Σελίδες

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Τούρκος ναύαρχος: «Οι Ελληνοκύπριοι να μην δοκιμάζουν την υπομονή της Τουρκίας - Ηττήθηκαν σε Ίμια και Κύπρο»


 

Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Κύπρο  καθώς για δεύτερη συνεχή ημέρα τουρκικά πολεμικά σκάφη παρεμποδίζουν το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 να προχωρήσει σε έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Δρώντας ως δύναμη εισβολής το τουρκικό Ναυτικό κάνει ότι θέλει στην περιοχή, όπου με το πρόσχημα ναυτικών ασκήσεων μέσω παράνομης NAVTEX που έχει εκδώσει ουσιαστικά παρεμποδίζει την ναυσιπλοΐα στην περιοχή όχι μόνο με το γεωτρύπανο αλλά και με άλλα εμπορικά σκάφη.
Ο ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ σχολιάζοντας την  κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για ελληνικές ήττες σε Ίμια και Κύπρο ενώ προειδοποιεί Αθήνα και Λευκωσία να μην δοκιμάζουν την υπομονή της Τουρκίας
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ο Γκιουρντενίζ:
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά με αυτήν της την κίνηση δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας και την στάση της απέναντι σε κάθε πιθανή κίνηση.Τους συνιστούμε να μην το κάνουν.
Πιστεύουν πως εάν η Τουρκία υποχωρήσει εδώ θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία. Το κάνουν διότι εκτιμούν πως η Τουρκία κάνει μια σημαντική επιχείρηση στα σύνορα με την Συρία και η κοινή γνώμη είναι εστιασμένη εκεί.
Να θυμίσουμε όμως πως όποτε φέρθηκαν καιροσκοπικά, υπέστησαν σημαντικές γεωπολιτικές ήττες.
Μπορούμε να δώσουμε ως παραδείγματα την “Ειρηνευτική Επιχείρηση” Κύπρου και τα Ίμια. 
Ο στόχος τους είναι να φέρουν αντιμέτωπη την Τουρκία με άλλα κράτη, να την φυλακίσουν στου κόλπους της Αττάλειας και της Αλεξανδρέττας και να εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν τα πλούσια φυσικά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. 
Η Τουρκία όμως του 21ου αιώνα με την ναυτοσύνη της ποτέ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και δεν θα κάνει βήμα πίσω.
Διότι αυτά είναι τα αναπόφευκτα ανακλαστικά του ισχυρού κράτους της χερσονήσου της Ανατολίας. Σήμερα στην Αν. Μεσόγειο βλέπουμε πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση με ένα τετελεσμένο βασιζόμενη στην Ιταλία, δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας.
Η Τουρκία όμως αυτό το σκάφος γεωτρήσεων που λέγεται Saipem 12000 το έχει στο περίμενε.  Πρόκειται για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία. Και είναι μια ένδειξη της ισχύος του στόλου μας.»
Ν.Κασουλίδης: "Το saipem μένει επι του παρόντος στην τωρινή του θέση - Κομβική ημερομηνία η 22α Φεβρουαρίου"
Στην Κύπρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα αναφορικά με το Saipem 12000Q ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ που παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης».   
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι το Saipem 12000 θα παραμείνει (σ.σ. αναγκαστικά) στην τωρινή του θέση, 15 ν.μ. από το στόχο «Σουπιά» μέχρι τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία την οποία χαρακτηρίζει ως κομβική.
Αυτό γιατί μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων θεωρητικά, το γεωτρύπανο θα κινηθεί προς τον στόχο Σουπιά» στο τεμάχιο 3 προκειμένου να πραγματοποιήσει τις έρευνές του.
Το παραπάνω όμως κινείται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο: Η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες θα παρατείνει συνεχώς την NAVTEX μέχρι να αναγκάσει το γεωτρύπανο να αποχωρήσει από την περιοχή.
«Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση στα πιο υψηλά επίπεδα και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο.  Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.    
Τα σενάρια στην περιοχή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά  του το sigmalive είναι τα εξής:
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, συνοψίζεται σε τρία πιθανά σενάρια, τα οποία, αναλόγως του τι τελικά θα γίνει, θα καθορίσουν και το τοπίο στο οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα παρακάτω.
Τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι:  
(Α) Οι διπλωματική εκστρατεία που εξαπέλυσαν Κυπριακή Δημοκρατία και Ιταλία να αποδώσει καρπούς και τελικά οι τουρκικές δυνάμεις να επιτρέψουν, έστω σιωπηρά την έναρξη της προγραμματισμένης γεώτρησης. Σενάριο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα» ενόψει και των δύο επόμενων γεωτρήσεων της Αμερικανικής ExxonMobil. Αυτό είναι το πλέον θετικό σενάριο, γιατί τα άλλα δύο, αρκούντως πιθανά επίσης, θα αλλάξουν το σκηνικό, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα   
(Β) Ο Τουρκικός στόλος, πολιτικά υποκινούμενος ενδεχομένως να εξαντλήσει την navtex μέχρι την 22α Φεβρουαρίου και έπειτα να αποχωρήσει, προβάλλοντας επικοινωνιακά το επιχείρημα ότι δεν έπραξε παρανόμως αφού είχε πρώτα η Άγκυρα εκδώσει τη σχετική οδηγία. Αυτό το σενάριο που για κάποιους είναι και το επικρατέστερο, θα τύχει πολλαπλών αναγνώσεων, καθώς ναι μεν ο σκοπός (γεώτρηση) αγιάζει τα μέσα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αποκρουστεί το λογικό συμπέρασμα ότι οι όποιες γεωτρητικές ενέργειες έλαβαν χώρα αφού πρώτα το επέτρεψε η Άγκυρα και άρα θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα αποτελεσματικής ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πολλώ δε μάλλον που θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο στη διπλωματική σκακιέρα θα έχει την δική του αξία.
(Γ) Το συγκεκριμένο σενάριο απεύχονται όλοι, γιατί θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με αυτί, η Τουρκία τραβάει το πράγμα στα άκρα και παρά τη λήξη της παράτυπης έστω navtex και συνεχίζει την παρεμπόδιση με οποιονδήποτε τρόπο. Τρεις μέρες πέρασαν από την έναρξη της κρίσης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αν και επί του παρόντος όλοι επικεντρώνονται στο τώρα.
Η δημόσια ρητορική της Τουρκίας αλλά και οι πολεμικές ιαχές που ακούγονται από τους στρατιωτικούς κύκλους στην Άγκυρα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε ότι αφορά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας.


 Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου