Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ εκθειάζει την Τουρκία και στην Αθήνα κάποιοι πρέπει να ανησυχούν

 

«Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο χώρες «με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και υποσχόμενο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η χώρα του βλέπει την Τουρκία ως «σημαντικό παγκόσμιο παράγοντα», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu!

Τα όσα δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αν μη τι άλλα θα πρέπει να έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα που φαίνεται ότι είχε επαναπαυθεί στο 1,8 δις που πληρώνουμε στο Ισραήλ για να μας φτιάξει Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα! Κάποιοι θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι γίνεται με την περίφημη «εξοπλιστική διπλωματία»…

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα, ο Μπένι Γκαντζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Τουρκία, ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη «θερμή υποδοχή».

Η Τουρκία και το Ισραήλ “διαχειρίζονται πολλές προκλήσεις ασφαλείας”, σημείωσε.

«Η αποκατάσταση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας συνέβαλε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας στις θετικές τάσεις που ήδη βλέπουμε ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών του Αβραάμ», είπε ο Γκαντς, αναφερόμενος στις συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών από το φθινόπωρο του 2020.

Λέγοντας ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν “κοινό συμφέρον να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και να εξασφαλίσουν την ευημερία στην περιοχή”, ο Γκαντζ  υποστήριξε ότι αυτό “απαιτεί επίσης μια κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Ακάρ και τις υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών κατά Ισραηλινών πολιτών στην τοπική εβραϊκή κοινότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό τον Ιούνιο. όταν 10 Ιρανοί ύποπτοι που σχεδίαζαν επιθέσεις σε Ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν υπό κράτηση.

Τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ “είναι κρίσιμης σημασίας και για τις δύο χώρες”, ο Γκαντζ είπε ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του να “ξεκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται για την αποκατάσταση των σχέσεων”.

“Θα ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με σταθερό τρόπο και θα διατηρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Το Ισραήλ βλέπει τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως σημαντικό παγκόσμιο παράγοντα, με μεγάλες δυνατότητες να επεκτείνουμε  τους δεσμούς μας στους οικονομικούς τομείς και τώρα και στον αμυντικό τομέα, για διασφάλιση και προώθηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Anadolu σχετικά με τις προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις, ο Γκαντζ είπε ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν “μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις” σε ορισμένα ζητήματα.

«Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μας εξακολουθούσαν να είναι επίσημα ενεργές, αλλά όχι πολύ ακμάζουσες, κυρίως λόγω των διαφορών για το Παλαιστινιακό ζήτημα», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του ανησυχεί για τις ανάγκες ασφαλείας της.

«Αλλά και με το Παλαιστινιακό θέμα, καταλαβαίνουμε την ανάγκη και την υποστήριξη που θα ήθελαν να έχουν οι Παλαιστίνιοι, σίγουρα για το οικονομικό και ανθρωπιστικό ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο Γκαντζ περιέγραψε επίσης την επίσκεψή του στην Τουρκία ως την πρώτη “σύσκεψη ασφαλείας σε κρατικό επίπεδο που ανοίγει την πύλη και δείχνει κατευθύνσεις για πιθανή συνεργασία στο μέλλον”.

Προσθέτοντας ότι δεν συζήτησαν συγκεκριμένα αμυντικά έργα, ο Γκαντζ είπε ότι τα κοινά έργα αμυντικής βιομηχανίας ενδέχεται να εξεταστούν σε μελλοντικές συνομιλίες.

Ερωτηθείς για την ακύρωση της επίσκεψης στην Ελλάδα, ο Γκαντζ είπε ότι οφείλεται σε «τεχνικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας».

Χαιρετίζοντας τους δεσμούς με την Αθήνα, εξέφρασε επίσης την ελπίδα Τουρκία και Ελλάδα να συνεχίσουν τον διάλογο για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την πώληση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

“Δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες διαφορετικών βιομηχανικών έργων με διαφορετικά μέρη. Αλλά θα δούμε στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο Γκαντζ είπε επίσης ότι το θέμα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν συζητήθηκε κατά την επίσκεψή του, καθώς είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.


Πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου