Σελίδες

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Nέος «Αττίλας» στην Κύπρο: Τουρκικές δυνάμεις προωθήθηκαν και κατέλαβαν κυπριακό έδαφος χωρίς να πέσει τουφεκιά





Νέος "Αττίλας" στην Κύπρο καθώς οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Στροβιλιών, κατέλαβαν κυπριακό έδαφος, εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους.
Πρόκειται για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους που γίνεται γνωστή 10 ημέρες μετά την τουρκική επιθετική ενέργεια! Γιατί το κρύψανε; Ποια ΜΟΕ συζητάμε;
Πρόκειται για μια τουρκική επιθετική ενέργεια που «εμπλουτίζει» τους τρόπους προώθησης και επιβολής τετελεσμένων από πλευράς Αγκυρας.
Η κίνηση αυτή γίνεται την ώρα που απειλούνται τουρκικά τετελεσμένα στη θάλασσα και δείχνει να αποτελεί προειδοποιητική βολή τις παραμονές εξελίξεων τόσο στα ενεργειακά όσο -ενδεχομένως- και στο Κυπριακό.
Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» το περασμένο Σάββατο (Ανδρούλα Ταραμουντά) οι Τούρκοι «απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες».
Πρόκειται για περιοχή που συνορεύει με τις βρετανικές βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται συναφώς πως το 2000 ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχε προβεί στην πρώτη κίνηση στα Στροβίλια με προώθηση δυνάμεων.
Ο οικισμός, ωστόσο, δεν είχε επηρεαστεί. Τώρα, έχουν περιλάβει τα σπίτια στην κατεχόμενη περιοχή και υποδείχθηκε στους κατοίκους να ζητούν άδεια για τις μετακινήσεις τους αποκαλύπτει ο Kώστας Βενιζέλος.
Σύμφωνα με την τουρκική αξίωση, μόνο με άδεια θα διακινούνται εφεξής προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ στα κατεχόμενα θα λειτουργούν ως «υπήκοοι» του ψευδοκράτους.
Μετά, βέβαια, που θα γίνουν οι «αναγκαίες διαδικασίες».
Οι Τούρκοι έχουν επεκτείνει την κατοχή.
Δεν έχει σημασία εάν είναι μερικά μέτρα, μερικούς πόντους ή χιλιοστά. Εκτός και εάν η κατάκτηση εδάφους μετριέται με το μέτρο. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ένα στρατιώτη στην περιοχή και υποσχέθηκαν να στέλνουν περίπολο συχνότερα για να καθησυχαστούν οι κάτοικοι! Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολούθησε την πεπατημένη των διαβημάτων.
Κοντολογίς, μιλά με τους ΟΗΕδες που μέσα στην βαριεστιμάρα τους υπόσχονται ότι θα το συζητήσουν με τους Τούρκους. Και με ποιόν θα μιλήσουν; Με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι αμφίβολο αν το γνώριζε; Με τον κατοχικό στρατό που δεν υπολογίζει κανένα; Ή θα μας υποδείξουν την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση μηχανισμών συνεννόησης;
Για το θεαθήναι
Με τέτοια διαβήματα, που πλέον γίνονται για το θεαθήναι, αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει. Τα διαβήματα είναι η χαρά της Τουρκίας. Ούτε καν τα λαμβάνει υπόψη, ούτε ακούει ποιο είναι το αντικείμενο.
Αλλεπάλληλα ψηφίσματα αναφέρουν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000».
Όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά υπήρξε και προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων, κατάληψη νέου εδάφους. Αυτά για τη σημασία των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας!
Διαχρονικά η Τουρκία επιβάλλει τετελεσμένα και επειδή η αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων είναι χλιαρή μέχρι ανύπαρκτη, κλειδώνει τη (νέα) προκλητική ενέργεια και σχεδιάζει την επόμενη.
Υπενθυμίζεται πως το 2003, οι Τούρκοι είχαν διαπλατύνει το δρόμο και απέκοψαν την παροχή ηλεκτρισμού ρεύματος στον οικισμό, απαιτώντας από τους κατοίκους «να μεταβούν στην Αμμόχωστο και να υποβάλουν αιτήσεις για επανασύνδεση νερού, ηλεκτρισμού και τηλεφώνων από τα τουρκοκυπριακά δίκτυα».
Η νέα τουρκική κίνηση είναι πάρα πολύ σοβαρή και χωρίς κατάλληλη αντίδραση, πρέπει να αναμένονται κι άλλες παρόμοιες. Δυστυχώς το pronews.gr επιεββαιώνεται όταν έγραφε για "τουρκικές προετοιμασίες ανάληψης προκλητικών/επιθετικών ενεργειών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μέλλον"
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία προχώρησε στην δραματική αύξηση της πολεμικής της ισχύος στα Κατεχόμενα όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr
Oπως έχουμε αναφέρει, οι Τούρκοι τούς τελευταίους μήνες ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ σε όλα τα φυλάκια χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις προβαίνουν σε σοβαρές προκλήσεις έναντι των εθνοφρουρών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που, για ευνόητους λόγους, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Παράλληλα στα Κατεχόμενα έχουν μεταφερθεί άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4 στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην κατεχόμενη Κυθρέα.
Πρόκειται για μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΤΟΥΡΔΥΚ. Στην περίπτωση δε, που επαληθευτούν οι κυπριακές πληροφορίες που φέρουν τον αριθμό των τουρκικών αρμάτων μάχης Leo-2A4 να είναι μεγαλύτερος από 42, τότε Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί η Αγκυρα αυξάνει τόσο πολύ την ισχύ πυρός στα Κατεχόμενα.
Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με μία επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard (σαράντα δύο άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού), ενώ είχαν προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους - ειδικές δυνάμεις, πεζικό κ.λπ.
Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).
Είναι, υπό αυτό το πρίσμα, εξαιρετικά σημαντικό να υπομνησθεί ότι οι Τούρκοι έπραξαν κατά τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία, καθώς, την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017, μεσουσών των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μετέφεραν στην κατεχόμενη Κύπρο 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. (έξι συνολικά επιπλέον μοίρες Πυροβολικού), που αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις ελεύθερες περιοχές και έχουν μεγιστοποιήσει, σε σημαντικό βαθμό την δύναμη πυρός των κατοχικών δυνάμεων.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει αποστείλει στην Κύπρο στρατιωτικό εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, καθώς προηγήθηκαν τα αντιαρματικά συστήματα Milan. Ωστόσο, η πρόσφατη ενέργεια χαρακτηρίζεται ως αυξημένης επιχειρησιακής επιτελεστικότητας, αφού, σ' ένα επιχειρησιακό περιβάλλον με τα μορφολογικά και γεωγραφικά δεδομένα της Κύπρου, ο συγκεκριμένος τύπος άρματος, στους συγκεκριμένους αριθμούς, μπορεί να αποβεί καταλυτικός.


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου