Σελίδες

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

"Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας μετέφερε ναρκωτικά και κλεμμένα οχήματα σε τζιχαντιστές στη Συρία"




«Μια διεξοδική έρευνα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα,  στις αρχές του 2014, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών της MİT, συμμετείχαν στη διακίνηση ναρκωτικών και στη μεταφορά ξένων μαχητών και κλεμμένων οχημάτων σε τζιχαντιστές στη Συρία», γράφει σε άρθρο του, ο δημοσιογράφος  Αμπντουλάχ Μποζκούρτ*.

Η εμπιστευτική έρευνα που διεξήγαγαν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και μια συμμορία κλεπτών στην Άγκυρα, εξέθεσε επτά πράκτορες της MİT, οι οποίοι παράνομα μετέφεραν ναρκωτικά και κλεμμένα οχήματα σε ομάδες τζιχαντιστών υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η παράνομη επιχείρηση ήταν κατάφωρη παραβίαση δεκάδων τουρκικών ποινικών νόμων καθώς και δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Ερντογάν, βάσει διεθνών συνθηκών στις οποίες η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Οι αξιωματικοί των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν στη Διοίκηση Χωροφυλακής στην επαρχία της Άγκυρας, παρακολουθούσαν μια συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα – κυρίως φορτηγάκια με καρότσα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης στην πλατφόρμα τους, πολυβόλου  που είναι ένα δημοφιλές για τους τζιχαντιστές στη Συρία, όπλο.
Η συμμορία συμμετείχε επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι εμπιστευτικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σημειώνουν ότι υπάλληλοι τους είχαν εμπλακεί στη μετακίνηση αλλοδαπών μαχητών μέσω της Τουρκίας στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, στο πλαίσιο της έρευνας της χωροφυλακής, τα τουρκικά δικαστήρια στην Άγκυρα εξουσιοδότησαν για την παρακολούθηση 42 κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνταν από 29 άτομα, τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως ύποπτα. Παρά του ότι τα άτομα εντοπίσθηκαν, δεν συνελήφθησαν επειδή ήταν υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών.
Το σκάνδαλο προκάλεσε αρκετές έρευνες, προτού ο Ερντογάν το αντιληφθεί και προσπαθήσει να ελέγξει τη δημοσιοποίηση στοιχείων. Η κυβέρνηση αμέσως εξέδωσε διαταγή για την αποφυγή διαρροών από την υπόθεση αλλά πολλά έγγραφα κατέληξαν σε χέρια δημοσιογράφων  έρευνας, όπως εγώ, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Θα καταλήξει ο συντάκτης του άρθρου: 
Ο Ερντογάν μπορεί να σκέπτεται ότι το παιχνίδι γύρισε προς όφελός του βραχυπρόθεσμα, αλλά θα απονεμηθεί η δικαιοσύνη όταν μια ημέρα το κράτος δικαίου αποκατασταθεί στην Τουρκία.
Ίσως, κληθεί να λογοδοτήσει σε ένα διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε αυτός και οι συνεργάτες του εναντίον πολιτών άλλων χωρών, προμηθεύοντας τις τρομοκρατικές ομάδες των τζιχαντιστών στη Συρία.
·      *   Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ήταν αρχισυντάκτης της «Todays Zaman» πριν αναγκασθεί να εγκαταλείψει την Τουρκία μετά το πραξικόπημα  του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία. Γράφει σήμερα στην ‘turkish minute’.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου