Σελίδες

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

«Εκβιάζει την Τουρκία ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης» – τούρκικο δημοσίευμα

 


Το βέτο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Τουρκίας, εξόργισε τη Δύση. Ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη (SACEUR) Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε: «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ να επιλέξει μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας και Σουηδίας», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

«Η Σουηδία, η οποία ανταποκρίνεται αρνητικά στα αιτήματα της Άγκυρας και η οποία έχει γίνει η οικία τρομοκρατικών οργανώσεων, αναμένει την έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει να συζητείται».

Επιπλέον, οι θέσεις του πρώην Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Τζέιμς Σταυρίδη σχετικά με την έγκριση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τράβηξαν την προσοχή. 

Ο Σταυρίδης, στην ανάλυσή του για το Bloomberg, είπε ότι το μπλοκάρισμα της Τουρκίας, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία για την ένταξή τους στο στο ΝΑΤΟ ήταν «ένα δώρο στον εγκληματία πολέμου Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το T24. 

 

«Ήρθε η ώρα να πει ναι»

 

Ο Σταυρίδης λέει ότι η Τουρκία «μονομερώς» μπλόκαρε την ένταξη των δύο βόρειων χωρών και ότι οι άλλες συμμαχικές χώρες υποστήριξαν τη διεύρυνση: «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και να πει «ναι».

Μάλιστα, σημειώνει ότι «κατανοεί» τη στάση της Τουρκίας κατά της έκδοσης ατόμων που προσδιορίζονται ως τρομοκρατικές ομάδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Σταυρίδης είπε, «Ωστόσο, η Σουηδία, ιδιαίτερα, έκανε πολλές παραχωρήσεις υπέρ της Τουρκίας κατά τη διαδικασία της διεύρυνσης». 

Ο Σταυρίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή, η «μεγάλη δοκιμασία» που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ δεν είναι η τρομοκρατία αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη σύμμαχό της Εσθονία και προσπαθεί να τρομάξει το ΝΑΤΟ με πυρηνικές απειλές.

 Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που παρέμειναν ουδέτερες ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

 Ο Σταυρίδης επεσήμανε ότι ο σουηδικός στρατός έχει υψηλή τεχνολογία και αν και η Φινλανδία είναι μια μικρή χώρα, μπορεί να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες στο πεδίο. «Τους θέλουμε στην ομάδα μας», είπε χαρακτηριστικά.


«Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τη Συμμαχία»

 

«Κάποια στιγμή, τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί σύντομα να αρχίσουν να σκέφτονται:

 «Αν πρέπει να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ Σουηδίας/Φινλανδίας ή Τουρκίας, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές μας», είπε ο Σταυρίδης.

 «Αυτό θα ήταν λάθος. Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους, η αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ  στην οποία υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις ή όπως η βάση και η Συμμαχική Διοίκηση Χερσαίων στη Σμύρνη», έγραψε και συνέχισε ως εξής:

«Το ΝΑΤΟ χρειάζεται τη Τουρκία να συνεχίσει να είναι ενεργό και θετικό μέλος. Πρέπει επίσης να συμπεριλάβει τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κανείς δεν θέλει να επιλέξει μεταξύ των δύο. Το αν αυτό θα συμβεί ή όχι εξαρτάται από τον Ερντογάν».

Στο άρθρο του, ο Σταυρίδης εξήγησε τη σημασία που αποδίδει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ως εξής:

«Όταν έγινα Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ το 2009, αν και η Βρετανία ήταν η χώρα που υποστήριξε περισσότερο τις πρωτοβουλίες μας στο Αφγανιστάν μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Λονδίνο δεν ήταν η πρώτη πρωτεύουσα στην οποία πήγα. Ούτε το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ρώμη ή το Βερολίνο.  Έχω Ελληνοαμερικανικές ρίζες, ακόμα και η Αθήνα δεν ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που πήγα, το πρώτο μέρος που πήγα ήταν η Άγκυρα, ήθελα να δείξω ότι γνωρίζουμε όλα όσα έκαναν οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Οι Τούρκοι έχουν προμηθεύσει στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία σε κάθε αποστολή του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια: Αφγανιστάν, διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια, καταπολέμηση της πειρατείας, κυβερνοασφάλεια και πολλά άλλα. 

Υπό τη διακυβέρνησή μου, παρείχαν μαχητική ικανότητα στην επέμβαση στη Λιβύη το 2011.

 Άλλοι μεγάλοι σύμμαχοι το είχαν αποφύγει. Όποτε ζητούσα κάτι, μου το έδιναν».



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου