Σελίδες

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Πρώην υπουργός Σκοπίων: Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ήταν πολύ καλύτερη λύση




Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, παλιός συνεργάτης του συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστηρικτής της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και νυν πρόεδρος του Κόμματος της Συμμαχίας, Πάβλε Τραϊάνοφ μιλά για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο σλαβικό ‘Λίντερ’ των Σκοπίων.


Ο Τραϊάνοφ πιστεύει ότι πόνος για την αλλαγή του ονόματος είναι υψηλός, αλλά λέει ότι η συμφωνία άνοιξε τις θύρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ο νόμος για τις γλώσσες δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, άλλωστε η γλώσσα είναι μέσο κατανόησης, όχι προώθησης του θριάμβου και του εθνικισμού.

 Η πΓΔΜ είναι μια ασφαλής χώρα, αλλά με ένα υψηλό επίπεδο σοβαρών μορφών εγκλήματος, λέει ο πρόεδρος της Συμμαχίας. Παραδέχεται ότι ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα.


 Η πρόταση του Πάγκαλου


Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι η επιβληθείσα διαμάχη από την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα, εμπόδισε  τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.


«Υπήρχαν προτάσεις για καλύτερες λύσεις, αλλά η χώρα στερούνταν ηγεσίας, πολιτικού θάρρους και λογοδοσίας.


«Έτσι, το 1999, ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε να αντικατασταθεί η συντομογραφία «ПЈРМ»/πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και αυτή μόνο για διεθνή χρήση. 
Αυτή η ευκαιρία, όπως και άλλες, χάθηκε. Ο χρόνος δούλεψε εναντίον μας», είπε ο Τραϊάνοφ.


«Ήμασταν εναντίον ενός δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος και ζητήσαμε δημοσίως την επίλυση αυτής της διαφοράς στο Κοινοβούλιο. Γνωρίζαμε ότι οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν  το όνομα, είναι ένα οδυνηρό ζήτημα, που συνδέεται με το εθνικό αίσθημα και την ύπαρξή μας.


Η Συμφωνία των Πρεσπών γίνεται δεκτή από τους πολίτες με πικρία, αλλά γνωρίζουν ότι η συμφωνία αυτή άνοιξε τις θύρες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι πολίτες εναντιώνονται, αλλά και συγκρατούνται, γνωρίζοντας ότι ανοίγονται προοπτικές εσωτερικής συνοχής, σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατικής ανάπτυξης.

 Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί ιστορική πράξη για τη Βόρεια Μακεδονία και ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων», είπε ο πρόεδρος της Συμμαχίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου