Σελίδες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Νέα παρέμβαση Μόσχας: «Το δημοψήφισμα "τελείωσε" την συμφωνία των Πρεσπών» - Εκλογές στις 25η Νοεμβρίου για τα Σκόπια












Νέα ηχηρή παρέμβαση της Ρωσίας για τις εξελίξεις στα Σκόπια με την κυβέρνηση του Ζ.Ζάεφ να βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο και να "ψελλίζει" κάτι για το ενδεχόμενο βέτο της Μόσχας στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα Σκόπια, πιθανότερη ημερομηνία πρόωρων εκλογών είναι η 25η Νοεμβρίου.
Την ίδια στιγμή ο Ζ.Ζάεφ "κόβει τελείως τις γέφυρες" με τον ηγέτη του VMRO με τον τελευταίο να εμφανίζεται ανυποχώρητος, ενισχυμένος πλέον από το ρωσικό ενδεχόμενο βέτο.
Πριν λίγο ήταν η σειρά της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα να διατυπώσει τη θέση της χώρας της για το θέμα.
Η Μόσχα τονίζει  πως το δημοψήφισμα ήταν «δεσμευτικό» και «αποτυχημένο» ενώ είναι «απαράδεκτες οι υποσχέσεις Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ».  Είναι η δεύτερη παρέμβαση της Μόσχας. 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος της επίσημης εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις υποσχέσεις ότι θα ενταχθούν στην Συμμαχία, που είχε δώσει όπως είπε προς τα Σκόπια, από τις αρχές του 2019 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ είχε υποσχεθεί την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ήδη από τις αρχές του 2019, «χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το ότι τα κοινοβούλια της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας θα λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις» δήλωσε η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού.
«Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε ‘υπέρ’ ή ‘κατά’ , εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα.
Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν.
Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι συνεχίζεται η έξωθεν χονδροειδής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της "Μακεδονίας", στόχος της οποίας είναι να ενταχθούν τα Σκόπια στην Συμμαχία με κάθε τίμημα».
«Εάν η Μόσχα – συνέχισε η Ζαχάροβα- καλούσε τους "μακεδόνες" να ψηφίσουν κατά κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, ασφαλώς σε αυτό άμεσα θα κολλούσαν την ετικέτα της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις» κατέληξε η κα Ζαχάροβα.
«Η συνέχιση την εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της «Μακεδονίας» είναι εμφανής» τόνισε στους Ρώσους ρεπόρτερ η Ζαχάροβα για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «ο στόχος είναι φανερός, θέλουν να σύρουν τη χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία με κάθε κόστος».
Μίλησε επίσης και για αποτυχία της Δύσης στο δημοψήφισμα:
«Παρά το γεγονός ότι πολιτικοί πρώτης γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ώθησαν τους πολίτες της χώρας προς το ναι, κάτι που ήταν απολύτως απαράδεκτο ως πρακτική, στο τέλος απέτυχαν.
"Εν συνεχεία, o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2019 μην αφήνοντας αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της «Μακεδονίας» θα εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε.
Επανέλαβε, τέλος, τη ρωσική θέση για το ονοματολογικό:
«Οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μία λύση μακροχρόνια χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις από το εξωτερικό αφού έτσι και αλλιώς φάνηκε ότι αυτές δεν βοηθούν».
Ουσιαστικά, η Μόσχα επανέλαβε διπλωματικά πως θα βάλει βέτο ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και όποτε αυτή έρθει στο Συμβούλιο για επικύρωση με αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία. 
Σκόπια: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί απλά για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα αποφασίσει
Η Ρωσία επικαλείται το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει του οποίου έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τη Συμφωνία μαζί με τα άλλα τέσσερα μόνιμα κράτη μέλη του εν λόγω οργάνου.
«Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας θα πρέπει να εξετασθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε προχθές το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην παράγραφο 3 αυτού του ψηφίσματος αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στον Γενικό Γραμματέα την εντολή να ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων, ωστόσο, είναι αποφασισμένη. Η τύχη της Συμφωνίας με την Ελλάδα δεν εξαρτάται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μάλιστα ο εκπρόσωπός της, Μποσνιάκοφσκι , δήλωσε ότι η διαδικασία περατώνεται όταν τα Σκόπια και η Αθήνα ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουν καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και αυτό θα διαβιβασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 Από την  άποψη αυτή, ο Μποσνιάκοφσκι ανέφερε ότι στη Συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχουν τρεις παράγραφοι στο άρθρο 20 , σύμφωνα με τις οποίες η Συμφωνία δεν υπόκειται σε λήψη αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η διαφορά και τα άλλα θέματα που αναφέρονται στα ψηφίσματα 817 (1993) και 845(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  θα ληφθούν υπόψη για λύση μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας».



Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου