Σελίδες

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ανησυχία για Έβρο - Α.Τσίπρας: «Αποφύγετε κλιμάκωση» - Ο ρόλος των άγνωστων μειονοτικών χωριών

Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του pronews.gr για την έκκληση των Επιτελείων προς τον πρωθυπουργό να υπάρξει ολική αναδιάρθρωση της Εθνοφυλακής σε επίπεδο διανομής οπλισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης και την επαύριο της αναπαραγωγής από τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο, της ρήσης Α.Καλίνσκι ότι «Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις, στα χωριά και στ' ακρογιάλια!», ο μεν υπουργός ταξίδεψε επειγόντως στο Ισραήλ, όπου πριν λίγο συναντήθηκε με τον Ισραηλινό, ομόλογό του Α.Λίμπερμαν, οι δε Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν πολύ στενά την τουρκική στρατιωτική κινητικότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο η εντολή Α.Τσίπρα είναι σαφής και συγκεκριμένη: «Αποφύγετε κλιμάκωση πάσα θυσία». Αλλά το θέμα είναι τι ακριβώς θα θυσιάσουμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση; Και πόσο μπορείς να αποφύγεις έναν καυγά όσο και να υποχωρείς, όταν τις προκλήσεις τις διαδεχθούν οι επιθετικές κινήσεις; 
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως την κλιμακώνει η Αγκυρα τις τελευταίες ώρες, ανησυχεί από το γεγονός ότι η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης συνεχίζει να αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία, αυτή την φορά στον Εβρο και... ποντάρει στις ΗΠΑ!
Πολύ λιγότερο υπολογίζει στην ΕΕ, παρά τις περί τις αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις και... ελπίζει!
Ελπίζει ότι η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Ως «αριστερόστροφος» πολιτικός εγκέφαλος έχει μια «μεταφυσική αντίληψη» για τον καταλυτικό ρόλο που-θεωρεί ότι-μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ και είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ.Πάιατ. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις θα τον δικαιώσουν. 
Το «κρύο αίμα» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, κατά κανόνα, χρήσιμο...
Τι είδους κλιμάκωση παρατηρείται πάλι αυτή την φορά;  Για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες οι δυνάμεις της 1ης τουρκικής Στρατιάς, κάνουν μεγάλες ασκήσεις σε μια εποχή που ποτέ δεν γίνονται τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, λόγω ψύχους, "φουσκωμένου" ποταμιού και αντικειμενικών προβλημάτων κίνησης και ανάπτυξης στρατευμάτων.
Πάλι στην ίδια περιοχή του Βορείου Έβρου, στο ύψος περίπου απέναντι από το Διδυμότειχο και βορειότερα μέχρι την Ορεστιάδα σε συνθήκες πολικού ψύχους.
Γιατί εκεί; 
Στο μέσον της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη.
Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Να πούμε ότι η επίσημη δικαιολογία για την τουρκική εισβολή στην Συρία είναι η καταπίεση από το ΡΚΚ των τουρκμενικών χωριών της Αφρίν.

Στον βόρειο Έβρο μέχρι περίπου και την περιοχή του Διδυμοτείχου, είναι χώρος ευθύνης της ΧXVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) αποτελούμενης από τις 3η και 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τη ΤΔ/21 ΣΠ.
Εφεδρεία στην περιοχή αποτελεί η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρατοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα.
Αν κινηθεί η συγκεκριμένη Ταξιαρχία (είναι σε υψηλό σημείο το επίπεδο επιφυλακής της, σήμερα) τότε η κατάσταση δεν θα προοιωνίζει τίποτα το ευχάριστο.
Εκτίμησή μας: Επρεπε ήδη να είχε κινηθεί, καθαρά προληπτικά. 
Να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές σκέψεις περί «κινδύνου κλιμάκωσης» από την ηγεσία του Στρατού και να την στείλουν για μια άσκηση εκεί που κανονικά θα πρέπει να αναπτυχθεί σαν η χώρα να είχε δεχθεί επίθεση. Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ή κάποιες, έστω, μονάδες της.
Θα είναι και ένα «καθαρό» μήνυμα στα ανατολικά του ποταμιού.
Εχουν προβλέψει στο Δ'ΣΣ πώς αυτή την εποχή η κίνησή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω κακής κατάστασης του ορεινού οδικού δικτύου και συνεχούς κακοκαιρίας;
Η προσοχή εντοπίζεται και πάλι στην κοιλάδα που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Ερυθροπόταμο. Απέχει μόλις 30 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στα δυτικά του νομού Εβρου.
Στην Αφρίν λειτούργησαν με τους, κλασικούς, δευτερεύοντες, τρεις στην συγκεκριμένη περίπτωση, άξονες επίθεσης. Κι εδώ έχουμε βόρεια του κύριου άξονα, αντίστοιχες πιθανότητες να εφαρμόσουν κίνηση "λαβίδα".

Θα ρισκάρουν να κτυπήσουν στον Εβρο όταν έχουν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε νησί ή νησίδα του Αιγαίου;
Ειδικά στα Δωδεκάνησα που θεωρούν ότι έχουν και νομική βάση που θα δικαιολογήσει μια στρατιωτική επιχείρηση;
Αγνωστο. Αν καταρρεύσει, πάντως, ο Εβρος, τα νησιά είναι τελειωμένη υπόθεση...
Πολλά θα εξαρτηθούν απο τις επιχειρήσεις στην Αφρίν. Ο εμβολισμός του «Γαύδος» ήρθε 36 ώρες μετά την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου τους. Τυχαίο;
Οτι έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και αντίδρασης τόσο τα τουρκικά Γενικά Επιτελεία, όσο και το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα, καταγράφεται από την άποψη ανώτατου αξιωματικού των ΕΔ προς το pronews.gr: «Εγιναν εξαιρετικά απρόβλεπτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Ομολογώ ότι δεν αναμέναμε να έχουν τόσο γρήγορη επιχειρησιακή ανάκαμψη 1,5 χρόνο από το πραξικόπημα. Και συμπεριφέρονται σαν λυσσασμένα σκυλιά. Οι κινήσεις τους δεν υπακούν σε κάποια λογική. Απλά είναι πολύ βίαιες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημά μας. Οτι δεν υπακούν ούτε σε στρατιωτική, ούτε σε πολιτική λογική πλέον οι κινήσεις τους, άρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι»...



Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου