρατίας», που δεν κατονομάζει, ότι «αυτό που έγινε στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, θα μπορούσε να γίνει και στη βόρεια Ελλάδα από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ««Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» - ( “Ushtria Çlirimtare e Çamërisë” ή με τα αρχικά «UÇÇ».
Μάλιστα ο συντάκτης σημειώνει ότι «ως υπουργός Άμυνας  της Κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» σας ενημερώνω ότι αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός δεν είναι είδηση αλλά μια δομή του υπουργείου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς και δημιουργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της τσαμουριάς και την έγκριση από το κοινοβούλιο…
 (Γεμίσαμε ‘δημοκρατίες’ τώρα)
(Στοιχεία από Facebook )
 
 

Σκόπια: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε αλλαγές ονομασιών αεροδρομίου και εθνικής οδού



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τα ονόματα του αεροδρομίου των Σκοπίων και της κύριας εθνικής οδού, τα οποία φέρουν την ονομασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου,  έκανε γνωστό ότι αυτό θα γίνει σύντομα, στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
 (Βίντεο στην αγγλική από τον Βλάντισλαβ Περούνοβιτς)

Τουρκική μονταζιέρα: Ανακάλυψαν παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Κ/Φ "Μαχητής" στη Σμύρνη

Με υψωμένη τη βυζαντινή Σημαία εισήλθε στον Κόλπο της Σμύρνης το πλοίου του ελληνικού στόλου σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προπαγάνδα της Τουρκικής μονταζιέρας. Με εκτεταμένα ρεπορτάζ και αναδημοσιεύσεις ενός υποτιθέμενου βίντεο-ντοκουμέντο τα τουρκικά μέσα ανακάλυψαν την παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Κανονιοφόρο "Μαχητής" του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μάλιστα το πλοίου του ελληνικού στόλου εισήλθε στον Κόλπο της Σμύρνης με υψωμένη τη βυζαντινή Σημαία. 

Στο βίντεο πάντως δεν υπάρχει ούτε ένα καρέ της κανονιοφόρου, αντίθετα κυριαρχού πλάνα από το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στα Ίμια όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την Κ/Φ Νικηφόρος στην οποία επέβαινε ο υπουργός ΕΘνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, προκειμένου να ρίξει, όπως και έκανε, στεφάνι στο σημείο όπου έπεσε το πλοίο με τους τρεις ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού, σαν σήμερα το 1996. 
Διαβάστε: Ελληνοτουρκική "ναυμαχία" στα Ίμια: Ο Καμμένος καταθέτει στεφάνι και οι Τούρκοι προκαλούν

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα το ελληνικό περιπολικό αφού έφτασε κοντά στη περιοχή Καραμπουρούν της Σμύρνης φορώντας μια βυζαντινή σημαία και προσπάθησε να παρενοχλήσει τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις οι οποίες τελικά το εκδίωξαν. Κάνουν δε λόγο για ελληνική προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, την ώρα που ο τουρκικός στρατός μάχεται κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. 
 
 
 
 ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ  Onalert.gr
 
http://dai.ly/x6dzn1s
Σε ανακοίνωση του την Δευτέρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέψευσε όσα μεταδίδονται απο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ΓΕΝ "Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα".
 
 
Πηγη:Onalert.gr

«Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔ»...ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.... ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ;



Ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ Αθήνας, Σκοπίων και ΟΗΕ στον Γερμανικό Τύπο



«Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ»
Ο διπλωματικός πυρετός στο πρόβλημα ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Με αφορμή τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος ονομασίας της ΠΓΔΜ ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk, σύμφωνα με την deutche welle, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα και τα Σκόπια με τίτλο: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας». Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «επειδή στην Ελλάδα ο όρος Μακεδονία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, η ΠΓΔΜ καλείται να αλλάξει ονομασία. Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία είναι μερικές μόνο από τις πιθανές προτάσεις. Ίσως να βρεθεί διέξοδος με τη βοήθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ. (...) Τα 27 χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν αφήσει σημάδια. Ένας πολίτης στα Σκόπια δηλώνει για παράδειγμα ότι "κάθε όνομα με το οποίο μπορούμε να ενταχθούμε στην ΕΕ είναι αποδεκτό. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τη χώρα μας".
Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η όλη διαδικασία απαιτεί συναίσθημα ευθύνης με στόχο την εθνική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πλατιά πλειοψηφία στην χώρα τάσσεται κατά της αλλαγής της ονομασίας. Επιπλέον ο Ζάεφ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικού δημοψηφίσματος. Εθνικιστικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθούν το δημοψήφισμα για μαζικές κινητοποιήσεις κατά μιας αλλαγής του ονόματος. Σε πολλούς πολίτες θα παραβίαζαν, πιθανότατα, ανοιχτές θύρες.
Την ίδια στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση δεν παρατηρείται μια ενιαία θέση. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν κάθε πρόταση που περιέχει τον όρο "Μακεδονία". Σε περίπτωση συμφωνίας με την γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να αναζητήσει διαφορετικούς συμμάχους στην ελληνική βουλή για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Πολλοί Έλληνες ωστόσο ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτύχει».
«Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο»
Κανένα άλλος πολιτικός από το εξωτερικό δεν πιέζει τόσο ανυπόμονα τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση όπως ο έλληνας πρωθυπουργός. Από ένα μεγάλο συνασπισμό ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά κυρίως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, επισημαίνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε. Επιπλέον η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο. (…)
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε "καθαρή έξοδο" από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται ωστόσο την πολιτική στήριξη των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών. Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας, ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει "ναι" στον μεγάλο συνασπισμό. Εκτός από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».


Πηγη:Newsbeast.gr

Ο Ήλιος της Βεργίνας: Ποιος είναι ο μυστικός συμβολισμός του









Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς "Αστέρι της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες. Αν και ο Ηλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημος λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας.
Ο τυπικός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται απο 16 ακτίνες. Μπορούμε επίσης να τον δούμε και με 12 ή ακόμα και 8 ακτίνες του Ήλιου. Ο Ήλιος με τις δεκαέξι ακτίνες αντιπροσωπεύει τα εξής:Οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης, ΓΗ - ΘΑΛΑΣΣΑ - ΦΩΤΙΑ - ΑΕΡΑΣ και οι υπόλοιπες 12 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
Ο Ήλιος της Βεργίνας, κατά κυριότητα συμβολίζει κάτι το παρθένο. Γι'αυτό και συνήθως βλέπουμε το αρχαίο αυτό Ελληνικό σύμβολο, στην παρθένο θεά Αθηνά. Αλλα και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ταυτοποιηστεί και με τον θεό Απόλλωνα
Ο Ήλιος της Βεργίνας αποτέλεσε ενα κοινό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας και το βρίσκουμε σε κέρματα, αγγεία, τοιχογραφίες και αγάλματα, πολύ πριν το Μακεδονικό βασίλειο και την δυναστεία των Αργεάδων.
Δεκαεξάστεροι και Οχτάστεροι Ήλιοι παρουσιάζονται σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της Περιόδου. Επίσης υπάρχει και αριθμός απεικονίσεων Αθηναίων Οπλιτών να φέρουν ενα πανομοιότυπο δεκαεξάκτινο σύμβολο στη πανοπλία τους, απο τον 6ο π.Χ. αιώνα ,καθώς και σε νομίσματα, απο τη νησιωτική μεχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στην Κέρκυρα, εύρημα 5ου π.Χ. αιώνα, Λοκρίδα, 4ο π.Χ. αιώνα.
Μετά την ένωση των Ελλήνων υπο την αρχηγεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ήλιος της Βεργίνας αποτέλεσε το κύριο σύμβολο της Ελληνικής εθνογέννεσης.
Το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας αποτέλεσε ένα απο τα αρχαία σύμβολα της Ελλάδος, πολύ πριν την άνοδο του Ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. Δεκάδες νομίσματα, αγγεία κ.α που φέρουν το σύμβολο, βρέθηκαν σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδος, εκτός της Μακεδονίας.


Πηγη:Pronews.gr

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η αλήθεια για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα


Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε μετά από αναφορές ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Ντιτμίρ  Μπουσάτι και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν 12 ναυτικά μίλια.
Σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης το αλβανικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζει:

 Παρακινούμενοι από τις σημερινές αντιδράσεις  που αναφέρονται σχετικά με την όλη διαδικασία  των συζητήσεων με την Ελλάδα, κυρίως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων  θα ήθελε να διευκρινίσει το κοινό ότι:
Η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών όσον αφορά τον τελικό προσδιορισμό των ορίων της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτούς τους τομείς, καθώς και ως προς την οικονομική εκμετάλλευσή τους.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακάλεσε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2009. Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ  τους, από το 2013, τα μέρη διεξήγαγαν μια σειρά διερευνητικών συζητήσεων για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.
Σε αυτές τις ανένδοτες συζητήσεις, η στάση της πλευράς της Αλβανίας, ήταν  και παραμένει η σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων με βάση τις αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που και οι δύο χώρες είναι μέρη, τη διεθνή πρακτική,  τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και την εθνική νομοθεσία, πράγμα που θα επιτρέψει έναν δίκαιο και αποδεκτό διαχωρισμό και για τα δύο μέρη.
Είναι αυτό το σημείο εκκίνησης  για εμπειρογνώμονες που θα διαπραγματευθούν με την ελληνική πλευρά στο θέμα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των πολιτικών παραγόντων είναι μια κακόβουλη στάση που στοχεύει να επικρατήσει η ακόμη χειρότερα, να αρνηθεί τα ακαθόριστα σφάλματα του παρελθόντος».
(Στοιχεία από gazetatema.net)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«Γιατί ο Νίκος Κοτζιάς θέλει να ταπεινώνει τον Ντιμίτροφ»- Алфа ТВ

"Γιατί ο Νίκος Κοτζιάς θέλει να ταπεινώνει τον Ντιμίτροφ" είναι ο τίλτος του σλαβικού δημοσιεύματος



Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έβαλε τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, τουλάχιστον τρεις φορές σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και δεν σταματά την πρόθεσή του να ταπεινώνει τον υπουργό μας, σημειώνει στην ιστοσελίδα της  η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα’.

Αρχικά, ο Κοτζιάς μετά την επίσκεψη Ντιμίτροφ στην Αθήνα, τον Ιούνιο, είπε ότι ο ομόλογός του από τα Σκόπια έφθασε στην Ελλάδα απροετοίμαστος, για κάτι το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών μας σιώπησε σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει επεισόδιο, αν και ήταν μια εξαιρετικά διπλωματική και προσβλητική δήλωση.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Κοτζιάς έριξε πάλι σπόντες στον Ντιμίτροφ μέσα από την ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέροντας ότι στις 4 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει επιτροπή για την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας. Αν και ο  Ντιμίτροφ στην αρχή αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας, αργότερα βγήκε και είπε ότι έχει συμφωνηθεί μια επιτροπή, αλλά αυτό έγινε χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τον Κοτζιά για την ενημέρωση του κοινού.
Και τέλος,  σήμερα (χθες) στην  ελληνική κρατική τηλεόραση ο Κοτζιάς και πάλι ταπείνωσε τον συνάδελφό του, Ντιμίτροφ, αποκαλύπτοντας  δημόσια ότι η πλευρά της πΓΔΜ δικαιολογημένα κρύβει στοιχεία  από το κοινό.
Ο υπουργός Ντιμίτροφ  σήμερα ανεπιτυχώς προσπάθησε  να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με την Ελλάδα, έστειλε  ένα μήνυμα προς τον Κοτζιά από το ΥΠΕΞ, ότι η ανακοίνωση  των τελικών θέσεων δεν οδηγεί σε λύση.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Ντιμίτροφ χάνουν την υπομονή τους και αντιδρούν στα ελληνικά διπλωματικά παιχνίδια που επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανόνες που ισχύουν στον κόσμο της εξωτερικής πολιτικής.
 
Η θέση του υπουργού Ντιμίτροφ  στη διαμάχη με την Ελλάδα, από τότε που ανέλαβε τη θέση αυτή είναι να αφαιρέσει από το νότιο γείτονα τα επιχειρήματα με τα οποία εμποδίζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Αν παρακολουθήσει τα βίντεο των συναντήσεων μεταξύ Κοτζιά και Ντιμίτροφ, ένας απλός άνθρωπος,  θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ειλικρινή και στενή φιλία των δύο υπουργών.

Οι Αμερικανοί έστειλαν κι άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία


Οι Αμερικανοί έστειλαν και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό στον αλβανικό στρατό για την παραλαβή της οποίας έγινε ειδική τελετή στην οποία ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που σας βοηθήσουν».

Ο Λου τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αλβανικό αίτημα για παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και έστειλαν υλικό αξίας 600 χιλιάδων δολαρίων.
«Αυτή είναι η πρώτη αποστολή αξίας άνω των 600 χιλιάδων δολαρίων. Είμαστε υπερήφανοι που σας βοηθάμε να σώσετε ζωές», δήλωσε Λου.
Στην τελετή παράδοσης του εξοπλισμού η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα είπε ότι ο καλός φίλος στις δύσκολες στιγμές φαίνεται.
«Σας ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη βοήθεια», κατέληξε η Τζάσκα.
(Στοιχεία από pamfleti.com)
 

Αλβανία: Η ελληνική εθνική μειονότητα καταγγέλλει για αυθαιρεσία απόφαση δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα



Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον (ΕΕΜΜ ή MEGA)καταγγέλλει  απόφαση του πρωτοδικείου των Αγίων Σαράντα για τις περιουσίες των κατοίκων του χωριού  Κώσταρι ως επιβαλλόμενη από τη διαφθορά και  από τα αντι-μειονοτικά κυκλώματα, προκειμένου να υφαρπάξουν Αλβανοί, περιουσίες Ελλήνων της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΜΜ αναφέρει: 
Ψυχρά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο πρωτοδίκης Αγίων Σαράντα απέρριψε, την Τετάρτη 17.01.2018, την αίτηση αγωγής του Δήμου Φοινικαίων κατά  της Επιτροπής Επιστροφής περιουσιών του Αυλώνα και των καταπατητών για την ακύρωση της απόφασης αρ. 88 ημερομηνίας 19.04.2002 δια της οποίας δόθηκαν παράνομα σε μη δικαιούχους αλλοεθνείς 136 εκτάρια λιβαδικών και δασικών εκτάσεων, ένα μέρος των οποίων ανήκουν στο χωριό Κώσταρι αυτού του δήμου.
 Και αυτό έγινε μετά από περίπου πέντε χρόνια μαραθώνιων συνεδριάσεων, παρατάσεων και εναλλαγής πρωτοδικών, που υπαγορευόταν  από τους ίδιους τους  παραβάτες και το πολιτικό τους υποστήριγμα (γεγονός το οποίο έχει καταγγείλει αδιάλειπτα το προεδρείου του χωριού Κώσταρι και εμείς).
Επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά η αδιαλλαξία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά και του κράτους γενικά ότι απέναντι στα περιουσιακά θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, έστω κι αν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία νοθείας, πλαστογραφίας, τα οποία επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες υποτίθεται ότι εκδόθηκαν.
Όπως ανάφερε στα καταληκτικά συμπεράσματα ο δικηγόρος του Κώσταρι Ηλίας Θανάσης, ο πρωτοδίκης είχε και έχει στο φάκελο της υπόθεσης  τεκμήρια ατράνταχτα που αποδεικνύουν ότι η περιουσία αυτή δεν ανήκει στην οικογένεια Μέταϊ,  αλλά στους κάτοικους του χωριού Κώσταρι από ανέκαθεν και με την απόφαση αρ. 750 ημερομηνία 28.05.2008 του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας μεταβιβάστηκε  νόμιμη ιδιοκτησία του Δήμου Φοινικαίων (Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοποτάμου).
Η περιουσία αυτή παραχωρήθηκε στους καταπατητές με απόφαση της περιφερειακής Επιτροπής Επιστροφής Περιουσιών του Αυλώνα με βάσει το σημείωμα αντιγράφου, δήθεν της ημερομηνίας 12 Μαρτίου 1937, το οποίο σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του Κέντρου των Εγκληματολογικών Ερευνών του Συλλόγου των Νομικών Επιστημών των Τιράνων θεωρείται «μη αυθεντικό» «πλαστογραφημένο» και « ως μέθοδο πλαστογράφησης χρησιμοποιήθηκε ο  αυτοσχεδιασμός  του αντίστοιχου κείμενου ( αλλά με σύγχρονο στυλ και γραφή), με αντίστοιχα ντοκουμέντα των ετών ’30 και φωτοτυπώντας απάνω του  σφραγίδες, υπογραφές και ένσημα από μη αντίστοιχα έγγραφα των ετών ‘30».
Το έγγραφο αυτό, οφθαλμοφανές για τον κάθε απλό άνθρωπο, αλλά και επιβεβαιωμένο για την πλαστότητά του, καθώς και άλλα αντιφατικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά να «πείσουν», τον τελευταίο πρωτοδίκη της υπόθεσης του Κώσταρι, να δώσει την δίκαιη απόφαση εις όφελος του Δήμου Φοινικαίων και βασικά των κατοίκων του Κώσταρι που όλα αυτά τα χρόνια, σε περίπου 120 συνολικές συνεδριάσεις των δικαστηρίων στα Τίρανα και στους Άγιους Σαράντα, ήταν αδιάκοπα παρόντες.
Με απλά λόγια, οποιαδήποτε ελπίδα κι αν υπήρχε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα περιουσιακά των Ελλήνων στην Αλβανία από αλβανικό όργανο δικαιοσύνης, έστω και πάνω στην καμπάνια της διαφημιζόμενης κάθαρσης της δικαιοσύνης, εξανεμίστηκε οριστικά  με την απόφαση της Τετάρτης. Μια απόφαση που ελήφθη αγνοώντας τα επιχειρήματα και επιβαλλόμενη από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα (εφόσον οι καταπατητές ήταν και είναι παράγοντες αυτών) και το αντιμειονοτικό  πνεύμα των λειτουργών της δικαιοσύνης και της πολιτικής.
Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει μια μέρα νωρίτερα και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που οργανώθηκε από τον πρόεδρο του χωριού Κώσταρι Ηλία Θάνο, αλλά και στην απόφαση ώστε να συνεχιστούν δυναμικά οι αγώνες για το περιουσιακό χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα εντός της χώρας, αλλά και στα ευρωπαϊκά αρμόδια δικαστήρια για να αποκατασταθούν οι  περιουσίες που οργανωμένα υφαρπάζονται σε όλο τον αμιγή χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Το Κόμμα των Ελλήνων ήταν και θα είναι πάντα δίπλα  στον δίκαιο αυτό αγώνα  του Ελληνισμού για την προάσπιση των πατροπαράδοτων εδαφών που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και καλεί για μία ακόμη φορά τους πολιτικούς εκπροσώπους του χώρου,να  συνέλθουμε έκτακτα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε από κοινού να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να προβούμε σε κοινές διαμαρτυρίες και πράξεις  που να αναδείξουν το μέγεθος των αδικιών που διαπράττονται συνεχώς εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να φέρουν ευνοϊκές λύσεις στο περιουσιακό αλλά και σε άλλα θέματα που εκκρεμούν.
Χωρίς αυτή τη σύμπραξη και κυρίως χωρίς τη θεσμική ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης  στο θέμα αυτό, δε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα και την προκοπή στον τόπο μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ                                                
   ¨Αγιοι Σαράντα 18/01/2018
Πηγή: MEGA-ΕΕΜΜ,Bαλκανικο περισκοπιο

Σκόπια- Καθηγητής Πανεπιστημίου: Προτεραιότητα η ταυτότητα, το όνομα δευτερεύον

 "Φρετσκόσκι: Προτεραιότητα η ταυτότητα, το όνομα δευτερεύον"

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λιούμπομιρ  Φρετσκόσκι αναφερόμενος στις συνομιλίες  που γίνονται από τις κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας, δήλωσε απόψε ότι προτεραιότητά μας είναι η ταυτότητα (του 'Μακεδόνα'), ενώ το όνομα είναι ένα δευτερεύον θέμα και σύμφωνα με τον ίδιο στο πακέτο που προτείνεται έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα η «μακεδονική», ενώ το όνομα που αν και φαίνεται να είναι το πρώτο ζήτημα, στην πραγματικότητα είναι δευτερεύον.
 Στο παρελθόν ήμασταν Σοσιαλιστές, Ομόσπονδος λαός, (στην Γιουγκοσλαβία),  κατά συνέπεια, ίσως, θα μπορούσαμε να αντέξουμε στο όνομα 'Μακεδονία' να μπει κάποιοι πρόθεμα βόρεια, άνω, νέα κλπ. 
Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καθοριζόμαστε ως 'Μακεδόνες'. Στο σημείο αυτό νομίζω ότι υπάρχει κάποια νευρικότητα στο πακέτο με την Ελλάδα», είπε ο Φρετσκόσκι στην εκπομπή ‘Τοπ Θέμα’ της τηλεόρασης ‘Τέλμα’.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο πράγματα είναι ανοικτά για συζήτηση.
«Στο erga omnes υπάρχει μια στάση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τι σημαίνει στάση; Μήπως αυτό συνεπάγεται αλλαγή στο Σύνταγμα; Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Erga Omnes στο διεθνές δίκαιο  μέχρι τώρα αναφέρεται στο εξωτερικό, γιατί είναι μια διεθνής συμφωνία, αλλά λένε erga omnes και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. 
Μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική θέση, αλλά ίσως δεν είναι, θα το δούμε», είπε ο Φρετσκόσκι.
  Δύσκολο θέμα ο αλυτρωτισμός
 
Ερωτηθείς που η Ελλάδα βλέπει αλυτρωτισμό, ο Φρετσκόσκι είπε ότι θα υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα που είναι περίπλοκο και ότι το σημείο αυτό δεν είναι σαφές για το πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ακούγονται αναφορές για αλυτρωτισμό, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον Τσίπρα.
«Στον Τσίπρα ο αλυτρωτισμός δεν είναι προϋπόθεση και δεν σχετίζεται με το Σύνταγμα ενώ ο Μητσοτάκης συνδέει τον αλυτρωτισμό με το Σύνταγμα.
Λέει, ( ο Μητσοτάκης) ότι ο Τσίπρας δεν έπρεπε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το όνομα, αλλά να επεδίωκε την απομάκρυνση του αλυτρωτισμού και την αλλαγή του Συντάγματος του γειτονικού κράτους.
Πρόβλημα οι "ψευτομακεδονικές"- σλαβικές μειονότητες στην περιοχή
 
Ο Τσίπρας, για τον αλυτρωτισμό εννοεί την απομάκρυνση ορισμένων από τα κύρια αγάλματα στο κέντρο των Σκοπίων, αλλά εάν εννοούν ότι ο αλυτρωτισμός σημαίνει την αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που αναφέρεται στις (‘ψευτομακεδονικές’) μειονότητες, που το έχουμε αλλάξει μία φορά, τότε αυτό είναι ένα πρόβλημα.
 Νομίζω ότι αυτό είναι ένα αδύνατο μας σημείο και υπάρχει  πρόβλημα και δεν πρέπει να ενταχθεί σε αυτήν την ιστορία», είπε ο Φρετσκόσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες αισθάνονται ότι η ενδεχόμενη συμφωνία θα ένα  όνομα  που θα καθορίζει τμήμα της (γεωγραφικής) Μακεδονίας, και αυτό είναι μια κύρια ανησυχία τους και το δεύτερο ότι δεν μπορούν να μοιρασθούν τον πλούτο του πολιτισμού που συνδέεται με το όνομα αυτό.
Στη συζήτηση ήταν και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι, ο οποίος  τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η προθυμία των δύο πλευρών να επιλύσουν το όνομα, διότι δεν είναι γνωστό πότε θα επαναληφθεί αυτή η ευκαιρία.
 

Αλβανία: Αντιδράσεις στις δηλώσεις για αναγνώριση της επέκτασης των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια

«Δήλωση του Έλληνα υπουργού: Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση όπου μίλησε για τις συνομιλίες με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Είπε ότι στις συνομιλίες με την Αλβανία συζητήθηκε επίσης η συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων. Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την ελληνική ακτή, το μέγιστο όριο που επιτρέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ελπίζουμε η συμφωνία να υπογραφεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Αλβανία θα διορθώσει, επίσης τα σχολικά εγχειρίδια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
 Αντιδράσεις
Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλι, αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά.
Στη σελίδα του στο Facebook, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα , προέβη σε επίθεση προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του. Τον κατηγόρησε για ψέματα προς το λαό, τόσο στο θέμα αυτό όσο και στο λεγόμενο ζήτημα των αλβανοτσάμηδων.
 
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον  Ντριτάν Ντιμιράι, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση δια αδιαφανείς πρακτικές, καταφέρθηκε και κατά του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ότι απέφυγε χθες στην συνέντευξή του στην τηλεόραση να αναφερθεί στο ζήτημα των 12 μιλίων που έγιναν αποδεκτά από την Αλβανία.


Ο Έντι Ράμα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε στις δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία για τη Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα.
Τους χαρακτήρισε  τους επικριτές του, ως όψιμους πατριώτες που προσπαθούν να αμαυρώσουν την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν δει ακόμη ποια είναι αυτή η συμφωνία την οποία κατακρίνουν. 
Ο ίδιος τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες επί εβδομήντα χρόνια είναι προς το συμφέρον όλων των Αλβανών.
(Στοιχεία από gazetatema.net, hapur.al, balkanweb.com)
 

Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔ το νέο όνομα της χώρας



«Το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο»





Κοτζιάς: Αμετάφραστο στη γλώσσα της πΓΔΜ το νέο όνομα της χώρας
Σε σημαντικές αποκαλύψεις αναφορικά με τον τρόπο που σκέφτεται η Ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔ, προχώρησε απόψε το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς για την ελληνική πλευρά «έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας. Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
- Ποιο θα είναι το όνομα - το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.
- Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.
- Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).
- Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.
«Θέλουμε τη λύση του ζητήματος της ονομασίας για εθνικούς, γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους, καθώς και για να διασφαλίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γείτονα», υπογράμμισε και είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την πΓΔ, ενώ συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο Σύμφωνο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, και συμπλήρωσε πως οι ΑΝΕΛ έχουν δικαίωμα στη διαφορετική άποψη σημειώνοντας πως και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Τέλος, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.


Πηγη:newsbeast.gr

«Ατύχημα» στο Αιγαίο και πολεμικό επεισόδιο βλέπουν οι ΗΠΑ! - Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ








Πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο βλέπει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ που μπορεί να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, η οποία  μεταδοθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα» τονίζει. Και προσθέτει: «Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας»
Στην ίδια συνέντευξη και ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Πάιατ υπογραμμίζει: «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας».
Αναφερόμενος, δε, γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζει ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


Πηγη:Pronews.gr


Όταν οι ΗΠΑ αρνιόντουσαν το όνομα «Μακεδονία» και την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς - Τι άλλαξε







Kι όμως κάποτε οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε για αστείο το όνομα «Μακεδονία», «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στο κράτος των Σκοπίων.  
Όπως αναφέρει διπλωματικό έγγραφο του Δεκεμβρίου του 1944, που υπογράφει ο Έντουαρντ Στετίνιους, τότε Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών: 
«Η (αμερικανική) κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν  αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε  αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας», αναφέρει το τηλεγράφημα. 
Το ίδιο έγγραφο, που δημοσιεύεται στα αμερικανικά αρχεία αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρατηρεί «με μεγάλη ανησυχία τις αυξανόμενες προπαγανδιστικές φήμες και τις ημιεπίσημες δηλώσεις προς όφελος μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από την Γιουγκοσλαβία και άλλες πηγές, με την ένδειξη ότι η ελληνική επικράτεια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτήν την κατάσταση».
Μάλιστα, ο Στετίνιους αναφέρεται στην επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχει αποφασίσει «να αντιταχθεί σε κάθε αναβίωση του μακεδονικού ζητήματος που σχετίζεται με την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σχεδόν ομόφωνα στη δημιουργία ενός μακεδονικού κράτους».
Στο ίδιο τηλεγράφημα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θεωρεί υπεύθυνη κάθε κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων που ανέχονται ή ενθαρρύνουν απειλητικές ή επιθετικές πράξεις «μακεδονικών δυνάμεων» κατά της Ελλάδας.
Αποδέκτες του τηλεγραφήματος, που έχει αναρτήσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν μεταξύ άλλων οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στη Σόφια, την Καζέρτα της Ιταλίας, το Βουκουρέστι, το Λονδίνο, την Αθήνα, τη Μόσχα και την Άγκυρα. 
Κάποιος θα αναρωτηθεί τι άλλαξε από τότε στην αμερικανική πολιτική. Καταρχήν η πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε σχεδόν αμέσως μόλις ο Γ.Τίτο κατέστησε την Γιουγκοσλαβία ανεξάρτητη από την Μόσχα και προσέγγισε ακόμα και την Δύση. 
Τότε η Ουάσιγκτον ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της «Μακεδονίας» να μη το σηκώνει ψηλά.
Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι Αμερικανοί ήθελαν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια και να τα αποσπάσουν από την ρωσική επιρροή πράγμα που το έκαναν εύκολα διότι η Ρωσία την δεκαετία του 90΄ ήταν σε άθλια κατάσταση.
Τώρα όμως το παιχνίδι είναι πολύ πιο περίπλοκο.
Η Τουρκία θέλει την «Μεγάλη Αλβανία» ενώ οι ΗΠΑ θέλουν την συντήρηση του κρατιδίου των Σκοπίων αλλά υπό τον έλεγχό τους. Φυσικά και υπάρχει και το ζήτημα των αγωγών.
Αναζητούνται εδάφη για να επεκταθεί ο Turkish Stream. Oι Αμερικανοί από την άλλη για αυτόν τον λόγο θέλουν τον έλεγχο του βαλκανικού κρατιδίου.


Πηγη:Pronews.gr

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Και ξαφνικά κρίση στα Σκόπια: Ο Ζ.Ζάεφ κατηγορείται για δωροδοκία - Mε αυτόν θα διαπραγματευτούμε;










Kαι ξαφνικά κρίση στα Σκόπια λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Ζ.Ζάεφ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, καθώς κατηγορείται για σκάνδαλο δωροδοκίας, μια υπόθεση η οποία τον κυνηγάει από την εποχή που ήταν δήμαρχος στην Στρούμιτσα.
Εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου όπου κατηγορείται ότι έλαβε 160.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ιβάν Νικολόφ Σακαβάλιεφ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.
Το σκάνδαλο δωροδοκίας απειλεί τον ίδιο και την εύθραυστη κυβέρνησή του εν μέσω διαπραγματεύσεων και αδυνατίζει κατά πολύ την θέση του και την αξιοπιστία του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό
Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ότι καλύτερο να διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχει «σκιές» από το παρελθόν του.
Η εκ νέου αναβολή της δίκης για τις 26 Φεβρουαρίου προκάλεσε – όπως αναμενόταν – τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία άφησε αιχμές περί «διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών».
Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του Ζόραν Ζάεφ να υποστηρίζουν την διαδικασία εύρεσης λύσης «με κάθε μέσο»
«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για συμφωνία με Ελλάδα για να βγάλουμε αυτή την πέτρα από το λαιμό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (BDI) Αλί Αχμέτι.
Το BDI τάσσεται κατά του ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη λύση.Κάτι που ανακοίνωσε πριν λίγο ο ίδιος ο Ζ.Ζάεφ.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να επιδιώξουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, έχουμε πρόθεση για συμβιβασμό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το περασμένο Σάββατο έγινε σε κλίμα χαμηλών τόνων, αλλά όχι σε κλίμα συμφωνίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, διεμήνυσε ότι θα καταψηφίσει
Αντιπροσωπεία της σκοπιανής αντιπολίτευσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα τής ασκηθούν πιέσεις για να μην μπλοκάρει τη λύση
Όσον αφορά την επίσκεψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, το πολιτικό προσωπικό της γείτονος δεν αναμένει από τον Αμερικανό διπλωμάτη να κομίσει κάτι νεότερο, αντιλαμβανόμενοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι διμερείς με την Αθήνα.
 
 
Πηγη:Pronews.gr

«Ψευτομακεδονίστρια» καθηγήτρια πανεπιστημίου: Το όνομα μας εμπνέει το αρχέγονο συναίσθημά μας


Η «ψευτομακεδονίστρια»  Τάνια Καρακαμίσεβα-Γιοβανόφσκα, καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου και πολιτικού συστήματος  της νομικής σχολής ‘Iustinianus Primus’,  που επεμβαίνει συχνά στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, λαμβάνοντας θέσεις συνήθως του VMRO-DPMNE,  με αναφορά της τηλεόρασης ‘Άλφα’ των Σκοπίων,  τονίζει ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας της  εμπεριέχει  «το αρχέγονο συναίσθημα που κληροδοτήσαμε  από τους προγόνους μας».

Η ίδια επισημαίνει ότι το όνομα είναι πολύ περισσότερο από το Σύνταγμα και την ισχύουσα πολιτική και ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το αλλάξει, όπως έγραψε στην προσωπική της σελίδα.
Γράφει: 
«Το όνομά μας είναι πολύ περισσότερο από ένα Σύνταγμα, κάτι περισσότερο από μια συνεχιζόμενη πολιτική, πολύ περισσότερο από την καθημερινότητα.
Το όνομά μας είναι ένα εσωτερικό κομμάτι του καθενός μας, η ταυτότητά μας, ένα απόλυτο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή  και τον αυτοπροσδιορισμό , όπως αισθανόμαστε, ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας, μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη.
Με αυτό το πρωτοποριακό συναίσθημα κανείς δεν μπορεί να παίξει κοροϊδευτικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αλλάξει, να το γυρίσει, να το περιστρέψει μόνο και μόνο επειδή κάποιος το ονειρεύτηκε».
 
 

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να απαιτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα

https://www.youtube.com/watch?v=Dz1GrNh6fAM
 Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κορυτσά, για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η συζήτηση έγινε ανοικτών θυρών, καθώς ορισμένα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν άδεια ασφαλείας (απόρρρητο) και ο υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα, δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι από το 2013 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή  ζητήματα και ότι το ζήτημα της εκταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας είναι μια νόμιμη διαδικασία.
«Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες με το γειτονικό κράτος και έχει προωθήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ένα νέο μηχανισμό για διάλογο επί των ανεπίλυτων θεμάτων.
Όσον αφορά τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία είναι μια νόμιμη διαδικασία. Στα σημεία που γίνονται εκταφές λειψάνων δεν θα γίνουν τα στρατιωτικά κοιμητήρια. Με την ελληνική πλευρά έχουμε επίσης μιλήσει για τα ζητήματα της επικαιρότητας», είπε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη θάλασσα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι για την Ελλάδα και την Αλβανία η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη και ότι θα «χτυπήσει» τον Μπάσα (αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης) για τη συμφωνία του 2009.
«Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Μπερίσα το 2009 έγινε στην τύχη (έστε κουτουρού- është kuturu). 
Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε το περίστροφο μπροστά στον Λουλζίμ Μπάσα για να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει παρέμβαση από άλλους κύκλους για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», είπε.
Οι Αλβανοτσάμηδες
Ο υπουργός ζήτησε από τους Αλβανοτσάμηδες  να απαιτήσουν την περιουσία τους από την Ελλάδα, αναφέροντας τρία σημεία.
«Η κατάργηση του νόμου του πολέμου εξετάζεται ως πολιτικό και νομικό ζήτημα καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν. Οποιοσδήποτε πολίτες που έχει καταγωγή τσάμικη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία. Ο νόμος του πολέμου υπάρχει, αλλά για να αφαιρεθεί  απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αφού η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχει (εμπόλεμη κατάσταση), συμβαίνει το αντίθετο.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργησή του. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, την ιδιοκτησία των αλβανοτσάμηδων, της ελληνικής  μειονότητας  με αλβανική υπηκοότητα και τις ιδιοκτησίες του αλβανικού κράτους. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την κατάργησή τους», είπε.
(Στοιχεία από shqiptarja.com)