Σελίδες

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Σκόπια: Επιστημονική διάσκεψη για τους ''Σλαβομακεδόνες'' του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα


Τα επιστημονικά ιδρύματα εθνικής ιστορίας, κοινωνιολογικής, πολιτικής και νομικής έρευνας και το ινστιτούτο  ‘μακεδονικής γλώσσας Κρίστε Μισίρκοφ’, με την ευκαιρία της 70ης  επετείου από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, διοργάνωσαν  επιστημονικό συνέδριο.


Ο καθηγητής Πέταρ Ατανάσοφ του Ινστιτούτου Κοινωνιολογικής, Πολιτικής και Νομικής Έρευνας, σημείωσε ότι η διάσκεψη έχει τρεις κύριους στόχους.


«Θα αναφερθούμε και πάλι στην πλούσια ιστορία και κυρίως στο δράμα που έζησαν πριν από 70 χρόνια οι Σλαβομακεδόνες από την Ελλάδα και να συζητήσουμε στο επίπεδο της επιστήμης, της θεωρίας, να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε οτιδήποτε, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, ιστορία και την κρίση των προσφύγων.
 Και πάνω απ’ όλα θέλουμε να αφήσουμε ένα αρχείο για τις μελλοντικές γενιές ώστε να το επεξεργαστούν, να συζητήσουν και να γράψουν για αυτά τα θέματα, επειδή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας», δήλωσε ο καθηγητής Ατανάσοφ.


Στην εισαγωγική ομιλία της από το Ινστιτούτο Μακεδονικής Γλώσσας Κρίστε Μισίρκοφ, η καθηγήτρια Σνεζάνα Βενοφσκα-Αντέφσκα, θεώρησε καλό το ίδρυμα να συμπεριληφθεί στον εορτασμό της 70ης επετείου από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.


Όπως διευκρίνισε  το τμήμα ονοματολογίας ασχολείται με θέματα όπως οι ομιλίες του μακεδονικού νότου ή της Μακεδονίας του Αιγαίου, όπως είπε, και η συμβολή τους στην έρευνα της μακεδονικής γλώσσας στο επίπεδο της εθνοτικής επικράτειας, ιδιαίτερα μετά το  τέλος του εμφυλίου πολέμου (στην Ελλάδα).


«Το έργο μας είναι να διερευνήσουμε τις διαλέκτους της μακεδονικής γλώσσας, μέσω ορισμένων προσωπικοτήτων όπως ο Ρίστο Γιάτσεφ ή η Κάτα Μισίρκοβα, ειδικά όπως αυτοί, οι Σλαβομακεδόνες συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το λεγόμενο Αιγαιοπελαγίτικο Θέμα», είπε η καθηγήτρια Βενόφσκα-Αντέφσκα.


Σήμερα θα δείξουμε ότι η γλώσσα μας είναι ομοιογενής και συμπαγής και ότι η μακεδονική γλώσσα  εκτείνεται πέρα από την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε η καθηγήτρια.


Η καθηγήτρια Κατερίνα Μιρτσέφσκα από το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Σλαβομακεδόνων στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, στη λήξη του και στην διευθέτηση του σλαβομακεδονικού πληθυσμού να φύγει από τα σπίτια του -  λόγω της ήττας των Κομμουνιστών- και να καταφύγουν σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ευγενία Νικολόφσκα από το Σωματείο των Παιδιών των Προσφύγων από την Ελλάδα, σημείωσε ότι φέτος σηματοδοτούνται 70 χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει «να μην ξεχνάμε το παρελθόν αλλά να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον».


«Να μην ξεχάσουμε από που είμαστε, να μην ξεχάσουμε ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας, ας μην ξεχάσουμε τους διοικητές των ταξιαρχιών του Αιγαίου… Ναι, υπάρχουν Σλαβομακεδόνες παντού, αλλά υπάρχουν  και Έλληνες, Αλβανοί, εμείς είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές μαζί. 

Δεν θα ξεχάσουμε τι συνέβη στην ιστορία, ωστόσο θα ακολουθήσουμε το σύνθημα  για ένα καλύτερο μέλλον. 
Γιατί υπάρχει αρνητική αντίδραση, δεν υπάρχει θετική. Μιλάμε για τον εμφύλιο πόλεμο με μια έκκληση σε όλους: Ας μην το επαναλάβουμε ποτέ, είπε η Νικολόφσκα.


Στην εκδήλωση μίλησαν και παιδιά Σλαβομακεδόνων που είχαν καταφύγει σε ανατολικές χώρες και εξέθεσαν τις εμπειρίες  από τα ακούσματά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου