Σελίδες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Nova Makedonija: «Πρέπει να ‘ξαναβουλγαροποιηθούμε;’»

 


Βούλγαροι της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαδηλώνουν μπροστά από την Πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες στις 21 Δεκεμβρίου 2021(φωτογραφία dnes.bg)


Η άρνηση της ύπαρξης των (Σλαβο)μακεδόνων ως μειονότητας στη Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα άρνηση της ύπαρξης ‘Μακεδόνων’ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και πίεση για αναγνώριση των «βουλγαρικών τους ριζών», έγραψε η σχολιαστής Γιασμίνκα Πάβλοφσκα στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija.

Σύμφωνα με αυτήν, η βουλγαρική λογική είναι ότι δεν υπάρχουν ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία, γιατί οι Σλαβομακεδόνες στη Βόρεια Μακεδονία,  είναι στην πραγματικότητα «παραπλανημένοι Βούλγαροι», και το ‘μακεδονικό έθνος’ πρέπει να «ξαναβουλγαροποιηθεί».

 Η ανυπαρξία χωριστού έθνους σε μια χώρα, σύμφωνα με τη βουλγαρική λογική, την καθιστά νόμιμο στόχο για εδαφικές διεκδικήσεις, ειδικά αφού στη Βουλγαρία έχουν ανέλθει σε επίπεδο ιστορικής και εθνικής φαντασίωσης και απογοήτευσης.

Αυτό είναι όλο το νόημα της λίστας των προϋποθέσεων στο λεγόμενο σχέδιο 5 + 1 (των βουλγαρικών απαιτήσεων), το οποίο υποτίθεται ότι τώρα έχει μειωθεί σε 4 + 1 (αφού παραδέχεται πλέον τον όρο ‘Βόρειος Μακεδονία’).

Γι' αυτό τα Σκόπια επιμένουν συνεχώς για εγγυήσεις χωρίς αναφορά εδαφικών διεκδικήσεων και άρνηση αναφοράς των κρατικών αξιωματούχων περί ‘μακεδονικής μειονότητας’.

Σύμφωνα με την Πάβλοφσκα, «η μοναδικότητα του μακεδονικού έθνους, αντιπροσωπεύεται από τους (Σλαβο)‘Μακεδόνες’ που ζουν στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και εκείνους της γειτονιάς (αν και είναι πολίτες γειτονικών χωρών), καθώς και σε όλο τον κόσμο. Το δικαίωμα του καθενός τους, όπου κι αν βρίσκεται η ‘μακεδονική μειονότητα’, απηχεί την εθνική ταυτότητα τους παντού και πάντα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου