Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να απαιτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα

https://www.youtube.com/watch?v=Dz1GrNh6fAM
 Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κορυτσά, για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η συζήτηση έγινε ανοικτών θυρών, καθώς ορισμένα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν άδεια ασφαλείας (απόρρρητο) και ο υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα, δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι από το 2013 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή  ζητήματα και ότι το ζήτημα της εκταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας είναι μια νόμιμη διαδικασία.
«Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες με το γειτονικό κράτος και έχει προωθήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ένα νέο μηχανισμό για διάλογο επί των ανεπίλυτων θεμάτων.
Όσον αφορά τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία είναι μια νόμιμη διαδικασία. Στα σημεία που γίνονται εκταφές λειψάνων δεν θα γίνουν τα στρατιωτικά κοιμητήρια. Με την ελληνική πλευρά έχουμε επίσης μιλήσει για τα ζητήματα της επικαιρότητας», είπε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη θάλασσα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι για την Ελλάδα και την Αλβανία η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη και ότι θα «χτυπήσει» τον Μπάσα (αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης) για τη συμφωνία του 2009.
«Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Μπερίσα το 2009 έγινε στην τύχη (έστε κουτουρού- është kuturu). 
Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε το περίστροφο μπροστά στον Λουλζίμ Μπάσα για να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει παρέμβαση από άλλους κύκλους για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», είπε.
Οι Αλβανοτσάμηδες
Ο υπουργός ζήτησε από τους Αλβανοτσάμηδες  να απαιτήσουν την περιουσία τους από την Ελλάδα, αναφέροντας τρία σημεία.
«Η κατάργηση του νόμου του πολέμου εξετάζεται ως πολιτικό και νομικό ζήτημα καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν. Οποιοσδήποτε πολίτες που έχει καταγωγή τσάμικη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία. Ο νόμος του πολέμου υπάρχει, αλλά για να αφαιρεθεί  απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αφού η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχει (εμπόλεμη κατάσταση), συμβαίνει το αντίθετο.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργησή του. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, την ιδιοκτησία των αλβανοτσάμηδων, της ελληνικής  μειονότητας  με αλβανική υπηκοότητα και τις ιδιοκτησίες του αλβανικού κράτους. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την κατάργησή τους», είπε.
(Στοιχεία από shqiptarja.com)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου