Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ανησυχία για «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία από Συμβούλιο της Ευρώπης



Στην έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) -στο πλαίσιο του διαλόγου με την παρακολούθηση  της Βουλγαρίας, που θα συζητηθεί την Πέμπτη,  ο Γερμανός κοινοβουλευτικός Φρανκ Σβάμπε της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ο Ούγγρος Ζολτ Νέμετ από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, συγχαίρουν την πρόοδο στην εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας για τη Συνθήκη Φιλίας και σχέσεων καλής Γειτονίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και την ρητορική μίσους που εκφράζεται στη μη αναγνωρισμένη ‘μακεδονική’ μειονότητα, σύμφωνα  με τον ανταποκριτής μας στο Στρασβούργο, σημειώνει σκοπιανό δημοσίευμα.
Οι δύο εισηγητές αναφέρουν για ανοικτό πρόβλημα «της μη αναγνωρισμένης» ‘μακεδονικής’ μειονότητας στη Βουλγαρία στην περιοχή του Πιρίν.
Οι δύο εισηγητές της Επιτροπής Παρακολούθησης επισκέφθηκαν την Βουλγαρία και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται σε θέματα μειονοτήτων, όπως οι Ρομά και οι «Μακεδόνες».
 Στην έκθεσή τους αναφέρουν αρκετές ανησυχίες, μεταφέροντας  τις θέσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων.
«Η ‘μακεδονική’ μειονότητα δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις βουλγαρικές αρχές, λόγω της αυστηρής εφαρμογής τυπικών κριτηρίων, παρόλο που αυτή η ομάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει τα οφέλη της προστασίας βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τους εισηγητές, για τους  ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την απογραφή του 2011, αλλά είναι καταχωρημένοι με άλλους 49 χιλιάδες ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Βλάχοι, Εβραίοι, Έλληνες κλπ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA.
Στην τελευταία έκθεση για τη Βουλγαρία, οι βουλγαρικές αρχές κλήθηκαν να καταδικάσουν τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και να ενισχύσουν τα μέτρα για την προώθηση της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους πολιτικούς να υιοθετήσουν υποδειγματική συμπεριφορά.
«Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι η κατάσταση στον τομέα αυτόν δεν έχει βελτιωθεί. Για άλλη μια φορά καλούμε τις βουλγαρικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», σημειώνουν στην έκθεσή τους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου