Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ζόραν Ζάεφ: Είμαι έτοιμος για συμφωνία με τον Τσίπρα, απλά δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω στην αντιπολίτευση…


Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συζητήσουν  όταν θα λυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ζάεφ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του, στον υπό κατασκευή δρόμο Στίπ-Ράντοβιτς.

«Έχουμε κάποια τεχνικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Εξ αρχής είμαι θετικός και αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Μόλις παραληφθούν τα τεχνικά ζητήματα, θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία και το συντομότερο δυνατόν θα ανακοινώσουμε τι συμφωνήθηκε», είπε ο Ζάεφ.
Τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι πλήρως αφιερωμένες και δεσμευμένες στη διαδικασία, η οποία όπως είπε, περιλαμβάνει συμφωνίες, λεπτομερή άρθρα της συμφωνίας και είναι πολύ σημαντικό να απεικονίζει την ακρίβεια (των συμφωνηθέντων).
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί εγκαίρως κατά τη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, γιατί τότε θα αποφασισθεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ‘Μακεδονία’», τόνισε.
 Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Μάλα Πρέσπα
Στη Μάλα Πρέσπα, για τον Ζάεφ, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της συμφωνίας, όπως ήταν η επιθυμία που εκφράσθηκε στο φόρουμ του Νταβός.
Αυτό που συμφώνησαν οι υπουργοί  Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, είπε ο Ζαέφ θα πρέπει να μεταφρασθεί σε ένα νομικό έγγραφο.
«Εκεί θα πρέπει να υπογραφεί (Μάλα Πρέσπα). Αυτή είναι μια ευχή από το Νταβός. Αυτό το επανέλαβε ο πρωθυπουργός Τσίπρας. Μπορώ απλά να το επιβεβαιώσω. Φυσικά, αυτό που συζητήσανε προφορικά οι υπουργοί Εξωτερικών της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας θα πρέπει να περάσουν σε ένα νομικό έγγραφο, όπου θα υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες στις οποίες  ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα αποφασίσει με όλα τα επιχειρήματά μας. Είμαι έτοιμος για αυτήν τη συζήτηση, είμαι έτοιμος. Σημαντικό, επίσης, είναι πώς να το εξηγήσουμε   αυτό στην ‘μακεδονική’ αντιπολίτευση, οπότε να έχουμε λόγο να την καλέσουμε να είναι μαζί μας. Το πιο σημαντικό είναι να το εξηγήσουμε στους πολίτες της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’, αλλά είναι επίσης σημαντικό  να το εξηγήσουμε τόσο στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όσο και στους πολίτες της Δημοκρατίας της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια ονόματα είναι στο παιχνίδι, για να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος.
Το ερώτημα είναι εάν οι εικασίες των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, για πιο δυνατή πρόταση της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι σωστή, ο Ζάεφ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου