Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν άλλο πόλεμο για την υφαλοκρηπίδα



 

Οι επιθετικές επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας γίνονται ένα μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ο Σεργκέι Μαρζέτσκι σε άρθρο του στον ρωσικό «Репортёр».



Πρώτον, η Άγκυρα προσάρτησε στην πραγματικότητα μέρος των βόρειων επαρχιών της Συρίας και μετά τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Λιβύη. 


Τώρα, ο Σουλτάνος ​​Ρετζέπ κοιτάζει προσεκτικά το έδαφος της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση εντός του μπλοκ του ΝΑΤΟ.


Το μικρό νησί  Καστελόριζο (Μεγίστη- διευκρίνιση στο ρωσικό κείμενο), το οποίο βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, έχει γίνει το «κόκαλο της διαμάχης». 

Συγκριτικά, από το πλησιέστερο ελληνικό νησί της Ρόδου είναι 110 χιλιόμετρα και  από την ηπειρωτική χώρα είναι 580 χιλιόμετρα. 


Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Καστελόριζο ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά πήγε στην Ιταλία. 

Το νησί πέρασε υπό την κυριαρχία της Αθήνας το 1947. Εκτός από τα «ιστορικά δικαιώματα», το ενδιαφέρον της σύγχρονης Τουρκίας σε αυτό το κομμάτι γης μήκους περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων καθορίζεται από τους φυσικούς πόρους, τους οποίους όμως ο ιδιοκτήτης (η Ελλάδα) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει.


 Το τουρκικό στοίχημα


Για να κατανοήσουμε τη συνολική εικόνα, (γράφει ο συντάκτης)  πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Άγκυρα έχει προβεί σε μεγάλο στοίχημα να μετατρέψει τη χώρα της σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.


 Από τη μία πλευρά, έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί αερίου TANAP - TAP και Turkish Stream.


 Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Τούρκοι διεξάγουν ενεργά γεωλογική εξερεύνηση των υπεράκτιων υφαλοκρηπίδων τους, αναζητώντας αποθέματα υδρογονανθράκων κατάλληλα για εμπορική ανάπτυξη.

 Ο Fatih Dönmez, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, δήλωσε:


«Με τις προσευχές και την υποστήριξη του λαού μας, το πλοίο Φατίχ ξεκίνησε την πρώτη γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. Για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, θα εξερευνήσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο στις θάλασσές μας. Και αν υπάρχει κάτι, τότε σίγουρα θα το βρούμε».

Εκτός από τον Εύξεινο Πόντο, η Άγκυρα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους γείτονές της, καθώς όλες οι πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους. 


Οι εδαφικές διαφορές- κύρια αιτία πολέμου


Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία του κατοικημένου νησιού Καστελόριζο τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι σκέφτονται διαφορετικά, αφού η περιοχή του νησιού είναι ασύγκριτα μικρή από τις αξιώσεις της Αθήνας.


Οι εδαφικές διαφορές είναι οι ίδιες αιτίες ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ κρατών. 
Αλλά τα πράγματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αποθέματα φυσικού αερίου, εκτιμώμενα σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και 3,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 

Μεγάλο τζάκποτ. 

Χάρη στην εισβολή στη Λιβύη, ο "Σουλτάνος" Ρετζέπ κατάφερε να ξαναγράψει τον χάρτη του θαλάσσιου βυθού υπέρ του. 


Αυτό από μόνο του αποτελεί ήδη προϋπόθεση για έναν μεγάλο πόλεμο στη βόρεια Αφρική. 


Δεν διδάχτηκε η Άγκυρα;


Τώρα η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν μακροχρόνιο αντίπαλο στο πρόσωπο της Αθήνας.


Παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλησίασε τις ακτές του Καστελόριζου για να πραγματοποιήσει «σεισμικές μελέτες». 


Η Αθήνα έστειλε το ναυτικό της εκεί, μετά από το οποίο εμφανίστηκαν 18 τουρκικές φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο νησί.

 Μύριζε ξεκάθαρα βίαιη σύγκρουση. 

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έπρεπε να καλέσει προσωπικά τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 Η σύγκρουση σταμάτησε, όπως λένε,  βρίσκεται σε χειροκίνητη λειτουργία. Το ερευνητικό σκάφος έχει εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή. 

Αλλά για πόσο καιρό;

Η επιθετική επέκταση της Τουρκίας και μια μάλλον αργή αντίδραση από τη Δύση μοιάζουν όλο και περισσότερο με την πολιτική «κατευνασμού» ενός διαβόητου «ρεβιζιονιστή». 

Δεν τελείωσε καλά την τελευταία φορά. 


Απομένει να ελπίζουμε ότι έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα από την ιστορία και οι σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και τις πρώην αποικίες θα αναπτυχθούν με πιο εποικοδομητικό τρόπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου