Σελίδες

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ν.Κοτζιάς : «Θα λύσουμε το Σκοπιανό όπως λύθηκε ο γόρδιος δεσμός»!







Την ώρα που ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «Είμαστε Μακεδόνες και θα μείνουμε Μακεδόνες» ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς, μάλλον από την υπερβολική πίεση που έχει δεχθεί δείχνει σημάδια διπλής προσωπικότητας, δηλώνει περίπου ως διάδοχος του "Μεγαλέξανδρου" και υποστηρίζει «Θα λύσουμε το ζήτημα όπως ο Μέγας Αλέξανδρος τον γόρδιο δεσμό"!
Η πρωτοφανής δήλωση Κοτζιά  έχει επί λέξει ως εξής: «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα»!
Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε: «Θα έχει διευθετηθεί».
Μόνο που ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί τον γόρδιο δεσμό και με το σπαθί κατέκτησε την Ασία, ο Κοτζιάς στρέφει το σπαθί κατά της Μακεδονίας...
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο και όπως υπογράμμισε θα είναι έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού τον Φεβρουάριο.
Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ με τις δηλώσεις του περί «μακεδονικής» γλώσσας να βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στις περαιτέρω συνομιλίες μετά την συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.
«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. 
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.
Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες ...» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.
Υποστήριξε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην πΓΔΜ την περασμένη χρονιά και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.
«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.
Πρόσθεσε πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών.
«Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.
«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει;  Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό.  Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».
Αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις», δηλώνει και συμπληρώνει: «Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».
«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου