Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Τα Σκόπια ‘θωρακίζονται’ έναντι της βουλγαρικής προπαγάνδας

 


Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη βουλγαρική παρέμβαση στη χώρα, με την ίδρυση ενώσεων ή συλλόγων που φέρουν ονόματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

«Ο Νόμος για τα Σωματεία και τα Ιδρύματα, που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας, θα σταλεί για γνωμοδότηση στην Επιτροπή της Βενετίας, «ώστε να προστατευθεί το κράτος εάν ποτέ αμφισβητηθεί διάταξη του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Β Μ, Νίκολα Τουπαντέσκι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Alsat M.

Διευκρίνισε ότι ο νέος νόμος θα σταλεί στην Επιτροπή της Βενετίας πριν μπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Τουπαντέσκι είπε ότι είχε άτυπη συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πριν ακόμη εγκριθούν οι τροποποιήσεις και οι προσθήκες στο Νόμο για τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για το θέμα της αναδρομικής ισχύος του νόμου.

Έτσι, απαγορεύεται η χρήση ονομάτων σε ενώσεις πολιτών και ιδρυμάτων που σχετίζονται με φυλετική, θρησκευτική, εθνική και άλλη μισαλλοδοξία, μίσος, γενοκτονία, διάδοση ή υποστήριξη του φασισμού». Η απαγόρευση ισχύει επίσης (αναδρομικά) για τις ήδη καταχωρημένες ενώσεις.

Η αναδρομική ισχύς των τροπολογιών του νόμου, που εισήχθησαν στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση μετά το άνοιγμα των συλλόγων των συλλόγων πολιτών «Ιβάν Μιχαήλοφ» στη Μπίτολα και «Τσάρος Μπόρις Γ’» στην Αχρίδα και ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του του κυβερνώντος συνασπισμού, προβλέπουν ότι οι υφιστάμενοι σύλλογοι και ιδρύματα θα εναρμονίσουν τα ονόματά τους με τους νέους κανονισμούς εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα διαγραφούν από το Κεντρικό Μητρώο.

 Αυτό συνάντησε διαφορετικές ερμηνείες εντός της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι ανακοίνωσε από τη Σόφια ότι θα προτείνει στην Επιτροπή της Βενετίας να εξετάσει αυτόν τον νόμο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας βγήκε σε θέση σχετικά με τον νόμο, στην οποία λέγεται ότι οι τροπολογίες αυτές «στοχεύουν στον περιορισμό του δικαιώματος συνεταιρίζεσθαι των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία, ο λόγος για τον οποίο είναι μια μονόπλευρη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων».

Το 2009, η Δημοκρατία της Β Μ καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σχετικά με την απαγόρευση του συλλόγου «Radko» (ψευδώνυμο του Ιβάν Μιχαήλοφ), με το επιχείρημα ότι το ίδιο το όνομα δεν μπορεί να είναι επαρκής λόγος για προπαγάνδα.



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου