Σελίδες

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Το φαινόμενο Ντόμινο: Οι Αλβανοί Σκοπίων θα θελήσουν να ενταχθούν στην Αλβανία…


Ο Πιέρ Μιρέλ είναι ανώτερος διπλωμάτης και αξιωματούχος καριέρας. Σε συνέντευξή του  στη 'MIA', αναφέρθηκε στην περίπτωση ντόμινο εάν αρχίσει η ‘συνοριακή αναθεώρηση’.

Φοβάται ότι το Κοσσυφοπέδιο όχι μόνο θα χάσει εδάφη και πλούτο, αλλά η λογική αυτή δεν θα σταματήσει στα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα των Βαλκανίων μπορεί να γενικευθεί στην Ευρώπη  και γιατί όχι σε όλον τον κόσμο…
«Στο μυαλό μου έρχεται αμέσως η ‘Δημοκρατία Σέρπσκα’, αλλά και η αλβανική κοινότητα της πΓΔΜ και στη συνέχεια τα κροατικά καντόνια στη Βοσνία που θα ήθελαν να ενωθούν με την Κροατία. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με τους Ούγγρους στη Σλοβακία, ή να φαντασθούμε ότι η Ρωσία θα το ακολουθήσει στην Υπερδνειστερία», είπε ο Μιρέλ.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μιρέλ, στη συνέντευξή του, εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για τις δηλώσεις που ακούγονται σχετικά με τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σενάριο ενέχει κινδύνους ασφαλείας για την πΓΔ και την περιοχή.
Ο Μιρέλ, που είναι γνώστης των Δυτικών Βαλκανίων, λέει ότι έμεινε έκπληκτος από τη χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που ενέχει ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου.
Τονίζει ότι οι θέσεις για την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου έχουν καθιερωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουιγέ, αλλά δεν αποκλείει τη δυνατότητα ρητορικής με τη ‘διαπραγματευτική τακτική’ της σερβικής πλευράς να ωθήσει στο Κοσσυφοπέδιο την Ένωση των Σερβικών Δήμων (μια μορφή αυτονομίας).
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή δεν είναι μια καλή τακτική και η ίδια φέρνει κινδύνους.
Αναφερόμενος στην εικασία της αναθεώρησης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και συνδυάζοντας αυτήν με αποτυχία στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, επεσήμανε τους κινδύνους που θα προέλθουν από τους Αλβανούς των Σκοπίων, αφού θα πουν ότι δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρυνθεί η ιδέα της αναθεώρησης των συνόρων», είπε ο Μιρέλ.
Είπε, ακόμη, ότι εμπιστευτικές πηγές δείχνουν ότι στην πΓΔ έχουν ξεκινήσει κάποιες μη επίσημες κινήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα να εγκαταλείψουν οι Αλβανοί το ‘μακεδονικό’ κράτος και να ενταχθούν στην Αλβανία.
«Εάν οι Βούτσιτς και Θάτσι προβούν σε μια αναδιάταξη των συνόρων, γιατί να μην το κάνει και ο Ράμα με τον Ζάεφ για να ενταχθούμε και εμείς στην πατρίδα, την Αλβανία», είπε ένας κάτοικος από Μεγάλη Δίβρη (Debar), σημειώνει το  αλβανικό δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου