Σελίδες
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020
Σφοδρή επίθεση Άγκυρας σε Αθήνα: «Δεν έχεις ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ - Μόνο μια κουκίδα που λέγεται "Καστελόριζο"»
Η Τουρκία για πρώτη φορά δημοσιεύει χάρτες «εκμηδενισμού» της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου
Η Άγκυρα κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική της κατά της Αθήνας καθώς μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και στο ίδιο tweet που ανακοινώνει την έναρξη ερευνών του Oruc Reis δηλώνει ότι «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αλλά το «ζουμί» βρίσκεται αλλού σε μια ανακοίνωση-μανιφέστο που εκδίδεται για πρώτη φορά.
Ετσι, επικαλούμενη το «Διεθνές Δίκαιο» επαναλαμβάνει πάλι τους ισχυρισμούς ότι «το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα» και δεύτερον, ότι «λόγω μεγέθους δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας ζώνης γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε την Τουρκία»!
Η πλήρης και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.
Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο.
Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.
Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.
Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ'όψιν την ακτογραμμή των νησιών).
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.
Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».
Και δημοσιεύει, μάλιστα, το tweet και τους ακόλουθους χάρτες:
Το ότι ανακοινώθηκε πως το ερευνητικό ξεκίνησε τις έρευνες δεν αποτυπώνεται στην εικόνα. Δείχνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ακόμα...
Το ότι η αναλυτική αυτή ανάρτηση γίνεται, όχι από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε καν από την τουρκική Προεδρία, αλλά από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι «απευθύνονται» και στις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης πανικοβλήθηκε με τον Εβραίο συγγραφέα Λεβί που επισκέφθηκε τη Μισράτα
Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν άλλο πόλεμο για την υφαλοκρηπίδα
Εκτός από τον Εύξεινο Πόντο, η Άγκυρα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους γείτονές της, καθώς όλες οι πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους.
Παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλησίασε τις ακτές του Καστελόριζου για να πραγματοποιήσει «σεισμικές μελέτες».
Η επιθετική επέκταση της Τουρκίας και μια μάλλον αργή αντίδραση από τη Δύση μοιάζουν όλο και περισσότερο με την πολιτική «κατευνασμού» ενός διαβόητου «ρεβιζιονιστή».
Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Η Άγκυρα εξήγγειλε άσκηση του τουρκικού στόλου νότια Ρεθύμνου & Ηρακλείου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Η άσκηση ονομάζεται «YAVUZ» και θεωρείται προάγγελος γεωτρήσεων
Στην πρώτη πρακτική κίνηση αμφισβήτησης των επερχόμενων αδειοδοτήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, τα οποία συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Τουρκία.
Η Άγκυρα εξέδωσε χθες Navtex για ναυτική άσκηση μέχρι τις 20 Ιουλίου, νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με το όνομα «YAVUZ», δηλαδή «Πορθητής», το οποίο είναι και το όνομα ενός από τα γεωτρυπάνά της.
Οι Τούρκοι προχωρούν σε αυτή την κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο γεώτρησης, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή “Νότια της Κρήτης” και συγκεκριμένα στα οικόπεδα νότια από το Λασίθι.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει με την Ελλάδα, την ίδια ακριβώς τακτική που ακολουθεί και στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή να αποτρέψει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αξιοποιήσουν τα ενδεχόμενα κοιτάσματα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτό θα γίνει παρενοχλώντας τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά τους με τα πολεμικά πλοία της, και προχωρώντας στις δικές της γεωτρήσεις εντός των ίδιων οικοπέδων τα οποία ισχυρίζεται πως ανήκουν στην τουρκική ή λιβυκή ΑΟΖ.
TURNHOS N/W : 0963/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 17-07-2020 23:45)
TURNHOS N/W : 0963/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MARITIME TRAININGS, ON 18 JUL 20 FROM 1300Z TO 1800Z IN AREA YAVUZ AREA BOUNDED BY;
34 15.65 N - 024 24.55 E
34 15.65 N - 025 25.00 E
33 36.00 N - 025 25.00 E
33 36.00 N - 024 24.55 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181900Z JUL 20.
Αίγυπτος – Τουρκία, ο πόλεμος που δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί
«Δεν αναλύουν μόνο το θέμα, αλλά ενθαρρύνουν και βρίσκουν λόγους για αυτόν τον πόλεμο.
Το αλβανικό όνειρο στα Σκοπια
Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
Τουρκικές φάλαγγες κυκλώνουν την Σύρτη και την αλ Τζούφρα στην Λιβύη - «Στα τείχη» οι Ρώσοι της Wagner
Δύο φάλαγγες με τουρκικά ΤΟΜΑ και αρματοφορείς που μεταφέρουν άρματα μάχης Μ60 και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ., καθώς και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθύνονται προς την παραλιακή πόλη Σύρτη και μία τρίτη φάλαγγα με ελαφρύτερη σύνθεση, καθώς δεν διακρίνονται άρματα μάχης, κατευθύνεται προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα.
Ηδη στις περιοχές Αλ Βέσκα, Αμπού Γκρέιν και Μπουβαϊράτ-Χάσον, κοντά στη Σύρτη, διακρίνονται οι τουρκικές φάλαγγες που πλαισιώνονται από Τουρκμένους και άλλους ισλαμιστές μισθοφόρους.
Δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης "G" πλέουν στα ανοικτά, βορειοδυτικά της Σύρτης.
Ο διοικητής της επιχείρησης Ιμπραήμ Μπιτμάλ, Λίβυος τουρκικής καταγωγής, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης.
Απέναντί τους βρίσκονται οχυρωμένοι στην Σύρτη οι Ρώσοι εθελοντές μαχητές του σώματος Wagner, ενώ τουλάχιστον ένα ελικοπτεροφόρο (LPD) Mistral του αιγυπτιακού Ναυτικού βρίσκεται στα όρια των χωρικών υδάτων των δύο χωρών, έμφορτα με πεζοναύτες. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο, μία από τις οποίες φιλοξενεί τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Βεγγάζης επέτρεψε και πάλι τις εξαγωγές πετρελαίου που είχαν παύσει πριν έξι μήνες με εντολή του στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.
Η Κριμαία και η ‘εμφάνιση’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Όπως είναι γνωστό, η Κριμαική Χερσόνησος ήταν υποτελής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολύ ρωσικό αίμα χύθηκε στη διάρκεια της.
Γενικά, η ενόχληση και η δυσαρέσκεια του «Σουλτάνου» στο Κρεμλίνο ενδέχεται να γίνει κατανοητή. Αλλά… τι δικαίωμα έχει η Τουρκία η οποία αφού έχει δαγκώσει ένα κομμάτι εδάφους από την Κύπρο και τη Συρία, και τώρα εισήλθε στη Λιβύη, για να τα παρουσιάσει κάτι ως «προσάρτηση»;
Γιατί να απαιτείται αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Λευκορωσία;
«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αντιταχθούν στα ρωσικά υποβρύχια στα ανοικτά της Λιβύης»
Στη Δύση, αυτή η σύγκρουση θεωρείται ως μάχη για τα πεδία φυσικού αερίου της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή περιλαμβάνονται παρωχημένες αμερικανικές φρεγάτες όπως ο Oliver Hazard Perry ή τα παρόμοια.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
Ξεκίνησε η ισλαμοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: Διορίζεται Ιμάμης στη Λέσβο
Η ισλαμοποίηση των νησιών του Αν.Αιγαίου φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει καθώς μετά τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας η χώρα και η εθνική της ασφάλειας μπαίνουν σε νέο στάδιο, με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Λύση σε ελληνικά δημόσια έγγραφα αναγνωρίζεται η ύπαρξη «θρησκευτικής μειονότητα» στη Λέσβο, καθώς παραχωρείται σχετική άδεια για να υπηρετεί πλέον ιμάμης στο νησί και να κατασκευαστεί μουσουλμανικό νεκροταφείο!
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Ελληνική Λύση τον καλεί να αντιληφθεί το μέγεθος του εθνικού κινδύνου που κρύβει η εν λόγω κίνηση και να λάβει άμεσα μέτρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου της 1ης Ιουλίου, στους καταυλισμούς μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας διαμένουν 15.320 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ συνολικά ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο νησί ανέρχεται στους 17.375.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Ανησυχεί για τη Διατήρηση των Ψηφιδωτών στην Αγία Σοφία
Εάν παραχωρηθεί το καθεστώς του τζαμιού στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, τα ψηφιδωτά στο Ναό ενδέχεται να κινδυνεύσουν, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ, πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.
«Εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση (σχετικά με τη μετατροπή του καθεδρικού ναού σε τέμενος), φυσικά, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Σε τελική ανάλυση, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ένα κοινό χριστιανικό ιερό και δεν μπορούμε, φυσικά, να αναθεωρήσουμε τι συνέβη στο παρελθόν », ανέφερε ο κληρικός στην «Россия 24»/’Ρωσία 24’, σύμφωνα με το TASS .
Τόνισε ότι τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο ναό «συντηρήθηκαν από ένα θαύμα», καθώς είχαν προηγουμένως σκεπαστεί με γύψο, βρέθηκαν στη σύγχρονη εποχή.
«Ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ψηφιδωτών, πώς θα λειτουργήσει αυτό το κτίριο αν μετατραπεί ξανά σε τζαμί και γιατί η τουρκική ηγεσία δεν σέβεται τα συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών, εκατομμυρίων Ορθόδοξων πιστών;» ρώτησε ο Ιλαρίων.
Απάντηση στις ΗΠΑ;
Το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα είναι μια απάντηση στην αμερικανική αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν.
Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν συμβούλεψε την Ελλάδα να «γνωρίζει τη θέση της» στην αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού και είπε ότι η Τουρκία διαθέτει κοινοβούλιο για τέτοιες αποφάσεις.