Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η συνάντηση Πατριάρχη Ρωσίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ο Πατριάρχης Κύριλλος, στις 31 Αυγούστου, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη – τον ιεράρχη της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο.
Οι συνομιλίες διήρκεσαν σχεδόν δυόμισι ώρες, παρουσία όλων των μελών της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Πριν από αυτή τη συνάντηση, οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας  είχαν συναντηθεί προσωπικά πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Και όπως ειπώθηκε σήμερα (χθες), κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολλά συνέβησαν τόσο στη θρησκευτική ζωή, όσο και στον κόσμο.
Πριν από τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πατριάρχης Κύριλλος προσκύνησε ένα από κύρια ιερά της Κωνσταντινούπολης- έναν λίθο από τη στήλη με τον οποίο συνδέεται ο Χριστός, όταν μαστιγώθηκε πριν από τη σταύρωσή Του, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται δίπλα από το χώρο της συνάντησής τους.
Οι ιερωμένοι των Ρωσικών και Οικουμενικών Ορθόδοξων Εκκλησιών γνωρίζονται από το 1977. Και οι δύο δεν ήταν μόνο ιερωμένοι, αλλά και διπλωμάτες, ειδικοί σε θέματα διακοινοτικού διαλόγου. 
Με το αξίωμα του Πατριάρχη, αυτή είναι η έκτη προσωπική τους συνάντηση σε λιγότερο από 10 χρόνια.
«Η συζήτηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ήταν πολύ ειλικρινής, πολύ αδελφική, ήταν πραγματικά μια συνομιλία εγκάρδια», είπε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Οι δύο ιερωμένοι επιβεβαίωσαν το κοινό καθήκον τους για την ενίσχυση της φιλίας και της ενότητας ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου.
Η ιστορία της σχέσης μεταξύ της Ρωσικής και της Οικουμενικής Εκκλησίας είναι πάνω από χίλια χρόνια. Περισσότερα από 31 χρόνια, από τη βάπτιση της Ρωσίας, ο πρίγκιπας Βλαντίμιρ ήταν στην Κωνσταντινούπολη το έτος 957, η Ορθοδοξία είχε γίνει αποδεκτή από τη γιαγιά του, την αγία και ισαποστόλισσα Πριγκίπισσα Όλγα.
Στα μέσα του XV αιώνα, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και ο ναός της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως μετατράπηκε σε τζαμί, και τώρα βρίσκεται κάτω από την τουρκική σημαία με το μισοφέγγαρο.
Και όμως, ως φόρο τιμής στην ιστορία, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, θεωρείται ο πρώτος στα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά σύμφωνα με τον κανόνα, είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με την εκκλησιαστική ζωή στον ορθόδοξο κόσμο λαμβάνεται με βάση τη συναίνεση.
Οι ηγέτες συναντιούνται περιοδικά για να συζητήσουν την τρέχουσα ατζέντα πρόσωπο με πρόσωπο.
«Ήταν μια συνομιλία μεταξύ των δύο αδελφών, γιατί δεν θα ήθελα όλη αυτή τη συζήτηση να την επαναλάβω, ωστόσο η περίληψη είναι: ήταν μια καλή συνάντηση. Πολύ καλή ήταν η ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που τώρα βρίσκονται  στην ημερήσια διάταξη και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να βελτιώσουμε  τον κόσμο», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και πάσης Ρωσσιών.
Και παρόλο που στον Ορθόδοξο Κόσμο, υπάρχουν σήμερα 15 ίσοι πρώτοι ιεράρχες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πέφτει στις συνεδριάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Μόσχας. 
Εξάλλου, υπάρχουν ηγέτες της πολυάριθμης Ρωσικής Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Εκκλησίας, από την οποία γεννήθηκαν όλες οι άλλες κανονικές ορθόδοξες κοινότητες, γράφει η vesti.ru.
Άλλα ρωσικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στη συνάντηση Κυρίλλου – Βαρθολομαίου, αναφέρουν ότι συζητήθηκε η αποκοπή της Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και η δημιουργία αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και 25 χρόνια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου