Σελίδες

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Σκόπια: Αναλυτές βλέπουν αντιθέσεις στην επίλυση του ονόματος


«Οι αναλυτές καταγράφουν: Σκόπια και Αθήνα με αντίθετες θέσεις στην επίλυση του ονόματος»



Οι αριστερές κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας φαίνεται να έχουν μεγάλη απόσταση από μια συμφωνία για το όνομα, σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.

Το 7ο κεφάλαιο του ελληνικού σχεδίου συμφωνίας που απαιτεί αλλαγές των πάντων στο σύνταγμα της χώρας, ακόμη και τον Ύμνο της, προοιωνίζουν ότι ο Τσίπρας ίσως προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, ενδέχεται να επιστρέψει σε δημόσιες άκαμπτες εθνικιστικές θέσεις, όπως θεωρεί ο αναλυτής Κλεκόφσκι.
«Αν είναι ακριβές αυτό για το οποίο ενημερωνόμαστε, ότι απαιτούνται αυτές οι αλλαγές από εμάς, όχι μόνο δεν είναι αξιοπρεπείς, αλλά νομίζω ότι είναι εκτός κοινής λογικής και είναι ένα μήνυμα για μένα, που, ήδη, είπα ότι η κυβέρνηση των Αθηνών προβαίνει σε συνομιλίες κοιτάζοντας προς άλλη κατεύθυνση,  προς την κατεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας», ισχυρίσθηκε ο Κλεκόφσκι.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, εάν ο Τσίπρας μπει σε προεκλογική περίοδο,  για να κόψει τις εθνικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας,  η άφιξη του Κοτζιά στα Σκόπια τον ερχόμενο μήνα,  δεν θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.
«Τότε είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε κάθε είδους καταστολή από την ελληνική πλευρά.
Τότε μπορεί να αναμένεται μια ισχυρή θέση όσον αφορά το μακεδονικό ζήτημα και σε άλλες εξωτερικές πολιτικές προκλήσεις της Ελλάδας, ώστε να αντισταθμιστεί η διαφορά που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω, πάντως,  ότι  λόγω ότι τρέχουν οι συζητήσεις, ούτε η Αθήνα, ούτε τα Σκόπια θα θέλουν να είναι αυτοί οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλεκόφσκι.
Αναμφίβολα, η διεθνής  κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων. Λένε ότι η διάθεση είναι κοινή για λύση. Υπάρχει κάποιο σχέδιο Β, σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια θα μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά από μια τέτοια ενδεχόμενη διαφωνία;
«Δεν το πιστεύω. Βλέπετε η αισιοδοξία που τροφοδοτούσε  επί καιρό το VMRO-DPMNE του  Νίκολα Γκρούεσκι,  το μόνο που έκανε ήταν να εμποδίσει επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. 
Επίσης, πιστεύω ότι αυτή η σταθερή θέση που θα προωθήσει η Αθήνα κατά την επόμενη περίοδο θα σημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή αναφορά – FYR-  είναι επίσης, δύσκολη», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Κλεκόφσκι, η δήλωση του Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό πίεση, σε αντίθεση με το 2008 κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι,  η χώρα μας ήταν  αυτή  που καθυστέρησε την επίλυση (επί τόσα χρόνια)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου