Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Η Αλβανία αναθεωρεί την αμυντική στρατηγική της- επίσημο έγγραφο



 Έγγραφο που συντάχθηκε από το υπουργείο Άμυνας και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο την «Αναθεώρηση της Αμυντικής Στρατηγικής της Δημοκρατίας της Αλβανίας».
Το έγγραφο που δημοσιεύεται στην αλβανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα πολύ δυναμικό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.


Αυτό το περιβάλλον, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο,  μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους και απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν απρόβλεπτα την εθνική ασφάλεια.
Το έγγραφο σημειώνει χαρακτηριστικά:
Οι απειλές

«Ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και συμβάλλοντας στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η Δημοκρατία της Αλβανίας εκτίθεται σε τρομοκρατικές ενέργειες, βίαιες και εξτρεμιστικές, συμβατικές, υβριδικές και στον κυβερνοχώρο απειλές, οι οποίες απειλούν έμμεσα την εθνική ασφάλεια».


Εκτιμάται – όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο- ότι η γεωγραφική θέση εκθέτει τη χώρα μας στα φαινόμενα διαμετακόμισης των εμπόρων ναρκωτικών, ασιατικής καταγωγής και την τοποθετεί κοντά σε κινδύνους που απορρέουν από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η μεταφορά πολιτικών συγκρούσεων, ιδίως εκείνων με εθνοτική θρησκευτική προέλευση, διακίνηση και παράνομη μετανάστευση, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας.


Προσθέτει ακόμη:


«Μελλοντικά η Αλβανία θα συνεχίσει να εκτίθεται σε παραδοσιακές στρατιωτικές απειλές, σε άλλες μορφές τρομοκρατικών απειλών, απειλών στον κυβερνοχώρο, υβριδικών πολέμων, λαθρομετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος  και από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Εξτρεμισμός


Ο βίαιος εξτρεμισμός με ιδεολογική, θρησκευτική και εθνικιστική έμπνευση θα συνεχίσει να αποτελεί μόνιμη πρόκληση και απειλή για την εθνική ασφάλεια. Οι ανεπαρκείς κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης σε ορισμένα τμήματα της  κοινωνίας δημιουργούν έδαφος για την ανάπτυξη του φαινομένου αυτού.
Το σχετικό έγγραφο στην Επίσημη Εφημερίδα


Όσον αφορά αυτό που θεωρείται ως συμβατική απειλή, σύμφωνα με το έγγραφο, δημιουργεί μια συνεχή απειλή για τη χώρα μας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του ιστορικού παρελθόντος και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, που μπορεί να βρει υποστήριξη  και από κρατικούς φορείς.

Σε περίπτωση επίθεσης στο αλβανικό κράτος


Σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, το πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, εκτελούν την υπεράσπιση της Δημοκρατίας της Αλβανία με στόχο να αντισταθούν και να αποτρέψουν  τον εχθρό και να αποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας εάν παραβιαστεί.
Οι δυνάμεις αυτές συντονίζονται σε σενάρια προγραμματισμού άμυνας με τα σχέδια της Άμυνας της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Αλβανικός Στρατός


Το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει αυτού του εγγράφου θα αποτελείται από 8.900 μέλη, κατηγοριοποιημένα σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες/ναύτες και πολίτες, με πτυχία και ειδικότητες που ορίζονται από το νόμο.

Οι Αμυντικές Δαπάνες


Ο δαπάνες για το προσωπικό αναμένεται να εξισορροπηθεί με άλλες κατηγορίες αμυντικών δαπανών, ενώ ο λόγος των δαπανών εκσυγχρονισμού ανέρχεται στο 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών. Αυτό δημιουργεί  την ικανότητα ανάπτυξης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέχοντας τον εκσυγχρονισμό και την απαραίτητη υποδομή.


Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί  σταδιακά από το 1,20% του ΑΕΠ το 2019 σε 2% του ΑΕΠ στα τέλη του 2024.


Οι προτεραιότητες


Σύμφωνα με το έγγραφο, οι προτεραιότητες εκσυγχρονισμού για την περίοδο 2019-2025, προβλέπονται ως εξής:


Ομάδα ελαφρού τάγματος του Πεζικού, ναυτικό σύστημα αεροδιαστημικής παρακολούθησης. Η αεροπορική βάση Κουσόβα, η στρατιωτική μονάδα άμυνας στον κυβερνοχώρο, η ανάπτυξη ειδικών ικανοτήτων, οι ικανότητες έρευνας και διάσωσης και οι ικανότητες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε αστικές περιοχές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου