Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο Ζάεφ από τη Σόφια- αποφασισμένος να λύσει τη διαφωνία του ονόματος





Ισχυρός παράγοντας η Βουλγαρία

«Οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, εκτιμούν πολύ τις προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης και την προεδρία που ασκεί στα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματικά είναι αξιοσέβαστη. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα στην περιοχή για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ


Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες των έξι χωρών εκτιμούν ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών και των προέδρων που ήταν σήμερα εδώ. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους γείτονες και τους φίλους της», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντηση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.


Η συνάντηση έγινε στη Σόφια, με την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ και της υπάτου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιόχανες Χαν Επίτροπο αρμόδιο για την πολιτική γειτονίας και διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση.
Η Βουλγαρία ζητάει επίσπευση του Διαδρόμου 8
Ο Ζόραν Ζαέφ στην ομιλία του πρόσθεσε:
«Ξέρετε, ο Μπόικο Μπορίσοφ, είναι πρακτικός άνθρωπος, θέλει να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα- έργα και χρήματα. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η περιοχή», τόνισε ο Ζάεφ.
Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα τους είναι έτοιμη στο σχεδιασμό της.
«Δίνουμε προτεραιότητα στο Διάδρομο 8 και χρησιμοποιούμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για το τμήμα από την Κρίβα Παλάνκα στα βουλγαρικά σύνορα και για αυτό λάβαμε επιχορήγηση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Μιλάμε, ήδη, με την ΕΤΑΑ για να πάρουμε την επόμενη δόση για να συνδέσουμε τη Σόφια με τα Σκόπια σιδηροδρομικώς και προς την Μαύρη Θάλασσα. Εργαζόμαστε επίσης στο τμήμα Κίτσεωο-Λιν της Αλβανίας, που πρακτικά θα συνδέσει την Αδριατική Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόχος είναι να ανοίξει ολόκληρη η περιοχή. Θα δώσει σοβαρές προοπτικές  στους πολίτες  της χώρας μας καθώς και στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, όπως και το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και την Ελλάδα, σε όλη την περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
«Πιστεύω ότι το όνομα θα επιλυθεί πριν τον Ιούνιο»
Για τις διαπραγματεύσεις του ονόματος ο Ζάεφ είπε ότι έχουν περάσει, ήδη,  25 χρόνια.
«Δεν είναι εύκολες,  αν ήταν εύκολες,  κάποιος θα είχε λύσει αυτό πρόβλημα. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε μεγάλη ευκαιρία να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Η θετική στάση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και των ηγετών της αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών παραγόντων, δείχνει ότι έχουν την επιθυμία να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Έχω λόγους να πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι για χάρη των πολιτών και της Ελλάδας και της χώρα μου αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί. Ευελπιστώ ότι αυτό θα συμβεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, όπου αναμένουμε να έχουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων  και αναμένω ότι το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί μέχρι τότε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το επιλύσουμε το Μάρτιο- όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα», δήλωσε ο Ζάεφ.
«Ένα καλό παράδειγμα από αυτήν την άποψη είναι οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία κατά τους τελευταίους 7 μήνες. Το εμπόριο αυξήθηκε κατά 12%. Δείτε πόσα έργα υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και στην ασφάλεια. Ελπίζω ότι  τέτοιες  σχέσεις  θα είναι και με την Ελλάδα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του ονόματος.
Η λύση πρέπει να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέρος της ιστορικής Μακεδονίας και νομίζω ότι θα σεβασθούν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα αυτών των γεγονότων, και μαζί με αυτό θα κρατήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των γειτόνων  της , στο όνομα της μελλοντικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Ζάεφ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου