Σελίδες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

«Γιατί ο Ζάεφ παίρνει συμβούλους από τη Σερβία και όχι από Ελλάδα ή Βουλγαρία;»


«Είναι ηλίθιοι οι Βούλγαροι, Αλβανοί, Κοσοβάροι και οι  Έλληνες για σύμβουλοι του Ζάεφ- γράφει το Γκόραν Μομιρόσκι»

Μετά τη δημοσίευση από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τον σύμβουλο του αρχηγού του Σερβικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς, τίθεται το ερώτημα γιατί το γραφείο του πρωθυπουργού επιμένει στους Σέρβους συμβούλους στις τάξεις του και αγνοεί όλους τους άλλους εμπειρογνώμονες  στην περιοχή, ακόμη και από χώρες που έχουν επιρροή σε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ μέχρι στιγμής έχει διορίσει τρεις Σέρβους συμβούλους:
Ζόραν Μπασανόβιτς- εξωτερικός συνεργάτης για τις οικονομικές υποθέσεις στην Σερβία, γνωστό ως έμπειρος διευθυντής.
Αλεξάνταρ Ομπράνοβιτς- εξωτερικός σύμβουλος οικονομικών θεμάτων για τη συνεργασία της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» με τις χώρες της περιοχής. Στη Σερβία είναι γνωστός για σκάνδαλα στην εταιρεία της σερβικής  ηλεκτρικής ενέργειας.
Λιούμπομιρ Σουμπάρα- εξωτερικός συνεργάτης για τη χρηματοδότηση, τις τράπεζες  και τις επενδύσεις.
Εκτός από αυτούς, ο Ζάεφ έχει δύο άλλους συμβούλους από τη Σλοβενία, ο ένας από αυτούς είναι  από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ένας άλλος από τη Μέση Ανατολή.
 Παρά την τάση να έχουμε συμβούλους από τη Σερβία, η οποία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει, τουλάχιστον, ένας σύμβουλος από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ούτε από την Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε από το Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχουν έμπειροι Κοσοβάροι που εργάζονται εδώ και δεκαετίες σε διεθνείς οργανισμούς και είναι καλά ενσωματωμένοι στα ευρω-ατλαντικά κινήματα.
Μπορεί για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να βρεθεί μια δικαιολογία γιατί είναι εκτός της ΕΕ, τότε δεν είναι σαφές γιατί ο Ζάεφ δεν ζήτησε μόνιμες συμβουλές από επιφανείς Έλληνες και Βουλγάρους εμπειρογνώμονες οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τις δικές μας αρχές στην πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Δεν είναι κατανοητό γιατί ο Ζάεφ, ζητάει συμβούλους από τη Σερβία, της οποίας οι σχέσεις με τις διεθνείς οργανισμούς είναι ασταθείς και δεν έχει κανέναν από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους,  αμφιλεγόμενες συμφωνίες και για τις οποίες ο πρωθυπουργός ορκίζεται ότι είναι φίλοι της «Μακεδονίας».
 " Αν κρίνουμε με την εκλογή των συμβούλων, η κυβέρνηση της χώρας μας (Σκόπια) και ο πρωθυπουργός μας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είναι ειλικρινείς, όταν μιλάνε για ειλικρινή φιλία με Αθήνα και Σόφια…", γράφει το δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου