Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Σκόπια: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα και εστάλη στον Πρόεδρο


Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε σήμερα το νόμο για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η Συμφωνία για την επίλυση της 27χρονης διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, χωρίς ‘κατά’ και επιφυλάξεις. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρία.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας τους βουλευτές τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας της χώρας και είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνεται οριστικά η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
«Έχουμε μια συμφωνία με ένα σαφές σημείο, της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής μας γλώσσας  για αιώνες και αιώνες. Δεν δώσαμε τίποτε σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτε όταν συμφωνήσαμε σε ένα γεωγραφικό γεγονός. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον των μελλοντικών πολιτών και παιδιών μας για ένα ειρηνικό μέλλον», είπε ο Ζάεφ.
«Αντί της πικρίας και του θυμού, να γράψουμε μαζί τις μελλοντικές σελίδες, να οδηγήσουμε τους πολίτες προς μια κοινή ευημερούσα ‘Μακεδονία’, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μοιάζει με την μακεδονική. Αποκτούμε έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο, εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλειας της ‘Μακεδονίας’, ανοίγουμε το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υλοποιούμε την επιθυμία των προγόνων μας να αναγνωρισθούμε ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Πρόκειται για μια ιστορική πράξη με την οποία η ‘Μακεδονία’ και οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το επίσημο όνομα του κράτους θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία (συντομογραφία). Η συμφωνία αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα,  ως μέρος της ομάδας των νότιο-σλαβικών γλωσσών. Προβλέπει ιθαγένεια Μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας- σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα μετά την επικύρωση στο Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που θα υποστηρίξει την έναρξη της ένταξης της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ και να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ ότι υποστηρίζει την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.
Η έγκριση της Συμφωνίας παραδόθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε νεότερο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης και την επικύρωση της Συμφωνίας, την απέστειλε στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.
Ο Ιβάνοφ έχει επτά ημέρες να υπογράψει. Ωστόσο, έχει ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες καθώς και σήμερα, ότι δεν θα υποστηρίξει ούτε θα υπογράψει τη Συμφωνία, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιβλαβής για το κράτος.
Εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκήσει το δικαίωμά του να ασκήσει βέτο, η συμφωνία επανέρχεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά στη συνέχει θα πρέπει να ψηφισθεί με απόλυτη πλειοψηφία, 61 βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν ‘Ναι’. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεούται να την υπογράψει.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου