Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Διανοούμενοι Σκοπίων: «Η πολιτική δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ιστορία»



Ομαδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια με θέμα «Επανεξέταση, Πώληση ή κλοπή της ‘Μακεδονικής Ιστορίας’» που αφορούσε τα ιστορικά θέματα της χώρας και τις πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά από τους πολιτικούς τόσο στο εσωτερικό όσο και από τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και Ελλάδα).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιστορικός Δρ Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ ο οποίος τόνισε ότι η ιστορία ενός έθνους γράφεται από το ίδιο το έθνος με βάση τη συλλογική μνήμη.
Στην ομιλία του κατέκρινε τη Συμφωνια των Πρεσπών και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην απαγόρευση του Ήλιου της Βεργίνας στη Βόρεια Μακεδονία.
Αναφερόμενος στις μεικτές επιτροπές που συζητούν τα ιστορικά θέματα της χώρας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι επιτροπές αυτές που δημιουργήθηκαν με πολιτικά κριτήρια χρησιμοποιούν την ιστορία για να διεκπεραιώσουν το έργο τους σύμφωνα τη λογική της καλής γειτονίας και φιλίας.
«Δεν μπορούν να παίζουν πόκερ οι επιτροπές με τα ιστορικά γεγονότα και τις ιστορικές προσωπικότητες και να προτείνουν  ποιες πρέπει να είναι με εμάς και ποιες όχι», είπε ο Τσεπρεγκάνοφ.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τα μέλη των επιτροπών αυτών, ιδιαίτερα με το θέμα  του Γκότσε Ντέλτσεφ με τη Βουλγαρία που πρέπει να επιλυθεί, όπως λένε, μέχρι τον Οκτώβριο.
Επεσήμανε ότι τα ιστορικά θέματα που προωθούνται είναι πολιτικοποιημένα. Δήλωσε, ότι  είχε κάποια επικοινωνία με Βουλγάρους ομολόγους του να συζητήσουν τα θέματα αυτά και δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αρκεί η συζήτηση να γίνει με επιστημονικά κριτήρια και όχι πολιτικά.
Η ιστορικός Δρ Νατάσα Κοτλάρ -Τραϊκόβα που μίλησε για «Μακεδονικό (σλαβικό) Εθνικό Κίνημα τον 19ο αιώνα- Ιδιαιτερότητες και Διαδικασίες», τόνισε ότι την ιστορία πρέπει να βλέπουμε βάσει των γεγονότων και όχι βάσει των πολιτικών σκοπιμοτήτων. 
Προέτρεψε τους συναδέλφους της στις μεικτές επιτροπές (με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία) να εξετάσουν την επιστημονική διάσταση της ιστορίας  ως επιστήμη, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάπτυξή της, επιστημονικά στο μέλλον.
«Εάν δεν γίνει αυτό  θα πρόκειται, απλά, για μια πολιτική συμφωνία και υποθέτω ότι θα εφαρμοστεί μόνο  από αυτούς και όχι από ολόκληρη τη συντεχνία των ιστορικών. Εμείς ως επιστήμονες και ιστορικοί δεν έχουμε κανένα καθήκον να διαπραγματευθούμε, έχουμε καθήκον να πειθαρχούμε στην επιστημονική και κοινωνική νομιμότητα της ιστορίας», είπε η ιστορικός.
Στη συζήτηση μεταξύ των άλλων μίλησαν: ο Εφτίμ Κλετνίκοφ για την «Ιστορία ως Πολιτισμός και Βαρβαρότητα: Η ευρωπαϊκή γενοκτονία της ταυτότητας επί της Μακεδονίας» και ο Νταρντάν Βενέτσκι «Επανεξέταση, πώληση ή κλοπή της ιστορίας;».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου