Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?



Κυβέρνηση προς Άγκυρα: «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε στην ΑΟΖ αλλά δεν μας αφήνει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα»

Σε αποκαλύψεις προχώρησε  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση του «ομολόγησε» πως δεν προχωράει σε συνδιαχείριση των κοιτασμάτων και παράδοση εθνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Κρήτη, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών.

Λίγες ώρες μετά τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου επανήλθε σε συνέδριο στην Αττάλεια για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Τουρκίας.

«Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα η προτεραιότητα ήταν ένα σχέδιο για το πώς να απομονώσουν την Τουρκία και να εμποδίσουν τις ενέργειές της στην περιοχή. Οι προειδοποιήσεις μας δεν λήφθησαν σοβαρά υπόψιν. 

Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να ισχύσει κάποια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει κανένα όφελος για κανέναν. Αυτό που δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε στο παρελθόν, το εξηγούμε με τα έργα μας: Με τα γεωτρύπανά μας και με τις συμφωνίες μας»

«Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια αποκάλυψε: 

«Πέρσι ο πρόεδρός μας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο είπε στον (πρωθυπουργό της Ελλάδας σ.σ.) Μητσοτάκη: “Ας λύσουμε τις διαφορές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος. Ας ξεκινήσουμε μια συνεργασία, διάδραση, ας μοιραστούμε”.

Ανέθεσε αυτό το έργο σε μας. Έπειτα στη Γενεύη μου είπαν τα ακόλουθα: “Δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, υπάρχει ισχυρή πίεση από την κοινή γνώμη ενάντια στην συνεργασία με την Τουρκία”», ανέφερε.

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει για την Ελλάδα ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση.


Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι' αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ.




  Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου