Σελίδες

Σφοδρή επίθεση Άγκυρας σε Αθήνα: «Δεν έχεις ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ - Μόνο μια κουκίδα που λέγεται "Καστελόριζο"»


Η Τουρκία για πρώτη φορά δημοσιεύει χάρτες «εκμηδενισμού» της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου


Η Άγκυρα κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική της κατά της Αθήνας καθώς μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και στο ίδιο tweet που ανακοινώνει την έναρξη ερευνών του Oruc Reis δηλώνει ότι «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αλλά το «ζουμί» βρίσκεται αλλού σε μια ανακοίνωση-μανιφέστο που εκδίδεται για πρώτη φορά.

Ετσι, επικαλούμενη το «Διεθνές Δίκαιο» επαναλαμβάνει πάλι τους ισχυρισμούς ότι «το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα» και δεύτερον, ότι «λόγω μεγέθους δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας ζώνης γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε την Τουρκία»!

Η πλήρης και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο.

Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ'όψιν την ακτογραμμή των νησιών).

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.

Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.

Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».

Και δημοσιεύει, μάλιστα, το tweet και τους ακόλουθους χάρτες:

Το ότι ανακοινώθηκε πως το ερευνητικό ξεκίνησε τις έρευνες δεν αποτυπώνεται στην εικόνα. Δείχνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ακόμα...

Το ότι η αναλυτική αυτή ανάρτηση γίνεται, όχι από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε καν από την τουρκική Προεδρία, αλλά από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι «απευθύνονται» και στις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει.





Πηγη:Pronews.gr


Η κυβέρνηση της Τρίπολης πανικοβλήθηκε με τον Εβραίο συγγραφέα Λεβί που επισκέφθηκε τη Μισράτα




Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Ιουλίου 2020, ότι ερευνά την επίσκεψη του αμφιλεγόμενου Γάλλου Εβραίου συγγραφέα Μπέρναρντ Λεβί στη χώρα, τονίζοντας ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων του επέτρεψαν να εισέλθει στο έδαφος της Λιβύης, γράφει αραβική ιστοσελίδα που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.



Κυβερνητική οργή


Το σχόλιο της κυβέρνησης ήρθε σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης, Φαγιζέ αλ Σάρατζ.



Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το συμβούλιο υιοθέτησε να διερευνήσει αυτήν την επίσκεψη φέροντας στο φως όλα τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες που την περιβάλλουν, τονίζοντας ότι θα λάβει «αποτρεπτικά νομικά μέτρα εναντίον όσων συμμετείχαν σε αυτήν ή συνεργάστηκαν σε αυτήν την επίσκεψη, η οποία παραβιάζει τη νομιμότητα και τους νόμους του κράτους».


Το Προεδρικό Συμβούλιο έδωσε επίσης, «αυστηρές οδηγίες του προς όλα τα όργανα, τις υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και τις αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου,  για να αποτρέψουν τυχόν μελλοντικές παραβιάσεις».

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης Χαλέντ αλ Μάσρι [Khaled al-Mashri] εξέφρασε την «έκπληξή του που επετράπη» στον Λεβί να εισέλθει στη Μισράτα και ζήτησε έρευνα για την επίσκεψη του, ειδικά γιατί έχει την υποστήριξη του Παρισιού που έχει τεθεί υπέρ του αρχηγού του LNA Χαλίφα Χαφτάρ.


Μάλιστα, το τούρκικο πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι πήγε στην πόλη Ταρχούνα αλλά οι αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο.


Ποιος είναι ο Μπέρναντ Λεβί


Ο Μπέρναντ Χένρι Λεβί , είναι Γαλλο-Εβραίος ακαδημαϊκός,  πολιτικός με επιρροή στα ΜΜΕ, έχει φίλους με την γαλλική πολιτική και οικονομική ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.


Ο Λεβί είναι γνωστός για την ακραία μισαλλοδοξία του υπέρ του Ισραήλ όσον αφορά τα συμφέροντά του και την ασφάλειά του. 
Αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους πολέμους της στη Γάζα ως γενοκτονία και μετά από την καταστροφική επιθετικότητά του κατά της Λωρίδας της Γάζας το 2010, ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν «ο πιο ηθικός και δημοκρατικός στρατός».


Ο Γαλλο-Εβραίος ακαδημαϊκός εμφανίστηκε το 2011 στη Λιβύη για να υποστηρίξει την ανατροπή του Καντάφι, και έπαιξε μεγάλο ρόλο πίσω από τα παρασκήνια, όπου είχε συμβουλεύσει τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πριν από τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, αλλά πιστώθηκε με τον ρόλο του να πείσει τον Σαρκοζί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες ανατροπής του πρώην λιβυκού καθεστώτος.


Το όνομά του έχει επίσης συσχετιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με τα καυτά γεγονότα στην Αίγυπτο, το Σουδάν και το Ιράκ με τον ιρακινό στρατό, καθώς και με τους Κούρδους εκεί, σημειώνει το δημοσίευμα.


Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν ως πράκτορα της Μοσάντ και αναφέρουν ότι έχει στενές σχέσεις με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα με την Ομάδα Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων – YPG και το πολιτικό κόμμα PYD, αλλά και με το περμεσγκά – στρατό του ιρακινού Κουρδιστάν.


Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν άλλο πόλεμο για την υφαλοκρηπίδα



 

Οι επιθετικές επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας γίνονται ένα μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ο Σεργκέι Μαρζέτσκι σε άρθρο του στον ρωσικό «Репортёр».



Πρώτον, η Άγκυρα προσάρτησε στην πραγματικότητα μέρος των βόρειων επαρχιών της Συρίας και μετά τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Λιβύη. 


Τώρα, ο Σουλτάνος ​​Ρετζέπ κοιτάζει προσεκτικά το έδαφος της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση εντός του μπλοκ του ΝΑΤΟ.


Το μικρό νησί  Καστελόριζο (Μεγίστη- διευκρίνιση στο ρωσικό κείμενο), το οποίο βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, έχει γίνει το «κόκαλο της διαμάχης». 

Συγκριτικά, από το πλησιέστερο ελληνικό νησί της Ρόδου είναι 110 χιλιόμετρα και  από την ηπειρωτική χώρα είναι 580 χιλιόμετρα. 


Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Καστελόριζο ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά πήγε στην Ιταλία. 

Το νησί πέρασε υπό την κυριαρχία της Αθήνας το 1947. Εκτός από τα «ιστορικά δικαιώματα», το ενδιαφέρον της σύγχρονης Τουρκίας σε αυτό το κομμάτι γης μήκους περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων καθορίζεται από τους φυσικούς πόρους, τους οποίους όμως ο ιδιοκτήτης (η Ελλάδα) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει.


 Το τουρκικό στοίχημα


Για να κατανοήσουμε τη συνολική εικόνα, (γράφει ο συντάκτης)  πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Άγκυρα έχει προβεί σε μεγάλο στοίχημα να μετατρέψει τη χώρα της σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.


 Από τη μία πλευρά, έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί αερίου TANAP - TAP και Turkish Stream.


 Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Τούρκοι διεξάγουν ενεργά γεωλογική εξερεύνηση των υπεράκτιων υφαλοκρηπίδων τους, αναζητώντας αποθέματα υδρογονανθράκων κατάλληλα για εμπορική ανάπτυξη.

 Ο Fatih Dönmez, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, δήλωσε:


«Με τις προσευχές και την υποστήριξη του λαού μας, το πλοίο Φατίχ ξεκίνησε την πρώτη γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. Για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, θα εξερευνήσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο στις θάλασσές μας. Και αν υπάρχει κάτι, τότε σίγουρα θα το βρούμε».

Εκτός από τον Εύξεινο Πόντο, η Άγκυρα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους γείτονές της, καθώς όλες οι πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους. 


Οι εδαφικές διαφορές- κύρια αιτία πολέμου


Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία του κατοικημένου νησιού Καστελόριζο τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι σκέφτονται διαφορετικά, αφού η περιοχή του νησιού είναι ασύγκριτα μικρή από τις αξιώσεις της Αθήνας.


Οι εδαφικές διαφορές είναι οι ίδιες αιτίες ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ κρατών. 
Αλλά τα πράγματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αποθέματα φυσικού αερίου, εκτιμώμενα σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και 3,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 

Μεγάλο τζάκποτ. 

Χάρη στην εισβολή στη Λιβύη, ο "Σουλτάνος" Ρετζέπ κατάφερε να ξαναγράψει τον χάρτη του θαλάσσιου βυθού υπέρ του. 


Αυτό από μόνο του αποτελεί ήδη προϋπόθεση για έναν μεγάλο πόλεμο στη βόρεια Αφρική. 


Δεν διδάχτηκε η Άγκυρα;


Τώρα η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν μακροχρόνιο αντίπαλο στο πρόσωπο της Αθήνας.


Παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλησίασε τις ακτές του Καστελόριζου για να πραγματοποιήσει «σεισμικές μελέτες». 


Η Αθήνα έστειλε το ναυτικό της εκεί, μετά από το οποίο εμφανίστηκαν 18 τουρκικές φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο νησί.

 Μύριζε ξεκάθαρα βίαιη σύγκρουση. 

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έπρεπε να καλέσει προσωπικά τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 Η σύγκρουση σταμάτησε, όπως λένε,  βρίσκεται σε χειροκίνητη λειτουργία. Το ερευνητικό σκάφος έχει εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή. 

Αλλά για πόσο καιρό;

Η επιθετική επέκταση της Τουρκίας και μια μάλλον αργή αντίδραση από τη Δύση μοιάζουν όλο και περισσότερο με την πολιτική «κατευνασμού» ενός διαβόητου «ρεβιζιονιστή». 

Δεν τελείωσε καλά την τελευταία φορά. 


Απομένει να ελπίζουμε ότι έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα από την ιστορία και οι σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και τις πρώην αποικίες θα αναπτυχθούν με πιο εποικοδομητικό τρόπο.




Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η Άγκυρα εξήγγειλε άσκηση του τουρκικού στόλου νότια Ρεθύμνου & Ηρακλείου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας



Η άσκηση ονομάζεται «YAVUZ» και θεωρείται προάγγελος γεωτρήσεων


Στην πρώτη πρακτική κίνηση αμφισβήτησης των επερχόμενων αδειοδοτήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, τα οποία συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Τουρκία. 

Η Άγκυρα εξέδωσε χθες Navtex για ναυτική άσκηση μέχρι τις 20 Ιουλίου, νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με το όνομα «YAVUZ», δηλαδή «Πορθητής», το οποίο είναι και το όνομα ενός από τα γεωτρυπάνά της.

Οι Τούρκοι προχωρούν σε αυτή την κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο γεώτρησης,  λίγες ημέρες  μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή “Νότια της Κρήτης” και συγκεκριμένα στα οικόπεδα νότια από το Λασίθι.

Συγκεκριμένα παραχωρούνται προς έρευνα και εκμετάλλευση δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια του Νομού Λασιθίου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει με την Ελλάδα, την ίδια ακριβώς τακτική που ακολουθεί και στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή να αποτρέψει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αξιοποιήσουν τα ενδεχόμενα κοιτάσματα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό θα γίνει παρενοχλώντας τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά τους με τα πολεμικά πλοία της, και προχωρώντας στις δικές της γεωτρήσεις εντός των ίδιων οικοπέδων τα οποία ισχυρίζεται πως ανήκουν στην τουρκική ή λιβυκή ΑΟΖ.

TURNHOS N/W : 0963/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 17-07-2020 23:45)

TURNHOS N/W : 0963/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MARITIME TRAININGS, ON 18 JUL 20 FROM 1300Z TO 1800Z IN AREA YAVUZ AREA BOUNDED BY;
34 15.65 N - 024 24.55 E
34 15.65 N - 025 25.00 E
33 36.00 N - 025 25.00 E
33 36.00 N - 024 24.55 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181900Z JUL 20.

 

 

 

  Πηγη:Pronews.gr

Αίγυπτος – Τουρκία, ο πόλεμος που δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί




 Ο Αιγύπτιος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Αχμέτ Μουσλιμάνι (Ahmed Muslimani) δήλωσε ότι τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως και τα κέντρα μελέτης και οι πολιτικοί αναλυτές επιθυμούν όλοι έναν τακτικό πόλεμο μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του τουρκικού στρατού, με αρχή τη Λιβύη και επέκταση στην ανατολική Μεσόγειο.



Ο αναλυτής πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα: 


«Δεν αναλύουν μόνο το θέμα, αλλά ενθαρρύνουν και βρίσκουν λόγους για αυτόν τον πόλεμο. 


Ορισμένοι, μάλιστα, εξάρουν τον αιγυπτιακό στρατό, άλλοι επαινούν τον τουρκικό στρατό, ωστόσο,  όλοι υποκινούν έναν πόλεμο μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του τουρκικού στρατού μεγάλης κλίμακας που ξεκινά, όπως είπαμε, από τη Λιβύη.


Στη συνέχεια αυτός ο πόλεμος, αναπόφευκτα, θα μεταφερθεί  στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και ίσως σε άλλα μέρη αυτής της επικίνδυνης περιοχής του κόσμου.

Η ιστορία ξεκινά εδώ και πολύ καιρό, και το κύριο στάδιο της ιστορίας είναι το 2012.

 Υπάρχει μια έκθεση από την "Global Trends", που εκδόθηκε από τη CIA, ας την δουν ερευνητές και μελετητές. 


Το Κέντρο Μελετών Al-Jazirah το 2012 παρουσίασε την έκθεση των παγκόσμιων τάσεων έως το 2030, όπως τις είδαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί παρουσιάζεται αυτή η πιθανότητα…


Το αλβανικό όνειρο στα Σκοπια


«Το όνειρο των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία»




Τα αλβανικά κόμματα κέρδισαν  33 έδρες στο κοινοβούλιο της ''Βόρειας Μακεδονίας'', όπως ποτέ άλλοτε. Η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση- DUI,  είναι ο νικητής του αλβανικού στρατοπέδου με 15 βουλευτές.



Οι πρόωρες εκλογές της 15ης Ιουλίου στη ''Βόρεια Μακεδονία'' έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα αλβανικά κόμματα. Η θέση και η επιρροή τους στο νέο κοινοβούλιο των 120 εδρών έχει αυξηθεί.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

 Αλλά, αυτό δεν σταμάτησε τους πολίτες, οι οποίοι αψήφισαν τους φόβους τους , συμμετέχοντες στις εκλογές για να σχηματίσουν το νέο κοινοβούλιο της ''Βόρειας Μακεδονίας''.


Για πρώτη φορά υπήρξαν δύο καινοτομίες στο πολιτικό φάσμα των Αλβανών: το Κίνημα Besa που εντάχθηκε στον προεκλογικό συνασπισμό με ένα μεγάλο κόμμα της χώρας και η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση βγήκε με Αλβανό υποψήφιο για πρωθυπουργό.


Το Κίνημα Besa και η Συμμαχία για τους Αλβανούς και η Εναλλακτική Λύση, παρόλο που εκφράζουν  την επιθυμία των Αλβανών στη ''Βόρεια Μακεδονία'' να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και να γίνει ισχυρότερη η φωνή τους, εντούτοις βλέπουν σκεπτικιστικά την πρωτοβουλία του DUI. 
Σύμφωνα με αυτούς, ο  Αλβανός υποψήφιος πρωθυπουργός ήταν απλώς ένα μέσο για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.


Τα αλβανικά κόμματα έχουν 33 βουλευτές από τους 120 συνολικά. Όμως αυτές οι έδρες κατανέμονται σε 4 διαφορετικές  πολιτικές ομάδες.


Φυσικά, εάν έπρεπε να αγωνιστούν ως ένα κόμμα, ο αριθμός των εκπροσώπων τους θα ήταν  ακόμη μεγαλύτερος, αλλά τις τους εμποδίζει να ενωθούν;


Ο Μετζίτι είπε: Ένα μόνο αλβανικό πολιτικό κόμμα θα ήταν επιβλαβές. Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία χρειάζονται ένα κόμμα στην κυβέρνηση και ένα στην αντιπολίτευση.


Ενώ ο Ελμεντίν Μεμίσι από το Κίνημα Besa δήλωσε: «Ζητήσαμε κατά τη διάρκεια των συνταγματικών αλλαγών να υπάρξει ενοποίηση όλων των αλβανικών κομμάτων, αλλά δυστυχώς δεν το θεώρησαν απαραίτητο να καθίσουν και να μιλήσουν για τα συμφέροντα των Αλβανών».


Αμέσως μετά τις εκλογές, το DUI έκανε πρόταση συνεργασίας με τα άλλα αλβανικά κόμματα για να πραγματοποιήσει το όνειρο μια ολόκληρης κοινότητας.


Ο Σοσιαλδημοκρατικός Σύνδεσμος του Ζόραν Ζάεφ, παρότι έλαβε ένα αλβανικό κόμμα ως μέρος του προεκλογικού του συνασπισμού, δεν απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις κατά του DUI.


Θα δεχόταν βουλευτές από την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα να αποκτήσει Αλβανό πρωθυπουργό, τουλάχιστον σε αυτήν τη θητεία. Το ίδιο θα έκανε και ο αντίπαλός του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.


«Είμαι έτοιμος σε συνεργασία με τους βουλευτές μας, να δώσω 13 βουλευτές στο VMRO-DPMNE, αφού τόσους θα χρειάζονταν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που το DUI θέσει ως προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβέρνησης το αίτημά του για Αλβανό πρωθυπουργό», είπε ο Ζάεφ.


Ενώ ο Μίτσκοσκι ήταν απόλυτος: «Είναι γνωστό σε ποιον ανήκει ο πρωθυπουργός σε αυτήν τη χώρα».


Οι Αλβανοί στη ''Βόρεια Μακεδονία'' αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και έχουν επιτύχει ιστορικά δικαιώματα όπως η διγλωσσία, αλλά μπροστά στην κάμερα λένε ότι φοβούνται μια ανεπιθύμητη αντίδραση από τους Σλάβους στην περίπτωση  ενός Αλβανού πρωθυπουργού.


Η ιστορία δικαιολογεί τους φόβους τους, διότι στην περίπτωση της 27ης Απριλίου 2017, όταν ο Ταλάτ Τζαφέρι εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του κοινοβουλίου, η βία και το μίσος εναντίον των Αλβανών σχεδόν οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο.


Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες, η τιμή για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου είναι υψηλή. Αλλά, η αλβανική κοινότητα στη ''Βόρεια Μακεδονία'' πάντοτε βρίσκεται σε μάχη. Δεν θα παραιτηθεί μέχρι να πραγματοποιηθεί το όνειρό της.


Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Τουρκικές φάλαγγες κυκλώνουν την Σύρτη και την αλ Τζούφρα στην Λιβύη - «Στα τείχη» οι Ρώσοι της Wagner


URGENT – #LIBYA: #Turkey is deploying some of its #Navy ships near the coast of #Sirte port for a possible attack – LNA sources. #MiddleEast #MENA #OSINT
Εικόνα

Δύο φάλαγγες με τουρκικά ΤΟΜΑ και αρματοφορείς που μεταφέρουν άρματα μάχης Μ60 και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ., καθώς και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθύνονται προς την παραλιακή πόλη Σύρτη και μία τρίτη φάλαγγα με ελαφρύτερη σύνθεση, καθώς δεν διακρίνονται άρματα μάχης, κατευθύνεται προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα.

Ηδη στις περιοχές Αλ Βέσκα, Αμπού Γκρέιν και Μπουβαϊράτ-Χάσον, κοντά στη Σύρτη, διακρίνονται οι τουρκικές φάλαγγες που πλαισιώνονται από Τουρκμένους και άλλους ισλαμιστές μισθοφόρους.

Δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης "G" πλέουν στα ανοικτά, βορειοδυτικά της Σύρτης.

Ο διοικητής της επιχείρησης Ιμπραήμ Μπιτμάλ, Λίβυος τουρκικής καταγωγής, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης.

Απέναντί τους βρίσκονται οχυρωμένοι στην Σύρτη οι Ρώσοι εθελοντές μαχητές του σώματος Wagner, ενώ τουλάχιστον ένα ελικοπτεροφόρο (LPD) Mistral του αιγυπτιακού Ναυτικού βρίσκεται στα όρια των χωρικών υδάτων των δύο χωρών, έμφορτα με πεζοναύτες. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο, μία από τις οποίες φιλοξενεί τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βεγγάζης επέτρεψε και πάλι τις εξαγωγές πετρελαίου που είχαν παύσει πριν έξι μήνες με εντολή του στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.


  Πηγη:Pronews.gr

Η Κριμαία και η ‘εμφάνιση’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας




Ακόμη μία ‘φιλοφρόνηση’ πετάχτηκε από τον «φίλο μας Ρετζέπ». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας, γράφει σε άρθρο το Σεργκέι Μαρτζέτσκι στον ‘Ρεπόρτερ’.


Βλέπουμε ότι όλη αυτή η ρητορική λαμβάνει χώρα με φόντο τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


 Τις τελευταίες δεκαετίες, η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως ηγέτης του τουρκικού κόσμου. 

Στη Συρία, ο «Σουλτάνος ​​Ρετζέπ» προσάρτησε de facto το βόρειο μισό των επαρχιών του Ιντλίμπ και  του Χαλεπίου. Στην μακρινή Λιβύη, οι Τούρκοι ουσιαστικά δημιουργούν ένα είδος προτεκτοράτου με την ισλαμική Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ Σάρατζ. 
Είναι πιθανό η Άγκυρα να έχει, επίσης, σχέδια για παρόμοια προσάρτηση και την  Κριμαία.

Όπως είναι γνωστό, η Κριμαική Χερσόνησος ήταν υποτελής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολύ ρωσικό αίμα χύθηκε στη διάρκεια της.


Η επίλυση αυτού του προβλήματος  έγινε δυνατή μόνο υπό τη Μεγάλη Αικατερίνη μέσω στρατιωτικής ήττας και της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Αυτοκρατορία. 


Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Κριμαία, καταχωρήθηκε στην Ουκρανία, και η Άγκυρα άνοιξε πάλι τα μάτια της. 

Πολλές φιλο-τουρκικές ΜΚΟ δημιουργήθηκαν στη Χερσόνησο, με στόχο τη χρησιμοποίηση των Τατάρων της Κριμαίας ως «πληρεξούσιούς» της.


Με την υποβάθμιση της Ουκρανίας- ως ανεξάρτητο κράτος- και την αναβάθμιση του τουρκικού στρατού και του ναυτικού, εικάζεται ότι ο «Σουλτάνος» είχε κάποιες σκέψεις για την «επιστροφή της Κριμαίας στο φυσικό της λιμάνι».


Δεν πρέπει να ξεχνάμε – γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- ότι η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα στην Κύπρο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων και αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργίας του ψευδοκράτους της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Φυσικά, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα κράτος εκτός από την ίδια την Τουρκία, και όμως δεν υπάρχει εμπόδιο στην ύπαρξή του.

Κάτι παραπλήσιο θα μπορούσε να γίνει και στην Κριμαία.

Εάν εμφανισθούν ορισμένες εθνοτικές συγκρούσεις στη Χερσόνησο, από τις οποίες θα υποφέρουν οι Τάταροι της Κριμαίας, η Άγκυρα θα μπορούσε, κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου των Τατάρων (Меджлиса) να μεταφέρει τον στρατό της για να τους προστατεύσει και κανείς δεν θα παρέμβαινε σε αυτήν.


Γενικά, η ενόχληση και η δυσαρέσκεια του «Σουλτάνου» στο Κρεμλίνο ενδέχεται να γίνει κατανοητή. Αλλά… τι δικαίωμα έχει η Τουρκία η οποία αφού έχει δαγκώσει ένα κομμάτι εδάφους από την Κύπρο και τη Συρία, και τώρα εισήλθε στη Λιβύη, για να τα παρουσιάσει κάτι ως «προσάρτηση»;


Δυστυχώς, η Άγκυρα μπορεί να προσπαθήσει να ταρακουνήσει την κατάσταση στη Χερσόνησο με τη βοήθεια των Τάταρων της Κριμαίας, αλλά η Ρωσία δεν είναι η Ουκρανία. 


Γιατί να απαιτείται αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Λευκορωσία;


 Όλα αυτά είναι ένα δευτερεύον ερώτημα, το οποίο κατά κάποιον τρόπο αντικαθιστά τις έννοιες. 


Λοιπόν, ο Πρόεδρος Ερντογάν παραδέχεται ότι έχει βλέψεις. Η λύση, ωστόσο, σε αυτό το γεωπολιτικό πρόβλημα βρίσκεται στο Κίεβο, το οποίο θεωρεί ότι αυτή η περιοχή είναι δική του.


Το κλειδί για να κλείσει τις βλέψεις του ‘Σουλτάνου’ το έχει η ίδια η Ουκρανία. Εάν αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, το ζήτημα θα κλείσει. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό σήμερα, γιατί ελέγχεται η ανεξαρτησία της από το εξωτερικό.


«Η λογική υποδηλώνει ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας είναι να εκδιώξουν τους δυτικούς απεσταλμένους από το Κίεβο και να εγκαταστήσουν εκεί αρχές που να είναι φιλικές με τη Ρωσία. Μετά από αυτό, θα είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος της Κριμαίας και του Donbass, καθώς και όλων των άλλων περιοχών αυτής της χώρας μέσω δημοψηφίσματος…», σημειώνει ο συντάκτης.


«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αντιταχθούν στα ρωσικά υποβρύχια στα ανοικτά της Λιβύης»



«Η Τουρκία δεν έχει τίποτα που να αντιταχθεί στα ρωσικά υποβρύχια στα ανοιχτά της Λιβύης»





«Η Τουρκία δεν  έχει κάτι που να μπορεί να αντιταχθεί στα ρωσικά υποβρύχια στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης», γράφει η RT Arabic.


Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι ότι οι Τούρκοι παίζουν με τη φωτιά, επειδή η Άγκυρα δεν γνωρίζει την πραγματική δύναμη του ρωσικού στόλου.


 Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ναυτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πρόσφατες επιθέσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-C1 στη Λιβύη δεν θα ήταν επιτυχημένες αν δεν υπήρξε η υποστήριξη  του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.


Η Τουρκία στηρίζεται ιδιαίτερα στις ναυτικές δυνάμεις της σε έναν ενδεχόμενο ‘μεσολαβητικό πόλεμο’ μεταξύ της Άγκυρας αφενός και της Μόσχας, του Αμπού Ντάμπι, του Καΐρου και του Παρισιού αφετέρου.


 Ο «διαμεσολαβητικός πόλεμος» είναι μια διεθνής σύγκρουση, οι συμμετέχοντες της οποίας προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από αυτούς.


Στη Δύση, αυτή η σύγκρουση θεωρείται ως μάχη για τα πεδία φυσικού αερίου της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.


 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποκτήσει μερίδιο η Τουρκία στην ενέργεια.


 Με τη σειρά του, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Gazprom και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν προωθεί την Total. Ταυτόχρονα, είναι πιο επικερδές για τη Μόσχα και το Παρίσι το φυσικό αέριο να ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή, οι Λίβυοι να μην επιτρέψουν την Άγκυρα να τους κυριεύσει.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή περιλαμβάνονται παρωχημένες αμερικανικές φρεγάτες όπως ο Oliver Hazard Perry ή τα παρόμοια.


Αυτά τα πολεμικά πλοία είναι ικανά για αντι-υποβρυχιακή και αντιαεροπορική άμυνα. Επίσης, η Τουρκία έχει το δικό της υποβρύχιο στόλο. Περιλαμβάνει 13 υποβρύχια τύπου 209. Όπως έγινε γνωστό, σχετικά πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων της Συμμαχίας, εντοπίζονται εύκολα από τα σόναρ  των πλοίων του ΝΑΤΟ.


Συγχρόνως,  θα είναι δύσκολο για τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα ρωσικά πετρελαίου-ηλεκτρικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων του Project 636 Varshavyanka, τα οποία αποτελούν μέρος της 4ης ξεχωριστής υποβρύχιας μοίρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


 Μερικά από αυτά βρίσκονται στην Ταρτούς της Συρίας. Και αυτό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των επιφανειακών πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


 Για να μην αναφέρουμε ολόκληρη τη συνδυασμένη δύναμη του ρωσικού ναυτικού.
 Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Γαλλία, που έχουν, επίσης, ικανούς στόλους, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.


Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ξεκίνησε η ισλαμοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: Διορίζεται Ιμάμης στη Λέσβο



Η ισλαμοποίηση των νησιών του Αν.Αιγαίου φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει καθώς μετά τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας η χώρα και η εθνική της ασφάλειας μπαίνουν σε νέο στάδιο, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Λύση σε ελληνικά δημόσια έγγραφα αναγνωρίζεται η ύπαρξη «θρησκευτικής μειονότητα» στη Λέσβο, καθώς παραχωρείται σχετική άδεια για να υπηρετεί πλέον ιμάμης στο νησί και να κατασκευαστεί μουσουλμανικό νεκροταφείο!

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Ελληνική Λύση τον καλεί να αντιληφθεί το μέγεθος του εθνικού κινδύνου που κρύβει η εν λόγω κίνηση και να λάβει άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου της 1ης Ιουλίου, στους καταυλισμούς μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας διαμένουν 15.320 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ συνολικά ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο νησί ανέρχεται στους 17.375.




  Πηγη:Pronews.gr

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Ανησυχεί για τη Διατήρηση των Ψηφιδωτών στην Αγία Σοφία



Εάν παραχωρηθεί το καθεστώς του τζαμιού στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, τα ψηφιδωτά στο Ναό ενδέχεται να κινδυνεύσουν, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ, πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.


«Εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση (σχετικά με τη μετατροπή του καθεδρικού ναού σε τέμενος), φυσικά, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Σε τελική ανάλυση, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ένα κοινό χριστιανικό ιερό και δεν μπορούμε, φυσικά, να αναθεωρήσουμε τι συνέβη στο παρελθόν », ανέφερε ο κληρικός στην «Россия 24»/’Ρωσία 24’, σύμφωνα με το TASS .

Τόνισε ότι τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο ναό «συντηρήθηκαν από ένα θαύμα», καθώς είχαν προηγουμένως σκεπαστεί με γύψο, βρέθηκαν στη σύγχρονη εποχή.

«Ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ψηφιδωτών, πώς θα λειτουργήσει αυτό το κτίριο αν μετατραπεί ξανά σε τζαμί και γιατί η τουρκική ηγεσία δεν σέβεται τα συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών, εκατομμυρίων Ορθόδοξων πιστών;» ρώτησε ο Ιλαρίων.

 

Απάντηση στις ΗΠΑ;

 

Το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα είναι μια απάντηση στην αμερικανική αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν.

Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν συμβούλεψε την Ελλάδα να «γνωρίζει τη θέση της» στην αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού και είπε ότι η Τουρκία διαθέτει κοινοβούλιο για τέτοιες αποφάσεις.

Στις αρχές Ιουλίου 2020, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η μετατροπή του καθεδρικού ναού σε τέμενος θα μπορούσε να προκαλέσει αιτία διένεξης μεταξύ χριστιανών και Τουρκίας.