Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη στην ‘VOA’ του ΥΠΕΞ Αλβανίας- οι Αλβανοτσάμηδες και ο διάλογος με την Ελλάδα




Επί τρεις ημέρες από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε Υπουργική Συνάντηση για την Θρησκευτική Ελευθερία στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη διεθνή δέσμευση για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για την πραγματοποίηση απτών αλλαγών.
Το θέμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ενός ευρέως φάσματος ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τρόπους για την καταπολέμηση των θρησκευτικών διακρίσεων και διώξεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι ήταν παρών σε αυτήν τη συνάντηση.
 Ο κ. Μπουσάτι συζήτησε τις υπουργικές και πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία σε μια συνέντευξη στο στούντιο της ‘VOA’.
Από τη συνέντευξη αυτή ξεχωρίζουμε  σημεία της που αναφέρονται στην Ελλάδα.
Ερώτηση της Voice of America’/ ‘VOA’: κ. Μπουσάτι σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πότε μπορούν να ολοκληρωθούν;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο εντόνου διαλόγου για όλα τα θέματα, είτε αυτά έχουν χαρακτήρα ιστορικό είτε πολιτικό. Πιστεύω ότι κάναμε ορισμένα σημαντικά βήματα ακόμη και σε εκείνα τα θέματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού…
VOA’: Για παράδειγμα;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, θεωρούνταν ταμπού να καθίσουμε και να συζητήσουμε μια νέα συμφωνία, όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών. Σήμερα, είμαστε ακριβώς στη μέση αυτής της διαδικασίας.  Μέχρι πριν  από λίγα χρόνια υπήρξε άρνηση για την άρση της εμπολέμου κατάστασης από την Ελλάδα προς την Αλβανία. Σήμερα έχουμε μια διεξοδική συζήτηση όχι μόνο να αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση  αλλά κυρίως να συζητηθούν κυρίως οι νομικές συνέπειες που απορρέουν από αυτήν αυτήν.
VOA’: Το θέμα των τσάμηδων συζητείται; Υπάρχουν κριτικοί που πιστεύουν ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα των τσάμηδων, κυρίως από αυτούς που εκπροσωπούν την κοινότητα των τσάμηδων στην Αλβανία.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Πρώτον, δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτή η κριτική επειδή τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
VOA’: Από τον Σφετίμ Ιντρίζι, πρόεδρο του PDIU.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Το 2013, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της Ολομέλειας, το ζήτημα των τσάμηδων συμπεριελήφθη ως μέρος του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι όλο το παιχνίδι έπαιξε σε βάρος αυτού του ζητήματος, ειδικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατόπιν έκλεισε με την ένταξη του θέματος αυτού το πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερον, όταν ξεκίνησε η διαδικασία θεσμικού διαλόγου το 2016 και οι δύο πλευρές, Αλβανίας-Ελλάδας,  κατά την έναρξη της διαδικασίας, αντάλλαξαν τις απόψεις και τις θέσεις  του σχετικά με το φάσμα των θεμάτων.
VOA’: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει θέμα τσάμηδων. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Αυτά είναι δύο ερωτήματα που απαιτούν δύο διαφορετικές απαντήσεις. Το πρώτο μέρος είναι η στάση μας. Η θέση μας είναι σταθερή και σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση του ζητήματος των τσάμηδων και για τον καθορισμό κόκκινων γραμμών που ασχολούνται με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, στην προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ατομικής ευθύνης και όχι της συλλογικής, το δικαίωμα να εκτιμηθούν ορισμένες πτυχές της ιστορίας που περιλαμβάνουν το ζήτημα των τσάμηδων στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια, λέτε ότι η Ελλάδα δεν  το αναγνωρίζει (το θέμα τσάμηδων). Μπορώ να σας πω ότι άλλα θέματα που έχουν εντελώς συλληφθεί διαφορετικά από το ελληνικό κράτος, αλλά με τη βούληση, τις συνομιλίες και την εργασία των μερών καταφέρθηκε να ευθυγραμμισθούν οι θέσεις αυτές.
VOA’: Κύριε υπουργέ, ο Έλληνας ομόλογός σας, είπε ότι η Ελλάδα σύντομα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Τι εννοούσε αυτή η δήλωση:
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Δεν ξέρω τι ήθελε να πει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αλλά γνωρίζω ότι όλες οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα διέπονται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου ή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, από τις αρχές του συνταγματικού δικαίου και την αντίστοιχη νομοθεσία τους.
VOA’: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου