Σελίδες

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Πούλησαν στην Τουρκία τον φονέα των ελληνικών LEO2HEL τα α/τ βλήματα Javelin






Σε μια εξέλιξη που διαψεύδει κατηγορηματικά τους αφελείς (ή άσχετους...) εν Ελλάδι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν... εμπάργκο στη Τουρκία επειδή αγόρασε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστηματα μακρού βεληνεκούς S-400, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ότι η Τουρκία προμηθεύεται το πλέον προηγμένο αμερικανικό αντιαρματικό όπλο τους FGM-184 Javelin μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην κοινοπραξία Raytheon / Lockheed Martin Javelin JV σύμβαση ύψους $94,886,553 που αφορά την πώληση παραδοτέων του οπλικού συστήματος Javelin και συγκεκριμένα βλημάτων, μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και ανταλλακτικών μονάδων ψύξης μπαταρίας, σε μία σύμβαση το 55% της οποία αφορά τη Τουρκία και το υπόλοιπο 45% άλλα πέντε κράτη (Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ, Λιθουανία, Ταϊβάν) τα οποία ήδη χρησιμοποιούν Javelin.
Το συνολικό μέγεθος της τουρκικής προμήθειας εξαρτάται επίσης από την αναλογία μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και βλημάτων. Ενδεικτικά πάντως, η Γεωργία το 2017 αγόρασε 72 CLUs και 410 βλήματα έναντι 75 εκ. δολλαρίων, άρα η τουρκική σύμβαση αφορά περί τα 40-50 αντιαρματικά συστήματα και περί τα 250 βλήματα. 
Τι σημαίνει Javelin και γιατί αποτελεί μείζον πρόβλημα πλέον για την ελληνική αμυντική διάταξη: Το Javelin θεωρείται ο πλέον σύγχρονος αντιαρματικός φονιάς, όχι τόσο για την διατρητική του ικανότητα (π.χ. τα Kornet-E που επίσης χρησιμοποιεί ο τουρκικός Στρατός έχουν μέχρι και 100% μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα) αλλά γιατί η ισχυρή πολεμική κεφαλή τους (127 χιλ με υπολογιζόμενη δυνατότητα διάτρησης 600-800 χιλ. RHA) αφού ακολουθήσει βαλλιστική τροχιά κτυπά τα άρματα μάχης στο άνω και λιγότερο προστατευμένο τμήμα των αρμάτων (top-attack)!
Ακόμα και οι Ρώσοι αναλυτές έχουν παραδεχθεί ότι με εξαίρεση το Armata, όλα τα άλλα άρματά τους είναι ευάλωτα στο Javelin. 
Επίσης το όπλο είναι εξαιρετικό για καταστροφή οχυρώσεων και προσφέρει υψηλή παθητική προστασία αφού μπορεί και εκτοξεύεται από προστατευμένες θέσεις οι οποίες δεν είναι ορατές στον εχθρό.
Επιπλέον, το Javelin προσφέρει αυξημένη επιβιωσιμότητα στους χειριστές του, καθώς η πρόσκτηση στόχων είναι παθητική (με αισθητήρα υπερύθρων) και το βλήμα κατευθύνεται αυτόνομα στο στόχο, επιτρέποντας στο χειριστή του να αλλάξει θέση αμέσως μετά την εκτόξευση (fire and forget).
Η προσθήκη του Javelin στο τουρκικό οπλοστάσιο κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη απόκτησης αντιπυραυλικών συστημάτων στα ελληνικά άρματα μάχης.
Το βλήμα έχει τη δυνατότητα να διατρήσει κάθε άρμα του ελληνικού οπλοστασίου (συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2HEL που ακόμα και το Kornet-E το διατρύει μόνο πλευρικά, παρά την διατρητική ικανότητα1000-1300 χιλ. RΗΑ).
Στο όλο θέμα υπάρχει και πολιτική και στρατιωτική διάσταση.
Πολιτικά, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρά την γκρίνια, τα "μούτρα" και τις ανέξοδες δηλώσεις "αρμοδίων", ούτε καν διανοούνται να αρνηθούν στη Τουρκία την παροχή προηγμένου εξοπλισμού, ο οποίος φυσικά αποτελεί "φωτογραφική" προμήθεια για τις ανάγκες μιας ελληνοτουρκικής ένοπλης σύρραξης.
Κανένα άλλο κράτος που μπορεί να απειλήσει (λέμε, τώρα...) τη Τουρκία (Συρία, Αρμενία, Ιράκ κλπ) δεν διαθέτει προηγμένο αρματικό εξοπλισμό, πλην της Ελλάδας, για να δικαιολογηθεί η προμήθεια του Javelin JV.
Και οι ΗΠΑ ενώ γνωρίζουν πολύ καλά για το πού πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, το δίνουν άνευ αντιρρήσεως στη Τουρκία, αν και τους "έφτυσε στο πρόσωπο" με την απόκτηση των S-400.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, τα πράγματα στον Εβρο ή ακόμα και στα νησιά, γίνονται ακόμα χειρότερα: Το όπλο, οι δυνατότητές του, τα αποτελέσματά του, είναι απολύτως νεοείσακτα στο ισοζύγιο δυνάμεων. 
Οτι θα ενταχθούν στη δύναμη της 1ης Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης είναι κάτι το αυτονόητο.
Αυτό που δυστυχώς πλέον δεν είναι αυτονόητο είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Μια χώρα με αποχαυνωμένο πολιτικό προσωπικό, ευνουχισμένη στρατιωτική ηγεσία και απροθυμία να πολεμήσει, οι ελπίδες εναπόκεινται-πάλι-στον «καλό Θεό»...


 Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου