Σελίδες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Κύπρος: Δραματική αύξηση της τουρκικής πολεμικής ισχύoς στην γραμμή αντιπαράθεσης - Και τώρα, τι;







Δραματική αύξηση της τουρκικής ισχύος παρατηρείται στην γραμμή αντιπαράθεσης στην Κύπρο καθώς σήμερα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την μεταφορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4 στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην κατεχόμενη Κυθρέα.
Με την συγκεκριμένη ενέργεια -πέρα από τον πρόδηλα στρατιωτικό χαρακτήρα που ενέχει, καθώς βαθαίνει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων ανάμεσα στις δύο πλευρές- η Άγκυρα επιχειρεί να ασκήσει επιπρόσθετη πολιτική πίεση επί της ε/κ πλευράς, εν όψει των εντεινόμενων διεργασιών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στέλνοντας ένα σαφές και εύγλωττο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας. 
Οπως γίνεται αντιληπτό, η Αγκυρα με μια "έξυπνη διαρροή" έδειξε πως οι προσπάθειες "εξημέρωσης του θηρίου" έπεσαν στο "κενό". Ποια συνδιάσκεψη για το Κυπριακό υπό το βάρος των τουρκικών όπλων, και ποια επίσκεψη Α.Τσίπρα στην Αγκυρα;
Επιπλέον γίνεται κατανοητό πως η Αγκυρα ακολουθεί μια ενιαία, πολυεπίπεδη στρατηγική προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, συνδυάζοντας πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές επιθετικές κινήσεις που ενισχύουν και συμπληρώνουν η μια την άλλη.    
Πρόκειται για μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΤΟΥΡΔΥΚ. Στην περίπτωση δε, που επαληθευτούν οι κυπριακές πληροφορίες που φέρουν τον αριθμό των τουρκικών αρμάτων μάχης Leo-2A4 να είναι μεγαλύτερος από 42, τότε Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί η Αγκυρα αυξάνει τόσο πολύ την ισχύ πυρός στα Κατεχόμενα.
Πρόκειται για πρετοιμασίες ανάληψης προκλητικών/επιθετικών ενεργειών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μέλλον;
Οπως είχαμε αναφέρει από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με μία επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard (σαράντα δύο άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού), ενώ είχαν προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους - ειδικές δυνάμεις, πεζικό κ.λπ.
Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).
Είναι, υπό αυτό το πρίσμα, εξαιρετικά σημαντικό να υπομνησθεί ότι οι Τούρκοι έπραξαν κατά τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία, καθώς, την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017, μεσουσών των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μετέφεραν στην κατεχόμενη Κύπρο 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. (έξι συνολικά επιπλέον μοίρες Πυροβολικού), που αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις ελεύθερες περιοχές και έχουν μεγιστοποιήσει, σε σημαντικό βαθμό την δύναμη πυρός των κατοχικών δυνάμεων.
Επιπλέον, η Άγκυρα έχει αποστείλει στην Κύπρο στρατιωτικό εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, καθώς προηγήθηκαν τα αντιαρματικά συστήματα Milan. Ωστόσο, η πρόσφατη ενέργεια χαρακτηρίζεται ως αυξημένης επιχειρησιακής επιτελεστικότητας, αφού, σ' ένα επιχειρησιακό περιβάλλον με τα μορφολογικά και γεωγραφικά δεδομένα της Κύπρου, ο συγκεκριμένος τύπος άρματος, στους συγκεκριμένους αριθμούς, μπορεί να αποβεί καταλυτικός. 
Για το γεγονός είναι ενήμερες οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνουν την έλευση των Leopard, κάνουν, ωστόσο, λόγο για «συνήθη» αντικατάσταση αρματικού υλικού με άλλο. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντικατάσταση των παλαιωμένων Μ48-Τ2, που αποσύρθηκαν, και τα οποία υστερούσαν επιχειρησιακά σε σχέση με τα τεθωρακισμένα Τ-72, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.  
Παρά ταύτα, είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αποστέλλει στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.
Το θέμα, ωστόσο, περικλείει και μία μείζονος σημασίας πολιτική διάσταση, καθώς πρόκειται για την χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας-μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ένωσης.
Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι Κύπρος και Γερμανία είχαν υπογράψει στα μέσα του παρελθόντος έτους «προνομιακή» συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ενώ η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό. 
Διπλές σκοπιές
Παράλληλα, οι Τούρκοι τούς τελευταίους μήνες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ σε όλα τα φυλάκια χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές», στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδείξουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σημερινή Κύπρου», σε αρκετές περιπτώσεις προβαίνουν σε σοβαρές προκλήσεις έναντι των εθνοφρουρών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που, για ευνόητους λόγους, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. 
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές, μόνο χάρη στην αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα των εθνοφρουρών μας δεν έχει προκληθεί κάποιο «δυσάρεστο απρόοπτο επεισόδιο». Οι συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνδυασμό με το περιστατικό της Δένειας είναι προφανές ότι εντάσσονται σ' έναν ευρύτερο σχεδιασμό των Τούρκων για πρόκληση έντασης, με σαφείς πολιτικές σκοπεύσεις.  
Σε εγρήγορση το τουρκικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο - Νέα άσκηση
Ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο άσκηση σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 8-9 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην άσκηση συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες "Καλλίπολη", "Μπαρμπαρός", "Πρίγκηπος" και "Ακάρ" καθώς κι ένα αεροπλάνο της τουρκικής ακτοφυλακής.
Ταυτόχρονα, τουρκικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, Boeing 737-7ES 13-004 με χαρακτηριστικό κλήσης TURAF12 ICAO: 4B8298 εντοπίστηκε νότια της νήσου Κύπρου 











TCG GELİBOLU, TCG BARBAROS, TCG BÜYÜKADA, TCG AKAR ve bir Deniz Karakol Uçağımız NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 unsurlarıyla 08-09 Şubat 2019 tarihlerinde Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında temel harp nevi eğitimleri icra etmiştir.










🇹🇷 ✈ Turkish Air Force Boeing 737-7ES Peace Eagle 13-004 Callsign: ICAO: Airborne early warning and control (&C) aircraft designed to detect and track aircraft, missiles, ships and vehicles and provide command and control to direct friendly forces.




Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου