Σελίδες

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι Βούλγαροι ακροδεξιοί ζητούν δικλείδα ασφαλείας στη Συμφωνία Φιλίας με τα Σκόπια




Ο ηγέτης του κόμματος ‘Ατάκα’ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Ενωμένων Πατριωτών», Βόλεν Σιντέροφ, προτείνει στη συζήτηση του Συμβουλίου του Συνασπισμού ενός παραρτήματος στην παρούσα συνθήκη φιλίας και καλής γειτονίας με τα Σκόπια, που θα αποτρέπει τη βλάβη της βουλγαρικής ιστορίας.



Ο λόγος για την πρόταση αυτή του ηγέτη του ‘Ατάκα’ είναι οι ανησυχίες που υπάρχουν στη βουλγαρική κοινωνία από τυχούσες προσπάθειες κλοπής κατά τη διάρκεια της εγγραφής ξανά της ιστορίας, ειδικά για ορισμένες περιόδους, όπως αυτής της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας  από το 681 έως το 1018 καθώς και τους απελευθερωτικούς αγώνες και πολέμους για εθνική απελευθέρωση και ενοποίηση από τις αρχές του περασμένου αιώνα.


Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ στις 17 Ιουνίου 2018 και την μετέπειτα επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, μια συμφωνία  που στην πραγματικότητα έδωσε τέλος στηνιστορία της αρχαιοποίησης της πΓΔΜ [σημ. στο πρωτότυπο- антивизацията на македонската история].


Ως αποτέλεσμα αυτής της Συμφωνίας η τωρινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σχεδόν είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί από τις αξιώσεις στην αρχαία μακεδονική προέλευση και να καθιερώσει τις απαιτούμενες  διευκρινίσεις, όταν αναφέρεται σε αρχαίες προσωπικότητες χαρακτήρες και γεγονότα που ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό.


Η απαίτηση αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί και να τεθεί σε πλήρη ισχύ, και θα περιλαμβάνει όλους τους ηγέτες της δυναστείας των Αντιπάτρων και των Αργεαδών, που κυβέρνησαν την αρχαία Μακεδονία για  τους οποίους τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν μνημεία, μετονομάστηκαν αεροδρόμια, οδοί και λεωφόροι.


Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα της στροφής της ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας, στα μεσαιωνικά χρόνια και πιθανολογείται κατάχρηση της βουλγαρικής ιστορίας.

 Ιδιαίτερα στο μέρος του έργου  των Αγίων "Βουλγάρων" Αποστόλων [σημ. στο πρωτότυπο :Свтите  Ьългарски първоуители] Κυρίλλου και Μεθοδίου και των πέντε μαθητών τους Κλήμη, Ναούμ, Γκοράζντ, Ανγκελάριους και Σάβα, καθώς και τους ηγεμόνες της δυναστείας των Κομιτοπούλιτε- Σαμουήλ, Γαβρίλ Ραντομίρ, Ιβάν Βλαντισλάβ και Απούσιαν καθώς και ακτιβιστές της εκκλησίας, της φιλολογίας και των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων των Βουλγάρων.

Η πρόταση του ‘Ατάκα’ είναι μια προσθήκη στο Σύμφωνο Φιλίας με την πΓΔΜ  που θα αναφέρεται ότι «κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (Βουλγαρία και πΓΔΜ) δεν θα προτρέπει και δεν διατηρεί  ενέργειες  εναντίον της άλλης χώρας, που από τη φύση τους είναι εχθρικές. Κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν θα επιτρέπει στο έδαφός του να χρησιμοποιείται κατά του άλλου, από οργανώσεις και ομάδες  με στόχο ανατρεπτικών και αυτονομιστικών ενεργειών που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια του άλλου μέρους».

Επίσης, το ‘Ατάκα’, αναφέρει ότι στην προσθήκη αυτή θα πρέπει να αναφέρεται ότι και τα δύο μέρη δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις  εναντίον  του άλλου συμβαλλόμενου μέρους καθώς αυτό έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων του στο έδαφος του άλλου μέρους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


«Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της κακών προθέσεων – προπαγάνδας από τα θεσμικά όργανα και οργανισμούς και να αποθαρρύνει τις δραστηριότητες από ιδιώτες με στόχο την υποκίνηση σε βία, μίσος ή άλλων παρόμοιων πράξεων που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις τους», όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου