Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

«Πλησιάζουμε σε συμφωνία για το Σκοπιανό», λένε από την κυβέρνηση


Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν διπλό ραντεβού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι πρώτες τους συνομιλίες θα γίνουν σήμερα -πριν ή μετά - το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Σόφια και το οποίο θα λάβει χώρα στις 7μμ. To προγραμματισμένο τετ α τετ των δύο, θα λάβει χώρα αύριο το πρωί.
Η Αθήνα επιμένει στη γραμμή για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Πλησιάζουμε σε συμφωνία» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στο iefimerida εστιάζοντας στην παράμετρο ότι η τελική παρτίδα θα κριθεί από την στάση Ζάεφ και από το αν θα αποδεχτεί να προχωρήσει σε Συνταγματική αναθεώρηση.
Τι είπαν Τσίπρας-Καμμένος
Ενόψει των συναντήσεων που θα έχει με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες και ενημέρωσε τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και όπως μεταφέρουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα στο iefimerida, ο ίδιος φέρεται πως είπε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι η Ελλάδα έχει πάει μέχρι εκεί που μπορούσε να πάει κάνοντας όσες υποχωρήσεις μπορούσε, τονίζοντας  ότι τώρα πια είναι θέμα της ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα.
Διεθνής συνθήκη «σφραγίζει» πιθανή συμφωνία
Μια πιθανή λύση, θα περάσει μέσα από την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι όροι αυτής θα έχουν έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που θα εκτείνονται στο μέλλον.
 «Δεν πρόκειται να είναι μια λύση, δεν είναι δυνατόν να είναι μια λύση, η οποία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού» ξεκαθάρισε  για να προσθέσει ότι «σε όλες τις διμερείς διαφορές, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες και οι οποίες πρέπει να τηρούνται από τις δύο πλευρές».
Δε βάζουν όριο, αλλά θέλουν πλειοψηφία
Εύθραυστες, εντωμεταξύ, είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση και αυτή έρθει στο Κοινοβούλιο, παραμένει η στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου που έχει διαμηνύσει ότι δεν στηρίζει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Το Μαξίμου δεν ζητάει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, υπό τον φόβο μάλλον ότι θα ανάγει τη Νέα Δημοκρατία σε ρυθμιστή. Ωστόσο, επιζητούν συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις ποντάροντας στη στήριξη Κινήματος Αλλαγής, Ποταμιού και φυσικά στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.
 
Πηγη:taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου