Σελίδες
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
Σκόπια: ‘Πατριώτες’ θα φρουρούν τον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ- δεν θα επιτρέψουν να πλησιάσουν Βούλγαροι
Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ινστιτούτου του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Παντόφ, ανακοίνωσε ότι την παραμονή της ημέρας γέννησης του ''‘Μακεδόνα’'' ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ, η ηγεσία του Ινστιτούτου θα οργανώσει μια «ηρωική φρουρά» με παρουσία στο τάφο του επαναστάτη στις 4 Φεβρουαρίου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Πατριωτικού Ινστιτούτου, ο Παντόφ κάλεσε όλους τους πολίτες και τους θαυμαστές του έργου του Ντέλτσεφ να προσέλθουν και να υποβάλουν τα σέβη τους.
«Καταδικάζουμε τον σοβινισμό και τις αρνητικές πολιτικές που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τροφοδοτούνται περαιτέρω από άτομα της βουλγαρικής πολιτικής. Ο Γκότσε είναι ‘Μακεδονία’ και ο Γκότσε ανήκει στον κόσμο. Απευθύνουμε έκκληση στον ‘μακεδονικό’ λαό, τη ‘μακεδονική’ κυβέρνηση και όλους τους καλοθελητές να τιμήσουν τον τάφο του ‘Μακεδόνα’ Γκότσε Ντέλτσεφ», δήλωσε ο Παντόφ.
Ο Παντόφ λέει ότι απαγορεύουν σε οποιονδήποτε από μια ξένη χώρα να έρθει με άλλα εθνικά σύμβολα ή συνθήματα στα οποία θα αρνούνταν τη μοναδικότητα της ‘Μακεδονίας’, το κράτος και τον λαό, που θα έλεγαν «απρέπειες» ή παρόμοια άσματα, γιατί όπως είπε ο Παντόφ, αυτό δεν θα ήταν καλό για αυτούς, ούτε για τους άλλους.
Χθες, σε σχέση με τον εορτασμό της 4ης Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Β Μ και οι υπηρεσίες έχουν καθημερινές δραστηριότητες και ότι σχηματίζεται ειδικό αρχηγείο για τη δραστηριότητα αυτή.
Από πριν από δύο μέρες οι πολίτες οργανώθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα καθώς σχεδιάζουν να στήσουν οδοφράγματα για να σταματήσουν τους Βούλγαρους πολίτες που ανακοίνωσαν ότι θα έρθουν στα Σκόπια στις 4 Φεβρουαρίου για να γιορτάσουν την επέτειο της γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ.
Εκτός από τις ανακοινώσεις για «νυχτερινή φρουρά» από τις 3 Φεβρουαρίου μπροστά από την εκκλησία « Σβέτι Σπας», όπου βρίσκεται ο τάφος του Ντέλτσεφ, υπάρχει και ένα κάλεσμα στο Facebook που ζητά τον αποκλεισμό δρόμων.
Ο υπουργός Σπασόφσκι επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους οργάνωση πολιτών για οδοφράγματα ή νυχτερινές φρουρές, γιατί, όπως τόνισε, οι θεσμοί του κράτους είναι εδώ.
«Κάνω έκκληση σε όλους για μια ειρηνική, αξιοπρεπή γιορτή και το κράτος, το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι εδώ για να κάνουν τα πάντα και να εξασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες», είπε ο Σπασόφσκι, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023
«Δεν είναι ξεκάθαρες οι κόκκινες γράμμες μας έναντι της Τουρκίας»-Λ.Τζούμης
Κανένας δεν επιθυμεί τον πόλεμο και αυτό συμπεριλαμβάνει κι εμάς τους Έλληνες. Απ ΄ αυτό το σημείο όμως μέχρι να φθάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφράζει με βεβαιότητα ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» υπάρχει χάος. Κι αυτό γιατί αν θα φθάσουμε σε αυτό το ακραίο σενάριο ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς αλλά δυστυχώς εξαρτάται κυρίως από την Τουρκία.
Ο κ.Τζούμης απαντά στις εκτιμήσεις ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να υπάρξει μόνο ένα «μικρής έκτασης επεισόδιο» και αναφέρεται και στη συμπεριφορά των συμμάχων μας. Υπενθυμίζει τι έγινε στα Ίμια.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τις σχεδόν «παράλληλες εκλογές» σε Τουρκία και Ελλάδα;
Τονίζει ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση για την επιθετικότητα της Άγκυρας.
Ο κ. Τζούμης λέει ότι «δεν είναι ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μας» και υπενθυμίζει τι έγινε με το Oruc Reis όταν ξαφνικά περιορίσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα στα 6 ναυτικά μίλια.
Πηγη:
«Εκβιάζει την Τουρκία ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης» – τούρκικο δημοσίευμα
Το βέτο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Τουρκίας, εξόργισε τη Δύση. Ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη (SACEUR) Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε: «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ να επιλέξει μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας και Σουηδίας», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
«Η Σουηδία, η οποία ανταποκρίνεται αρνητικά στα αιτήματα της Άγκυρας και η οποία έχει γίνει η οικία τρομοκρατικών οργανώσεων, αναμένει την έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει να συζητείται».
Επιπλέον, οι θέσεις του πρώην Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Τζέιμς Σταυρίδη σχετικά με την έγκριση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τράβηξαν την προσοχή.
Ο Σταυρίδης, στην ανάλυσή του για το Bloomberg, είπε ότι το μπλοκάρισμα της Τουρκίας, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία για την ένταξή τους στο στο ΝΑΤΟ ήταν «ένα δώρο στον εγκληματία πολέμου Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το T24.
«Ήρθε η ώρα να πει ναι»
Ο Σταυρίδης λέει ότι η Τουρκία «μονομερώς» μπλόκαρε την ένταξη των δύο βόρειων χωρών και ότι οι άλλες συμμαχικές χώρες υποστήριξαν τη διεύρυνση: «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και να πει «ναι».
Μάλιστα, σημειώνει ότι «κατανοεί» τη στάση της Τουρκίας κατά της έκδοσης ατόμων που προσδιορίζονται ως τρομοκρατικές ομάδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Σταυρίδης είπε, «Ωστόσο, η Σουηδία, ιδιαίτερα, έκανε πολλές παραχωρήσεις υπέρ της Τουρκίας κατά τη διαδικασία της διεύρυνσης».
Ο Σταυρίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή, η «μεγάλη δοκιμασία» που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ δεν είναι η τρομοκρατία αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη σύμμαχό της Εσθονία και προσπαθεί να τρομάξει το ΝΑΤΟ με πυρηνικές απειλές.
Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που παρέμειναν ουδέτερες ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο Σταυρίδης επεσήμανε ότι ο σουηδικός στρατός έχει υψηλή τεχνολογία και αν και η Φινλανδία είναι μια μικρή χώρα, μπορεί να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες στο πεδίο. «Τους θέλουμε στην ομάδα μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τη Συμμαχία»
«Κάποια στιγμή, τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί σύντομα να αρχίσουν να σκέφτονται:
«Αν πρέπει να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ Σουηδίας/Φινλανδίας ή Τουρκίας, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές μας», είπε ο Σταυρίδης.
«Αυτό θα ήταν λάθος. Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους, η αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στην οποία υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις ή όπως η βάση και η Συμμαχική Διοίκηση Χερσαίων στη Σμύρνη», έγραψε και συνέχισε ως εξής:
«Το ΝΑΤΟ χρειάζεται τη Τουρκία να συνεχίσει να είναι ενεργό και θετικό μέλος. Πρέπει επίσης να συμπεριλάβει τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κανείς δεν θέλει να επιλέξει μεταξύ των δύο. Το αν αυτό θα συμβεί ή όχι εξαρτάται από τον Ερντογάν».
Στο άρθρο του, ο Σταυρίδης εξήγησε τη σημασία που αποδίδει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ως εξής:
«Όταν έγινα Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ το 2009, αν και η Βρετανία ήταν η χώρα που υποστήριξε περισσότερο τις πρωτοβουλίες μας στο Αφγανιστάν μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Λονδίνο δεν ήταν η πρώτη πρωτεύουσα στην οποία πήγα. Ούτε το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ρώμη ή το Βερολίνο. Έχω Ελληνοαμερικανικές ρίζες, ακόμα και η Αθήνα δεν ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που πήγα, το πρώτο μέρος που πήγα ήταν η Άγκυρα, ήθελα να δείξω ότι γνωρίζουμε όλα όσα έκαναν οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Οι Τούρκοι έχουν προμηθεύσει στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία σε κάθε αποστολή του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια: Αφγανιστάν, διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, καταπολέμηση της πειρατείας, κυβερνοασφάλεια και πολλά άλλα.
Υπό τη διακυβέρνησή μου, παρείχαν μαχητική ικανότητα στην επέμβαση στη Λιβύη το 2011.
Άλλοι μεγάλοι σύμμαχοι το είχαν αποφύγει. Όποτε ζητούσα κάτι, μου το έδιναν».
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στα Σκόπια
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στα Σκόπια
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, υπέρ των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη B Μ, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του γραμματέα του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα, Χρίστιαν Πεντίκοφ, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, ο οποίος ήδη νοσηλεύεται, ήδη, στη Βουλγαρία.
Ο φίλος του, Βίκτορ Στογιάνοφ, εξήγησε ότι υπέβαλε καταγγελία ότι τον απείλησαν λίγες μέρες πριν δεχτεί την επίθεση.
Ο Στογιάνοφ εξήγησε ότι ο φίλος του έχει πολλά σπασμένα πλευρά, σπασμένους σπονδύλους και σπασμένο σαγόνι. Στην Αχρίδα, του είπαν να περιμένει για εγχείρηση στο σπίτι.
«Δεν έλαβε επαρκή ιατρική περίθαλψη στη Β Μ, καθώς το νοσοκομείο εκεί του είπε να πάει στο σπίτι και να περιμένει για εγχείρηση. Ο Χρίστιαν μου είπε ότι τον χτύπησαν τρεις δράστες. Η αστυνομία αρνήθηκε να έρθει στο σημείο. Έχουμε πληροφορίες ότι μάρτυρες που τον είδαν να ξυλοκοπείται κάλεσαν την αστυνομία και η αστυνομία τους είπε ότι δεν θα πάει εφ’ όσον ήταν Βούλγαρος και ότι πρέπει να έρθει στο αστυνομικό τμήμα ο ίδιος», είπε ο Στογιάνοφ στο bTV .
Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν κάνει καταγγελίες για απειλές. Ο ίδιος ο Βίκτορ είπε ότι απείλησαν τον ίδιο και την οικογένειά του περισσότερες από 1.000 φορές.
«Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στη Β Μ που απλώς επιθυμεί να μην ζουν Βούλγαροι σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η ομάδα ανθρώπων υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από ορισμένους πολιτικούς κύκλους της αντιπολίτευσης και από ορισμένες οργανώσεις. Γενικά, υπάρχει μια μέθοδος εξόντωσης των Βουλγάρων.
Η Β Μ πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη βοήθεια της Βουλγαρίας, δεν υπάρχει περίπτωση η αστυνομία, η εισαγγελία και το δικαστήριο να μην μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον του βουλγαρικού λαού, δηλαδή αρνούνται να εκτελέσουν τις δραστηριότητές τους όταν πρόκειται για Βούλγαρους», είπε ακόμη ο Στογιάνοφ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια πράξη στην Aχρίδα, στα τέλη Νοεμβρίου άγνωστοι πυροβόλησαν τα γραφεία του βουλγαρικού συλλόγου εκεί.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Μίλκοφ και Μπουγιάρ Οσμάνι, θα επισκεφθούν τον Βούλγαρο Χρίστιαν Πεντίκοφ, ο οποίος τραυματίστηκε στην Αχρίδα και νοσηλεύεται στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία της Σόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Λόγω της βουλγαρικής υπόθεσης, το κοινοβούλιο θα ακούσει τον υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη. Σήμερα το πρωί, ο ευρωβουλευτής του VMRO/Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Άνγκελ Τζαμπάσκι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίθεση στον ακτιβιστή της βουλγαρικής πολιτιστικής λέσχης «Τσάρος Μπόρις Γ'» στην Αχρίδα.
Το απόγευμα του Σαββάτου, οι Βούλγαροι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη Σόφια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Β Μ και εξαιτίας του ξυλοδαρμένου γραμματέα της οργάνωσης «Τσάρος Μπόρις Γ'» στην πόλη της Αχρίδας.
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά δημοσιεύματα ο επιτιθέμενος είναι μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE των Σκοπίων και έχει έντονα αντιβουλγαρικά αισθήματα.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Σκόπια: Την κατάσταση των Σλάβων στην Αλβανία συζήτησε το VMRO με πρόεδρο συλλόγου τους
Η κατάσταση των Σλάβων στην Αλβανία και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν στο αλβανικό κοινοβούλιο ήταν τα κυρίως θέματα που συζήτησαν ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι, βουλευτής και πρόεδρος του VMRO-DPMNE και ο πρόεδρος του συλλόγου Ίλιντεν στην Αλβανία, Νικολάι Γκιουράι.
Όπως ανακοίνωσε ο Νικολόσκι μέσω του γραφείου Τύπου του κόμματος, συζήτησαν για την πλήρη λειτουργικότητα της συνοριακής διέλευσης Jepcishte-Trebište, ώστε οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων να μπορούν να επικοινωνούν πιο εύκολα.
Αυτή η συνοριακή διέλευση είναι πλέον ανοιχτή μόνο από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. το χειμώνα και από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. το καλοκαίρι.
«Πιστεύω ότι είναι καλό να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και να έχει επίσης μια δεύτερη βάρδια - η συνοριακή διέλευση θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, και όχι μόνο για όσους ζουν στις γύρω περιοχές της συνοριακής διέλευσης, και γι' αυτόν τον λόγο ήδη ετοιμάζω κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα ζητήσω 24ωρη λειτουργία της συνοριακής διέλευσης.
Αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε. Το δεύτερο θέμα αφορά την κατάσταση των «Μακεδόνων» στην Αλβανία, νομίζω ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη υποστήριξη στις δραστηριότητες των συμπατριωτών μας στην Αλβανία μέσω των προγραμμάτων του ΥΠΕΞ, κυρίως για τους «Μακεδόνες» που ζουν σε γειτονικές χώρες», επισημαίνει ο Νικολόσκι.
Συγκεκριμένα για τον Σύλλογο «Ίλιντεν», που εκδίδει την εφημερίδα «Ίλιντεν», ο Νικολόσκι λέει ότι είναι καλό να υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα γιατί είναι ενημερωμένοι για τα γεγονότα τόσο στην πατρίδα όσο και στην Αλβανία.
«Και στα περιβάλλοντα που ζουν θα πρέπει να βελτιωθεί και η εκπαίδευση, από την αντιπολίτευση, αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλές ακόμη δραστηριότητες», αναφέρει στη δήλωση ο Νικολόσκι.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: Ξυλοκόπησαν τον γραμματέα του βουλγαρικού συλλόγου στην Αχρίδα
Στην Αχρίδα ξυλοκόπησαν έναν νέο άνδρα μόνο και μόνο επειδή ήταν εκεί Βούλγαρος και μάλιστα γραμματέας της βουλγαρικής λέσχης.
Η βία, το μίσος και οι διακρίσεις πρέπει να σταματήσουν! Αυτό έγραψε στο Facebook ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντρέι Κοβάτσεφ.
Αυτή η κατάσταση είναι αφόρητη. Η πολιτική τάξη, τα μέσα ενημέρωσης και η ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μίσους και δίωξης κατά των Βουλγάρων.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023
Οι Τούρκοι ψαράδες δεν θα ...επιτρέψουν την επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια!!!
Στο αίτημα της Ελλάδας να απαγορευτούν τα αλιεύματα των Τούρκων ψαράδων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του ότι αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Φαρμακονήσι, υπήρξε αντίδραση από τους Τούρκους ψαράδες, γράφουν δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας.
Οι ψαράδες στη Σμύρνη απαντώντας στον ισχυρισμό της Ελλάδας για «παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες», υποστηρίζουν ότι δημιουργεί πάλι η Ελλάδα ένταση που προστίθενται σε ζητήματα όπως παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο καθώς και στον εξοπλισμό των αφοπλισμένων νησιών, λέγοντας ότι είναι μια «προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης» .
Μάλιστα, ο Μεχμέτ Σαχίν Τσακάν, πρόεδρος της Ένωσης των Αλιέων της Σμύρνης ανέφερε ότι σε επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στο Φαρμακονήσι, στο οποίο λέει ότι απαγορεύεται να ψαρεύουν οι Τούρκοι ψαράδες, προέτρεψε να απαγορευτεί η εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία.
Ο Τσακάν, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που διαπράττει παρενοχλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και ότι επιθέσεις σε ψαράδες έχουν δει πολλές φορές.
«Οι Έλληνες ψαράδες ψαρεύουν και στα τουρκικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν τους ψαράδες μας. Μας τα κάνετε αυτά και μετά κάνετε τέτοια απαίτηση, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε.
Υπενθυμίζοντας το βίντεο παρενόχλησης αλιευτικών σκαφών με τουρκική σημαία που ψάρευαν στα ανοιχτά της περιοχής των Διδύμων του Αϊδινίου την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Τσακάν είπε, «Δεν δεχόμαστε την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια στο Αιγαίο. Ψαρεύουμε εντός των ορίων που καθορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις. Οι ψαράδες τους παρενοχλούν τα χωρικά μας ύδατα», είπε.
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έντασης στο Αιγαίο: «Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η απαίτηση είναι μια από τις προσπάθειες για την υλοποίηση του ονείρου για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Ως Τούρκοι ψαράδες, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οι ψαράδες μας συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις…», δήλωσε.
«Θέλουν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο»
Ο Μεχμέτ Ακσόι, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Αλιευμάτων της Σμύρνης, είπε ότι η Ελλάδα ήθελε να προκαλέσει την Τουρκία με αυτό το αίτημα.
«Αν υπάρχει τέτοια παρενόχληση, ας το αποδείξουν. Έχουμε δει πολλές φορές την παρενόχληση και την παραβίασή τους. Στα δικά μας χωρικά ύδατα. Έχουμε το δικαίωμα να ψαρεύουμε στα διεθνή ύδατα.
Όμως, όπως είπε ο Πρόεδρός μας, αυτό δεν θα συμβεί. Αντί να διαμαρτύρονται για εμάς, να πουν στην ΕΕ πώς άφησαν τους μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Βούλγαρος Ευρωβουλευτής στα Σκόπια: «Ένα έθνος δύο κράτη» - «Μυσία, Θράκη, Μακεδονία!»
Ο ευρωβουλευτής Άνγκελ Τζαμπάσκι, γνωστός για τις προκλήσεις κατά του λαού της Βόρειας Μακεδονίας και την αμφισβήτηση ιστορικών γεγονότων, δεν έχασε ευκαιρία στα Σκόπια να χρησιμοποιήσει τον εορτασμό με την ευκαιρία της 95ης επετείου από τον θάνατο της επαναστάτριας Μάρα Μπούνεβα (σημείωση: ήταν μέλος της ΕΜΕΟ –«Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης- VMRO») για να στείλει εθνικιστικά μηνύματα.
Βούλγαροι από διάφορα μέρη και οργανώσεις παρευρίσκονται εδώ, αλλά μαζί θέλουμε να πούμε πολύ ξεκάθαρα στις κυβερνώντες σερβικές πολιτικές ελίτ να εγκαταλείψουν τους Βούλγαρους της Μακεδονίας. Να μην συνεχιστεί η πολιτική της γενοκτονίας κατά των Βουλγάρων που διέταξε η Κομιντέρν.
Αδέρφια Βούλγαροι στη Μακεδονία, εμείς οι Βούλγαροι από τη Βουλγαρία είμαστε η πλάτη και το στήριγμά σας, δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δεχτεί bullying όπως κι αν νιώθει.
Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ξένου πολιτισμικού-ιστορικού και πολιτικού μοντέλου στους Βούλγαρους της Μακεδονίας. Αιώνια δόξα στη Μάρα Μπούνεβα και αιώνια δόξα σε όλους τους Βούλγαρους ήρωες - είπε ο Τζαμπάσκι και κάλεσε περίπου 500 παρευρισκόμενους να γονατίσουν και να αποδώσουν σεβασμό στην Μπούνεβα.
Μετά από αυτά τα μηνύματα, ο Τζαμπάσκι έγραψε:
«Ένα έθνος! Δύο κράτη!» στο σχόλιο του βίντεο οι Βούλγαροι στη μέση των Σκοπίων φωνάζουν «Μυσία, Θράκη, Μακεδονία!» παραπέμποντας στον χάρτη της Μεγάλης Βουλγαρίας και την ενοποίηση των τριών γεωγραφικών περιοχών που οι Βούλγαροι θεωρούν ότι είναι δικές τους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, δεν αντέδρασε στα προηγούμενα μηνύματα που έστειλε στον μακεδονικό λαό ο Τζαμπάσκι.
Ο Οσμάνι έστειλε μόνο ένα προφορικό σημείωμα όταν ο Τζαμπάσκι ανέφερε τους σημερινούς πολιτικούς, ως Σέρβους, στην εθνικιστική του ρητορική.
Πηγη: http://www.echedoros-a.g
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023
Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η εκδίκαση της ανακοπή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας ,κ. Αναστάσια Καλαϊτζή ,κατα του φιλοσκοπιανού Σωματείου «κέντρο για την Μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα»,δικάζεται την ίδια μέρα που δικάζεται η τριτανακοπή της ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ.Α ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ , που ήταν πρώτη που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο .
Τα «μυστικά» της Συνθήκης της Λωζάνης: Γιατί ο Ερντογάν θέλει να την ανατρέψει – Γ. Κυμιωνής
Γιατί ο Ερντογάν επιζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Συχνά – πυκνά, στην τουρκική πολιτική σκηνή, επιλέγουν να διατηρούν στην επικαιρότητα μέσω δηλώσεων και αναφορών ζητήματα για τη Συνθήκη των Σεβρών και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί το κάνουν αυτό;
Ο Γιάννης Κυμιωνής, Δικηγόρος και αναλυτής ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρεται στην ιστορία των Συνθηκών αυτών και στις κρίσιμες λεπτομέρειες. «Η ιστορικότητα αυτών των διεθνών συμβάσεων έχει συνέπειες μέχρι και σήμερα», τονίζει. «Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Συνθήκη των Σεβρών έχει ισχύ ακόμη και σήμερα», συμπληρώνει, μιλώντας στο Militaire.
«Είμαστε σε επετειακή περίοδο, με τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Είτε ήταν ο Ιωνικός Ελληνισμός, είτε ήταν ο Ποντιακός Ελληνισμός μετά την καταστροφική διάρρηξη του μετώπου και την άτακτη υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1922. Η Συνθήκη των Σεβρών έχει υπογραφεί 28/7/1920 με το παλαιό ημερολόγιο – 10 Αυγούστου με το νέο», σημειώνει και προσθέτει:
«Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι είτε η Συνθήκη των Σεβρών, είτε η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η συνθήκη που έληξε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις νικήτριες δυνάμεις, όπως ακριβώς αναφέρονται στο κείμενο των δύο συμβάσεων και την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία από την άλλη πλευρά.
Η πολιτική ελίτ της Τουρκίας ενοχλείται από το γεγονός ότι αυτή η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει την Τουρκία ως ηττημένη δύναμη. Αυτό είναι το πρώτο τους πρόβλημα και δεν είναι σημερινό. Ανέκαθεν υπήρχε – ίσως σε μικρότερο βαθμό – αυτός ο αναθεωρητικός στόχος. Όπου αναθεωρητικός σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τα σύνορα. Αυτό είναι όλο. Όχι να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις! Εδώ είναι και το πιο παράδοξο», τονίζει ο κ. Κυμιωνής.
Κάθε πότε η Τουρκία θέτει ζήτημα αλλαγής Συνθηκών
«Η εποχή που ανεβαίνει η διάθεση της Τουρκίας να αλλάξει τις συνθήκες είναι όταν η Ελλάδα είναι αδύναμη. Παράδειγμα: Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Τουρκία ήταν δήθεν ουδέτερη – ενώ τροφοδοτούσε με χρώμιο και τα απαραίτητα υλικά της πολεμικής βιομηχανίας της ναζιστικής Γερμανίας – εκείνη την εποχή παζάρευε τη Βόρεια Συρία, τα Δωδεκάνησα που ήταν Ιταλοκρατούμενα, τη Δυτική Θράκη που τότε ήταν υπό Βουλγαρική κατοχή (περίοδος 1941-1944), παζάρευε με τη Γερμανία να ξαναπάρει τις χώρες του Καυκάσου (που το 1920 έχασε με τη Συνθήκη των Σεβρών)… Φυσικά, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά», σημειώνει ο Γ. Κυμιωνής και υπενθυμίζει:
«Η Τουρκία μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 25 Φεβρουαρίου του 1945! Οι Γερμανοί ήταν ήδη στην Αυστρία, είχαν υποχωρήσει… Ωστόσο, η Τουρκία έτσι κάθισε στο τραπέζι των νικητών».
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Συνθήκη της Λωζάνης; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι προβλέψεις για τον «καθορισμό των συνόρων, που εμάς ως Ελλάδα μας «καίνε» γιατί έχουν να κάνουν με τα σύνορα στον Έβρο και τα νησιά. Σημειώνουμε τα νησιά εκτός Δωδεκανήσων. Γιατί αυτά δόθηκαν ως πολεμική αποζημίωση στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη ειρήνης του 1946 μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων και της ηττημένης Ιταλίας. Σε αυτή τη συνθήκη δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία. Γιατί;
Πολύ απλά γιατί η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943, η Τουρκία δεν είχε προλάβει να κηρύξει τον πόλεμο και έτσι δεν μπορούσε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Σημειώνει δε, ότι «η Τουρκία προσπάθησε πάρα πολύ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί έλεγε ότι της τα χρωστάει η Ιταλία από το 1911 που προσωρινά τα είχε καταλάβει. Λες κι όταν γίνεται ένας πόλεμος γίνεται με ημερομηνία λήξης…».
Η αλήθεια, όμως, είναι αλλού: «Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στο Παρίσι είχαν εκφράσει ανοικτά και επιτακτικά τη βούληση να πάρουν την εντολή, άρα να τα έχουν σχεδόν υπό τη δική τους κυριότητα οι Σοβιετικοί. Όπως ήταν να πάρουν και εντολή για τη Λιβύη.
Πώς τα Δωδεκάνησα «πήγαν» στην Ελλάδα
Ως προς την Τουρκία, επειδή υπήρχε πικρά εμπειρία στη διάρκεια του πολέμου γιατί δεν περνούσε τίποτα από τα Στενά – δεν υπήρχε ναυσιπλοΐα – πάλι οι Σοβιετικοί με τον υπουργό Εξωτερικών Μολότοφ, είχαν πει να πάρουν την εντολή για την Ανατολική Θράκη. Και είχαν συζητηθεί στη διάσκεψη της Τεχεράνης τον Δεκέμβριο του 1943, στη διάσκεψη του Πότσνταμ, στη διάσκεψη της Γιάλτας που καθόρισαν τον μεταπολεμικό κόσμο».
«Άρα, από μία άποψη η επιμονή της Σοβιετικής Ένωσης να πάρει εντολή για τα Δωδεκάνησα ίσως σε αυτή να οφείλει η Ελλάδα ότι τελικά τα πήρε ως πολεμική αποζημίωση. Η Ελλάδα ήταν προτιμότερη τότε στη Βρετανική σφαίρα επιρροής παρά να βρεθούν με βάσεις του Σοβιετικού Στόλου», σημειώνει ο Γ. Κυμιωνής, αναφερόμενος σε όσα έχουν να κάνουν με τη Συνθήκη της Λωζάνης στον μεταπολεμικό κόσμο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το «πιστοποιητικό γέννησης» του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ιούλιο του 1923 υπογράφτηκε η Συνθήκη, Οκτώβριο του ίδιου έτους καταργήθηκε το χαλιφάτο και το σουλτανάτο και μια από τις Εθνικές Εορτές στην Τουρκία είναι στις 29 Οκτωβρίου. Είναι η ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.
Από τότε ξεκινά η ένταξη της Τουρκίας στη Δύση. Πώς ήταν, όμως, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κατά τη μεσοπολεμική περίοδο 1923 – 1939;
- Γιατί οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει στην επίλυση των ζητημάτων μεταξύ τους;
- Ποιο ρόλο έπαιξαν οι κυρίαρχες παρουσίες του Βενιζέλου και του Κεμάλ;
- Γιατί ο Κεμάλ άφησε στην άκρη τον περίφημο «Εθνικό Όρκο» που έφτανε τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη;
- Ήταν Έλληνας ο Κεμάλ – Τι λένε οι ιστοριογράφοι;
- Ποιος ο ρόλος σε όλα αυτά της Συνθήκης της Λωζάνης;
- Γιατί οι Βρετανοί τοποθέτησαν τον Μεταξά στην Ελλάδα;
- Τι συνέβη με τους πρόσφυγες, τις αποζημιώσεις και τις περιουσίες;
- Πώς μπήκε εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο η Τουρκία;
- Ποιος ο ρόλος του βαθέως κράτους στην Τουρκία;
- Τι έχει γνωμοδοτήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Συνθήκη της Λωζάνης;
- Θα αλλάξει στάση ο Ερντογάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία;
- Τελικά, γιατί ο Ερντογάν θέλει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και πού αλήθεια στοχεύει;
Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ο Γιάννης Κυμιωνής στη συνέντευξή του στο militaire.
Πηγη:
Ελληνοτουρκικά: «Και τι θέλετε να κάνουμε, πόλεμο»;
Σύμφωνα με την UNCLOS, τόσο τα Χωρικά Ύδατα όσο και η ΑΟΖ ξεκινάνε από τις γραμμές βάσης. Ο εναέριος χώρος και η Συνορεύουσα Ζώνη εξαρτώνται από τα χωρικά ύδατα.
Γράφει ο
ΟΘΩΝ ΦΛΩΡΑΤΟΣ*
Όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα, απαιτείται να ξεκολλήσουμε επί τέλους από τον όρο αυτόν, πριν πάθουμε αμετάκλητη ζημιά. Η υφαλοκρηπίδα αφορά το βυθό και το υπέδαφος του και σύμφωνα με την UNCLOS άρθρο 76, μπορεί να φτάνει τα 200 νμ αλλά και όχι. Στην παράγραφο 5 του άρθρου αυτού, αναφέρεται ότι η υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 νμ από την ισοβαθή των 2500 μ. Ενώ μπορεί να φθάνει και τα 350 ν.μ.
Η Τουρκία δεν έρχεται αδιάβαστη, βασίζεται στη νομολογία του δικαστηρίου της Χάγης, του 1978, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με τα νησιά της Μάγχης.
Εκεί η Γαλλία έλεγε ότι τα αγγλικά νησιά κάθονται πάνω στην δική της υφαλοκρηπίδα (ακριβώς ότι λέει και η Τουρκία).
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριζε ότι αφού τα νησιά του έχουν χωρικά ύδατα με βάση τη μέση γραμμή, έχουν και υφαλοκρηπίδα υποκείμενη των χωρικών υδάτων (ότι λέει και η Ελλάδα στην επιχειρηματολογία της).
Το δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τη Γαλλία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την μορφολογία του βυθού και όχι τα χωρικά ύδατα, τα οποία αποδέσμευσε από την υφαλοκρηπίδα.
Με το νέο διεθνές δίκαιο του 1982, άρθρο 74, μπήκε η έννοια της ΑΟΖ η οποία προσδιορίζεται μόνο από την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης που προσδιορίζουν και τα χωρικά ύδατα.
Εφ’ όσον η απόσταση, ανάμεσα σε δυο ακτές κρατών, είναι μικρότερη των 400 ν.μ. τότε λαμβάνεται υπ’ όψη η μέση γραμμή.
Επιπροσθέτως, όλα τα κατοικημένα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα (αρθρο 121), όμως όπως προανέφερα, η υφαλοκρηπίδα είναι πιο σύνθετη στην οριοθέτηση από την ΑΟΖ.
Με δεδομένο ότι η ΑΟΖ δίνει δικαιώματα στη θάλασσα, το βυθό και το υπέδαφος του βυθού με μόνο κριτήριο την απόσταση και με την νομολογία του δικαστηρίου της Χάγης, είναι εθνικό έγκλημα να μιλάμε ακόμα για υφαλοκρηπίδα.
Επίσης με το νέο διεθνές δίκαιο έχει θεσπιστεί ειδικό δικαστήριο για διαφορές επί της UNCLOS, με έδρα του το Αμβούργο. Το δικαστήριο της Χάγης δεν αποκλείεται, αλλά έρχεται δεύτερο (άρθρο 287).
Η δική μας εμμονή για το δικαστήριο της Χάγης, αποτελεί έκπτωση προς την Τουρκία η οποία μη αναγνωρίζοντας την UNCLOS, προφανώς δεν αναγνωρίζει και το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο του Αμβούργου.
Η επίλυση των διαφορών ακόμη και με κράτη που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS προβλέπεται “mutatis mutandis” στο άρθρο 284.
Στα Ελληνίδα αυτό μεταφράζεται ως αρχή ευθυδικίας ή τηρουμένων των αναλογιών, στην αγγλική νομική ορολογία όμως, ο όρος μεταφράζεται ως: λαμβάνοντας υπ’ όψη τις διαφορές. Για περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφωνίες από γειτονικές χώρες, προβλέπεται στην UNCLOS η προσφυγή δε διεθνή διαιτησία, ακόμα και μονομερώς, στην περίπτωση που η άλλη πλευρά αρνηθεί ή δεν απαντήσει σε γραπτή πρόσκληση εντός προβλεπόμενης διορίας.
Επίσης αναφέρεται ρητά πως τα προβλεπόμενα στην UNCLOS είναι δεσμευτικά και για χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.
Με δεδομένο ότι η UNCLOS ορίζει πως οι διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες υπερισχύουν αυτής (γι’ αυτό και η Τουρκία προσπαθεί να μας παρασύρει σε διμερή συμφωνία).
Η ιδέα ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε ποικιλία εύρους χωρικών υδάτων αποτελεί απαράδεκτη έκπτωση προς την Τουρκία και είναι μία τερατουργηματικά αυθαίρετη ερμηνεία της UNCLOS, η οποία αναφερόμενη στα χωρικά ύδατα λέει «μέχρι 12 ν.μ.» εννοώντας την μέση γραμμή, όπου οι αποστάσεις είναι μικρότερες των 24 ν.μ., όπως κάνει και για την ανάλογη περίπτωση της ΑΟΖ. Σε καμία περίπτωση η UNCLOS δεν αναφέρεται στην δυνατότητα αυθαίρετης επιλογής του εύρους των χωρικών υδάτων κατά το δοκούν.
Τα drones στοχοποιούν τις θέσεις μας και δίνουν συντεταγμένες στο Τουρκικό πυροβολικό. Εάν συνεχίσουμε να τα αφήνουμε, οι Τούρκοι θεσμοθετούν καταστάσεις αμφισβήτησης των περιοχών που πετάνε δημιουργώντας τετελεσμένα.
Εάν αντίθετα τα καταρρίψουμε, μετά από κατάλληλη διεθνή προειδοποίηση ΝΟΤΑΜ που αναφέρω παρακάτω, περνάει το αποτρεπτικό μήνυμα σαφέστατα.
Οι Τούρκοι κατέρριψαν Ρωσικό αεροσκάφος για 18 δευτερόλεπτα παραβίαση και δεν έκατσαν να σκεφτούν ότι μπορεί να γίνει ο Γ! παγκόσμιος πόλεμος.
Οι συνεχείς αναφορές σε ατυχήματα και επεισόδια δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα πείθουν την Τουρκία ότι δεν υπάρχει η θέληση για ουσιαστική αντίδραση στις ενέργειες της και την αποθρασύνουν.
Η Τουρκική πολιτική είναι διαχρονική και πηγαίνει πίσω στο 1921, με τον Εθνικό Όρκο να πάρουν πίσω τα εδάφη που έχασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η σημερινή Τουρκική προπαγάνδα θυμίζει τα “μεθοριακά επεισόδια” που εφεύρισκαν οι Ιταλοί για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους το 1940.
ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να τους κοπεί ο βήχας, από την Ελλάδα, γιατί δεν αρκεί να έχει κάποιος οπλικά συστήματα για τις παρελάσεις, αλλά πρέπει να γνωρίζει ο αντίπαλος ότι έχει και την θέληση να τα χρησιμοποιήσει, κάτι στο οποίο δυστυχώς υστερούμε από το 1996, όπου τη νύχτα των Ιμίων μπροστά στην επιλογή Πυρ ή Πίσω, εμείς κάναμε πίσω.
Η συνέχεια, μέχρι σήμερα δεν έδειξε πως άλλαξε κάτι στις επιλογές μας για εξασφάλιση αξιόπιστης αποτροπής, ότι και να λένε κατά καιρούς οι διατελέσαντες Α/ΓΕΕΘΑ. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν εγκρίνει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, δεν θα ρίξουμε ούτε βαρελότο.
Πέρα από αυτά, η Τουρκία έχει εκλογές στις οποίες δημοσκοπικά, μέχρι τώρα, χάνει ο Ερντογάν. Εάν χάσει με όσα έχει κάνει, πιθανότατα θα ακολουθήσει την τύχη του Μεντερές και το γνωρίζει. Άρα δεν έχει τίποτα να χάσει, με το να προσπαθήσει να πετύχει μία θεαματική νίκη που θα άλλαζε τα πράγματα στο εσωτερικό του.
Το κακό είναι ότι και η Αντιπολίτευση, με όλα όσα έχει πει, πιθανότατα θα αποδειχτεί χειρότερη του Ερντογάν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τα χειρότερα, γιατί αν δεν ξυπνήσουμε μόνοι μας από την πολύ «ψυχραιμία» θα μας ξυπνήσουν άλλοι.
Τα περί ψυχραιμίας και «δεν θα πέσουμε στην παγίδα», είναι αφελείς τοποθετήσεις που οι Τούρκοι τα εκλαμβάνουν ως φόβο.
Στην παγίδα βρισκόμαστε είδη: Η Ελληνική εμμονή σε ηλιθιότητες, τις οποίες βαφτίζουμε υπευθυνότητα, θα μας οδηγήσει μέσα από τις αυξανόμενες Τουρκικές προκλήσεις να χρεωθούμε την όποια αντίδραση θα αναγκαστούμε να κάνουμε και μετά θα βγαίνει η Τουρκία από πάνω στο ΝΑΤΟ και αλλού.
Αντίθετα η μη ύπαρξη σοβαρής Ελληνικής αντίδρασης, κατοχυρώνει στην Τουρκία τετελεσμένα ως προς τις περιοχές που αμφισβητεί και περνάει διεθνώς την αντίληψη περί αμφισβητούμενων περιοχών που θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω διμερών διαπραγματεύσεων.
Επί της ουσίας, οδηγούμαστε στο να διαπραγματευτούμε τι θα δώσουμε και τι θα μας αφήσουν οι γείτονες, μέσα από τις διεκδικήσεις και τους εκβιασμούς τους και την δική μας δήθεν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Εδώ που έχουν φθάσει τα πράματα, χρειάζονται κινήσεις που θα μας δώσουν την πρωτοβουλία κινήσεων, στοχεύοντας ευθέως τις Τουρκικές απειλές και εκβιασμούς, αλλά και θα περνάνε σαφέστατα το μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν είμαστε στο 1996.
Για το σκοπό αυτό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:
1. Να καταστεί σαφές προς κάθε “καλοθελητή, που μας σερβίρει την καραμέλα του διαλόγου, ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο και η συνεχής προβολή μονομερών, αυθαίρετων και ανυπόστατων αξιώσεων, δεν συνιστά Έλληνο—Τουρκική διαφορά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Τουρκίας.
2. Να ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία υπό καθεστώς τετελεσμένων, εκβιασμών, αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και απειλής πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
3. Να δοθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ ρηματική διακοίνωση, ότι η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της, βάση του Άρθρου 5, έναντι της Τουρκίας για όσο ισχύει το CASUS BELLI, δεδομένου ότι δεν νοείται σύμμαχος να απειλεί σύμμαχο με πόλεμο.
Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση Τουρκικής επίθεσης εναντίον μας, θα ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ από την Ελλάδα η ενεργοποίηση του άρθρου 5, δεδομένου ότι η Τουρκία θα έχει θέσει τον εαυτό της DE FACTO εκτός Συμμαχίας.
Τι ανοησίες είναι αυτά τα γλυκανάλατα που ακούμε ότι η Συμμαχία δεν προβλέπει αντιμετώπιση σύγκρουσης μεταξύ των μελών της;
Αν υπάρχει στρατιωτική επίθεση παύει να υπάρχει συμμαχία, γιατί ο ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΣ προφανώς θέτει εαυτόν ΕΚΤΟΣ συμμαχίας.
Αφού ξεκαθαρίσουμε τελεσιγραφικά τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, μετά να εφαρμόσουμε μονομερώς όλα όσα προβλέπονται από την UNCLOS και αν θέλουν οι Τούρκοι, ας επιτεθούν αυτοί πρώτοι σε χώρα του ΝΑΤΟ.
Να δούμε επιτέλους και την σημερινή αξία αυτής της συμμαχίας για εμάς.
4. Να γίνει άμεσα μονομερής χάραξη και ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, όπως αναφέρεται στην UNCLOS, και να δοθούν στον ΟΗΕ οι σχετικές συντεταγμένες προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας στην ΑΟΖ.
Εν δυνάμει ΑΟΖ δεν προβλέπεται πουθενά, αν δεν έχει ανακηρυχθεί.
5. Να εκδοθεί ΝΟΤΑΜ πως αεροσκάφη που παραβιάζουν το FIR Αθηνών και δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, αλλά επιδιώκουν εμπλοκή, θα χαρακτηρίζονται RENEGADES και θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα διεθνώς για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εν δυνάμει απειλή για την αεροπλοία θα καταρρίπτονται.
6. Να δοθεί ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ότι ενόψει των Τουρκικών απειλών και μονομερών διεκδικήσεων, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας η οποία θα εκληφθεί ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος τότε, επιφυλασσόμαστε για τη λήψη κάθε διαθέσιμου μέτρου, διπλωματικού ή άλλου, στη βάση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, προς εξουδετέρωση της απειλής.
7. Να γίνει άμεσα συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Φτάνουν πια οι ηλιθιότητες τις οποίες δεν θα έκαναν πρωτοετείς φοιτητές πολιτικών επιστημών και που κάποιοι νομίζουν πως είναι έξυπνη και υπεύθυνη πολιτική, με την οποία μονίμως βγαίνουμε χαμένοι μέσα από μία σαλαμοποίηση υποχωρήσεων, δεκαετίες τώρα.
Στο “Τι Θέλετε να κάνουμε πόλεμο;” την απάντηση έδωσε ο Τσώρτσιλ απευθυνόμενος προς τον Τσάμπερλαιν την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του δεύτερου.
Είπε : “Ανάμεσα στον Πόλεμο και την Ταπείνωση, επιλέξατε την Ταπείνωση και φέρατε και τον Πόλεμο”.
Η Ελλάδα επιβάλλεται να διεκδικήσει αυτά πού ΝΟΜΙΜΑ δικαιούται, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και όχι να δείχνει φοβική και διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το δίκιο της από φόβο μην τυχόν και το χάσει.
*Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός