Σελίδες

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Πρωτοφανές: Το ελληνικό κράτος διδάσκει τα Ελληνόπουλα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ονομάστηκε «Μέγας» γιατί ήταν… αντιρατσιστής

Τι μέλλον μπορεί να έχει ένα έθνος όταν διδάσκεται έτσι την Ιστορία του;

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος email: andreopoulos@pronews.gr

 Στο βιβλίο Ιστορία της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή το έντυπο με το οποίο το… ελληνικό κράτος διδάσκει επισήμως τα παιδιά των Ελλήνων, ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται ότι ονομάστηκε «Μέγας» επειδή ακολούθησε «αντιρατσιστική πολιτική» και πίστευε στην… «ισότητα των λαών»!

Πρόκειται για πρωτοφανείς απόψεις που έχουν ως σκοπό να επιβάλουν με το έτσι θέλω την πολυπολιτισμικότητα στην ελληνική κοινωνία.

Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτή είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ διδαχή της ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν ισχύει πάντα το επίσημο κι ας είναι ψευδές.

Οι γονείς των παιδιών που μεγάλωσαν με άλλες επίσημες ιστορικές αλήθειες τι πρέπει να κάνουν;

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Ανατολή γιατί είχε κοινωνικές ευαισθησίες για έναν πολύ απλό λόγο:

Τότε δεν υπήρχαν κοινωνίες. Η κοινωνία είναι σύγχρονο εφεύρημα με πονηρούς σκοπούς.

Τότε υπήρχαν μόνο έθνη. Τα έθνη και οι κοινωνίες ταυτίζονταν και όλοι έπαιζαν ή μπορούσαν να παίξουν τους ίδιους ρόλους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πολεμούσε στην πρώτη γραμμή όπως οι στρατιώτες του όπου και τραυματίστηκε εννέα φορές.

Δεν υποκλίνονταν οι στρατιώτες μπροστά του, ούτε του μιλούσαν στον πληθυντικό. Τον αναφέρανε κανονικά με το όνομά του.

Τότε δεν υπήρχε Αριστερά ή Δεξιά, ή το Κέντρο, δεν υπήρχαν κόμματα. Ο λαός ήταν ενιαίος και είχε κοινούς σκοπούς.

Οι Έλληνες στο σύνολό τους τότε ήθελαν διαπαντός εξάλειψη του περσικού κινδύνου και τιμωρίας τους για τις εισβολές των ετών 490 και 480 π.Χ.



Ήθελαν τιμωρία τους και για τον ρόλο που έπαιξαν στον Πελοποννησιακό και στον Κορινθιακό Πόλεμο, όταν έβαζαν τους Έλληνες να αλληλοσφάζονται προσφέροντας χρήματα και χρυσό σε ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά που προκαλούσαν ή ενίσχυαναυτές τις πολεμικές συρράξεις.

Αυτός ήταν ο τότε εθνικός στόχος και ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε να τον πραγματοποιήσει. Γι΄αυτό ονομάστηκε «Μέγας» και όχι γιατί του άρεσε η… woke κουλτούρα και ούτε γιατί άκουγε Μπομπ Μάρλεϊ στον ελεύθερό του χρόνο.

Σε ότι αφορά τους ξένους που προωθούσε σε ανώτερες θέσεις, το έκανε γιατί πίστευε στην αξιοκρατία και γιατί ήξερε πως μία τεράστια Αυτοκρατορία δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς να χρησιμοποιούνται ντόπια στοιχεία.

Όλοι οι Έλληνες μαζί δεν επαρκούσαν. Το ίδιο σύστημα ακολούθησαν και οι Βρετανοί στην Αυτοκρατορία τους που ήταν και η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ, αλλά «αντιρατσιστές» πολύ δύσκολα θα τους αποκαλούσε κάποιος, μάλλον το αντίθετο.

Το βιβλίο λοιπόν της Γ΄Γυμνασίου αναφέρει επί λέξει:

«Εγκαινιάζει μία αντιρατσιστική πολιτική, αναγνωρίζοντας την ισότητα όλων των λαών, κυρίως γι’ αυτό το τελευταίο η Ιστορία τον ονόμασε Μέγα».

Τι μέλλον μπορεί να έχει μία χώρα με τέτοια Εκπαίδευση;


Πηγη:Pronews.gr

Σκόπια: « Στην Ελλάδα οι εξτρεμιστές της «Χρυσής Αυγής» δεν καταλαβαίνουν τα μηνύματα του Αντρέεφσκι»

 


Τονίζω πάντα ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και ότι η γλώσσα της είναι οικουμενική, είπε στον ανταποκριτή του ΜΙΑ από την Αθήνα ο καλλιτέχνης Σεργκέι Αντρεέφσκι με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στον δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Όμως οι εξτρεμιστές από την «Χρυσή Αυγή» προφανώς δεν καταλαβαίνουν τα μηνύματα του Αντρεέφσκι, οπότε με μάσκες, καπέλα και κουκούλες, για να κρύψουν τα πρόσωπά τους, μια ομάδα μελών της οργάνωσης, η οποία έχει κηρυχθεί εγκληματική με δικαστική απόφαση, εισέβαλε στη γκαλερί του δήμου Θεσσαλονίκης Καλαμαριά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση του «Μακεδόνα» καλλιτέχνη.

Υποστηρίζουν ότι η «Χρυσή Αυγή» σφράγισε την έκθεση των Σκοπίων στην Καλαμαριά» στο δημοσιευμένο βίντεο από το λεγόμενο «Μέτωπο Νεολαίας – Χρυσή Αυγή».

 Επιπλέον, σχολιάζουν ότι δεν δέχονται κανέναν συμβιβασμό για τον «ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας», ότι είναι «προφανής εμπαιγμός και προσβολή του εθνικού αισθήματος των Μακεδόνων» και έπρεπε να «παρέμβουν» και κυρίως να στείλουν μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές ότι «τέτοιες προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες».


Στην είσοδο της στοάς κόλλησαν αφίσες που, όπως λένε, αναφέρονται στους κατοίκους και στην «απαράδεκτη ανοχή του δημάρχου».

«Απαγορεύεται η διαφήμιση ή η παροχή χρημάτων σε δημόσιο χώρο με χρήματα από Έλληνες πολίτες σε οργανισμούς ή πρόσωπα όπως ο Σεργκέι Αντρέεφσκι, που υπονομεύουν την ελληνική ιστορία, αμφισβητούν τον ελληνικό χαρακτήρα της χώρας μας, χαρίζουν τα εθνικά μας σύμβολα και εγκρίνουν εγκλήματα κατά των Ελλήνων», λέει στην αφίσα.

Για το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης του καλλιτέχνη Σεργκέι Αντρέεφσκι, μια ομάδα μασκοφόρων εισέβαλε στην γκαλερί, οι οποίοι με απρεπή και χυδαία λεκτική συμπεριφορά προσπάθησαν να διακόψουν την έκθεση, μετά την οποία αποχώρησαν. Ενημερώθηκε το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο προσθέτει ότι σήμερα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών η Πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππίδου, όπου, προσθέτουν, οι προσδοκίες από τη γείτονά μας ότι θα αντιμετωπιστούν επισήμως όλα τα μέτρα εντοπισμού και δίωξης των δραστών.

Παρουσία πλήθους επισκεπτών εγκαινιάστηκε επίσημα την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Μη εκτεθειμένα έργα σε χαρτί» και ο καλλιτέχνης, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του, δηλώνει ικανοποιημένος τόσο από τα εγκαίνια όσο και από τις αντιδράσεις των επισκεπτών.

«Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο και αναμένω ιδιαίτερα τα μηνύματα που έστειλε στα εγκαίνια ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στη Θεσσαλονίκη,Ντεγιάν Ντιούσιτς, από τον εκπρόσωπο της συμβουλευτικής ομάδας του δήμου Καλαμαριάς,  Πασχάλη Λεμονή, και του Χάρη Σαββίδη, διεθνώς καταξιωμένου αρχιτέκτονα και φωτογράφου από την Αθήνα που μίλησε για τη δουλειά μου και την αποστολή μου να ενώσω τους ανθρώπους μέσω του πολιτισμού. 

Δηλαδή, τονίζω πάντα ότι η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και ότι η γλώσσα της είναι παγκόσμια. Και όταν δημιουργώ, το κάνω αυθόρμητα, ειλικρινά, χωρίς λογισμούς. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις ειλικρινείς φιλοφρονήσεις των επισκεπτών που μέσα από τα έργα μου «ταξίδεψαν» στον κόσμο και τις εμπνεύσεις μου - τόνισε ο Αντρεέφσκι για το MIA.

Εξηγεί ότι είναι η πρώτη του ανεξάρτητη παρουσίαση στην Ελλάδα μετά την πρόσκληση που έλαβε ο σύμβουλος πολιτισμού του δημάρχου, Μάκης Μπατιάνης, εκ μέρους του δήμου Καλαμαριάς, αλλά επισημαίνει ότι, ωστόσο, το έργο του δεν είναι άγνωστο στους Έλληνες κριτικούς τέχνης.

- Το 2002 συμμετείχα σε ομαδική έκθεση με τίτλο: «Ευρωπαϊκή σύγχρονη τέχνη - η τέχνη των Βαλκανικών χωρών», που διοργανώθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς από άλλες βαλκανικές χώρες. 

Τον Ιούνιο του 2004, με την ευκαιρία και λίγο πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με επέλεξε ο Τάκης Μαυρωτάς, κορυφαίος κριτικός της ελληνικής πολιτιστικής σκηνής, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος από τη χώρα στο πολυπολιτισμικό έργο «Οι γείτονές μας», λέει ο Αντρεέφσκι.

Τα έργα του Μακεδόνα καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη θα εκτίθενται έως τις 29 Απριλίου. Η υλοποίηση του έργου γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της «Μακεδονίας» γράφει η Nova Makedonija εννοώντας το υπουργείο των Σκοπίων.



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Αιγύπτιος δικηγόρος μήνυσε το Netflix για ιστορική διαστρέβλωση της Κλεοπάτρας

 

AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGThe head of a statue depicting Cleopatra, the last active pharaoh of Ancient Egypt, at the Pinacotheque in Paris, France.

«Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη»


Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση κατά του Netflix για την απεικόνιση της Κλεοπάτρας ως μαύρης γυναίκας σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ. 

Μετά τη δημοσίευση του τρέιλερ της «Βασίλισσας Κλεοπάτρας», ο δικηγόρος Μαχμούντ αλ Σεμάρι κατέθεσε αγωγή κατά της πλατφόρμας ροής με τον Εισαγγελέα κατηγορώντας την για διαστρέβλωση της αιγυπτιακής ιστορίας.

 Ο αλ Σεμάρι απαίτησε την απαγόρευση του Netflix στην Αίγυπτο υποστηρίζοντας ότι «τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix έρχονται σε αντίθεση με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ιδιαίτερα τις αιγυπτιακές».

«Για να διαφυλάξουμε την αιγυπτιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μεταξύ των Αιγυπτίων σε όλο τον κόσμο... σας ενημερώνουμε και σας ζητάμε να λάβετε τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον αυτής της πλατφόρμας», ανέφερε η καταγγελία του.

Η θρυλική γυναίκα κυβερνήτης απεικονίζεται από την Adele James, η οποία είναι διφυλόφιλη.

 Τη σειρά που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου αφηγείται επίσης η μαύρη ηθοποιός Jada Pinkett Smith. 


Έχει πει στο παρελθόν ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να «εκπροσωπήσει τις μαύρες γυναίκες».

«Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες… το λυπηρό είναι ότι δεν έχουμε έτοιμη πρόσβαση σε αυτές τις ιστορικές γυναίκες που ήταν τόσο ισχυρές και ήταν η ραχοκοκαλιά των αφρικανικών εθνών», είπε. 

Άλλοι έχουν παραπονεθεί για τις επιλογές του casting που έγιναν για το ντοκιμαντέρ, με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass να λέει ότι η απεικόνιση της Κλεοπάτρας «είναι εντελώς λανθασμένη». «Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη», υποστήριξε σύμφωνα με την ισραηλινή i24.




Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Σκόπια: Ξεκινούν οι συνταγματικές αλλαγές με ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας -Μποϊκοτάζ αλβανικής και σλαβικής αντιπολίτευσης

 


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές, με τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη τροπολογιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο προοίμιο του Συντάγματος, ως πολιτοδιαμορφωτικού λαού, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τη Βουλγαρία, με βάση τη γνωστή «γαλλική πρόταση» για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών τόσο για την ταυτότητα,  όσο για τη γλώσσα και τις ιστορικές διαφορές.

 Σύμφωνα με το κανάλι Sitel, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι εμπειρογνώμονες που θα ενταχθούν στην ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των συνταγματικών τροπολογιών.

Η επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των δέκα πολιτικών κομμάτων και έναν εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο εισηγητής των αλλαγών είναι η Κυβέρνηση και μετά την προετοιμασία των τροπολογιών η πρόταση θα περάσει σε όλα τα όργανα εργασίας της Συνέλευσης, ενώ παράλληλα θα γίνουν δημόσιες συζητήσεις, όπου εμπειρογνώμονες, κόμματα, κοινωνία των πολιτών οργανισμών και άλλων φορέων, θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Τι ζητά η αλβανική αντιπολίτευση

 

Ωστόσο την επιτροπή μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση τόσο των Σλάβων όσο και των Αλβανών οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να εγκριθούν.

 

Το αλβανικό κίνημα Besa απαιτεί οι αλλαγές να περιλαμβάνουν την επίλυση του καθεστώτος της αλβανικής γλώσσας, η οποία να ορίζεται στο σύνταγμα ως γλώσσα που ομιλείται από περισσότερο από το 20 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού στη Β Μ.

Το ίδιο ζητά και το άλλο κόμμα Εναλλακτική, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης άλλου νόμου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.


Η σλαβική αντιπολίτευση


Εν τω μεταξύ, η σλαβική αντιπολίτευση των Σκοπίων, με επικεφαλής το VMRO DPMNE, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές εάν εγκριθεί η πρότασή της που βασίζεται στο κροατικό μοντέλο, δηλαδή ο ορισμός της Βόρειας Μακεδονίας ως «εθνικό κράτος των ''Μακεδόνων'' και  κράτος των άλλων εθνοτικών μειονοτήτων που ζουν σε αυτό».

«Δεν θα συμμετάσχουμε στην ομάδα εργασίας, γιατί το έργο αυτής της ομάδας εργασίας δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κοινοβουλευτική σύνθεση δεν θα μπορέσει να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Είναι απαράδεκτα με τη μορφή και τις συνθήκες που επιδιώκεται να επιτευχθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο πρωθυπουργός, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ταυτόχρονα επικεφαλής του SDSM, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «μοντέλο βασισμένο στην κοινωνία της Β Μ».

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα δύο τρίτα ή 80 από τους 120 βουλευτές της Βουλής της Β Μ.

--


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ πηγαίνει στα Σκόπια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

 


Ο ειδικός εκπρόσωπος και συντονιστής για την παγκόσμια εμπλοκή, Τζέιμς Ρούμπιν, θα επισκεφθεί τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την Voice of America στη σλαβική των Σκοπίων.

Θα επισκεφθεί επίσης τα Τίρανα και την Ποντγκόριτσα στην περιοδεία του στα Βαλκάνια από τις 10 έως τις 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να ενισχύσει την υποστήριξη των πρωτοβουλιών κατά της παραπληροφόρησης.

Ο Ρούμπιν έχει προγραμματιστεί να συζητήσει τις προσπάθειες κακοήθων παραγόντων που χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια, καθώς και τα συλλογικά αντίμετρα κατά των απειλών στον χώρο των πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Τίρανα, ο Ρούμπιν θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με τους Αμερικανούς πρεσβευτές από τα Δυτικά Βαλκάνια.


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Στέβο Πενταρόφσκι: Δεν είμαστε κατεχόμενη χώρα της Βουλγαρίας…

 


Ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι χαρακτήρισε ως σκανδαλώδες το αίτημα της Σόφιας να συμμετάσχει στη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων της χώρας.

Αυτό ανέφερε με αφορμή τις δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να συμπεριληφθεί και να γνωμοδοτήσει στη διαδικασία εγγραφής Βούλγαρων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, μετά το οποίο το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, βγήκε με αντίδραση ότι η διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας, το οποίο ως υποχρέωση σχετίζεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

 «Το αίτημα από τη Σόφια είναι σκανδαλώδες. Ούτε οι κατακτητές έχουν τέτοιες απαιτήσεις στις χώρες, τα εδάφη ή τα κράτη που τους κατέχουν. Στον 21ο αιώνα είναι παράλογα ανάρμοστο να επιδιώκουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές και συνταγματικές-νομικές διαδικασίες οποιασδήποτε χώρας. Και νομίζω ότι από αυτή την άποψη η απάντησή μας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν επί τόπου – αποφασιστική», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος των Σκοπίων είπε ότι η έννοια των πλειοψηφιών και των μειονοτήτων στη χώρα έχει ξεπεραστεί, ότι η συζήτηση ξεπεράστηκε και  έληξε με τη Συμφωνία Πλαίσιο του 2001.

 «Και στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν χρησιμοποιούσαμε ποτέ τον όρο «εθνικές μειονότητες», αλλά υπήρχαν «έθνη» και «εθνικότητες». Γιατί; Για να μην προσβάλλουμε κανέναν που μένει εδώ, και είναι σαν ένα νούμερο μικρότερο από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι μια άστοχη συζήτηση και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο σε αυτήν» είπε ο Πενταρόφσκι.

Για το αν θα προτείνει εκπρόσωπο στην ομάδα εργασίας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, λέει ότι στην ομάδα αυτή θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αλεξάνταρ Σπασόφσκι, που είναι νομικός σύμβουλός του.

«Στείλαμε επίσημα απάντηση, αλλά λάβαμε γραπτό αίτημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, θα στείλουμε απάντηση αυτές τις μέρες, αλλά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αλεξάνταρ Σπασόφσκι, που είναι ο νομικός μου σύμβουλος , θα είναι μέρος αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων εργασίας», είπε ο Πρόεδρος.

Σχετικά με το αίτημα του αρχηγού του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίστκοσκι για συνάντηση ηγεσίας και αν θα τη διοργανώσει, είπε ότι κατ' αρχήν πραγματοποιούσε πάντα αυτές τις συναντήσεις, εάν υπήρχε συναίνεση και από τα δύο κόμματα.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο Πενταροφσκι.



Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών σε βάθος 5ετίας μία από τις 6 προτάσεις των Τούρκων! Μανώλης Κοττάκης

 «Σιωπή των αμνών» για τα Εθνικά Θέματα…Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη μυστική διπλωματία με την ανοχή της αντιπολίτευσης και τα «συμβατικά» μέσα ενημέρωσης παριστάνουν ότι δεν ακούν, δεν βλέπουν και δεν διαβάζουν όσα κατά καιρούς αποκαλύπτονται…

Τελευταίο παράδειγμα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ με την υπογραφή του Μανώλη Κοττάκη. Ο δημοδιογράφος έγραψε  για τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του πρώην προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αποκαλύπτει τις απόψεις που έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό! Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή  που κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει τις μαρτυρίες Αναστασιάδη, ο κ.Μητσοτάκης ήταν υπέρ της διακοπής των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για να ηρεμήσουν οι Τούρκοι! Επιπλέον προκύπτει ότι θεωρεί το Κυπριακό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να το βρίσκει μπροστά της η Ελλάδα!

Ο Μανώλης Κοττάκης μιλά στο militaire channel για τα ελληνοτουρκικά και τη συμφωνία που κάποια στιγμή θα μας παρουσιάσουν με εντυπωσιακό περιτύλιγμα. Αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στα 6 σημεία της τουρκικής πρότασης για την οποία μίλησε ο Τσαβούσογλου περιλαμβάνεται η αποστρτατιωτικοποίηση νησιών σε βάθος 5ετίας αλλά και η απαίτηση της Τουρκίας να συζητηθεί  θέμα «τουρκικής μειονόητας» στα Δωδεκάννησα!

Μιλά ακόμη για την «οικονομική άλωση» της χώρας με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλα αυτά δεν είναι φυσικά ασύνδετα με την εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας.




Πηγη:

Αδριανούπολη: Ισλαμικό Κήρυγμα στο τζαμί με το ξίφος στο χέρι

 


Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο μουεζίνης του «Παλιού Τζαμιού» της Αδριανούπολης, Ισμαήλ Σιν, αναφερόμενος στο κήρυγμα της Παρασκευής που έγινε με τον ιμάμη να κρατά ένα ξίφος στο χέρι, δήλωσε ότι η παράδοση της ανάβασης στον άμβωνα κατά τις προσευχές της Παρασκευής και στις γιορτές κρατώντας το σπαθί είναι οθωμανική κληρονομιά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τελετές ορκωμοσίας των σουλτάνων γίνονταν στο τζαμί τις Παρασκευές, όπου ο σουλτάνος ​​ανέβαινε στον άμβωνα για να κάνει το πρώτο κήρυγμα με το σπαθί στο χέρι.

Όπως σημειώνει η Yeni Safak, επί περίπου 6 αιώνες, οι ιμάμηδες του «Παλιού Τζαμί» στην Αδριανούπολη διατηρούν τις παραδόσεις του κηρύγματος τις προσευχές της Παρασκευής και τις γιορτές με ξίφη.


Πάνω σε αυτό ο μουεζίνης θα πει: «Αυτή η παράδοση συνεχίζεται από την εποχή των Οθωμανών και το ξίφος θεωρείται ταυτόχρονα η Σούννα του Προφήτη μας και συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε στον άμβωνα τις προσευχές της Παρασκευής και τις γιορτές με το ξίφος για να διατηρήσουμε τη Σούννα και την κληρονομιά των Οθωμανών σουλτάνων σε αυτή τη συνοριακή πόλη».

Σύμφωνα με πηγές ο χαλίφης Ούμαρ ιμπν αλ-Χατάμπ ήταν ο πρώτος που το έκανε αυτό για να τονίσει την κυριαρχία του.




"Τα λόγια της ...Αγάπης των Οθωμανών - με το σπαθί στο τζαμί"


Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς,  όταν ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετατράπηκε το 2020 σε τζαμί από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Εμπειρογνώμονες: Οι Μολδαβοί δεν θέλουν ένωση με τη Ρουμανία

 


«Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιόχανις με τη Μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου»


«Αδελφές χώρες, άφθαρτα συνδεδεμένες, η Ρουμανία και η Μολδαβία έχουν μια ιδιαίτερη σχέση, αλλά το Κισινάου απειλείται συνεχώς από τη Ρωσία». Δύο γνωστοί πολιτικοί επιστήμονες, ο Μάριους Γκίνσεα και ο Ιοάν Στάνομιρ, αναφέρουν ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να ενωθούν οι δύο χώρες και έτσι η Μολδαβία να γίνει αυτόματα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να γλιτώσει από τις απειλές του Κρεμλίνου, γράφει ρουμανικό δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Adevărul», ο Τζέιμς Λ. Όλσον, πρώην επίλεκτος αξιωματικός στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA), δήλωσε ότι «η πιο επιθυμητή επιλογή για τη διάσωση της Μολδαβίας είτε να ενωθεί με τη Ρουμανία».

Έτσι, είπε ο Όλσον, η ασφάλεια της Μολδαβίας θα εξασφαλιζόταν, γιατί θα γινόταν αυτόματα μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, κατά τη γνώμη του πρώην αξιωματικού της CIA, οποιαδήποτε προσπάθεια του Κισινάου να ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσικά αντίποινα.

Η Ρουμανία και η Μολδαβία έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να γίνουν ένα ενιαίο κράτος, αμέσως μετά την Επανάσταση, όταν όλη η Ανατολική Ευρώπη απελευθερώθηκε από την κυριαρχία μιας καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε, η Ρουμανία θα είχε ακόμη και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως δείχνουν τα ντοκουμέντα της εποχής.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Μάριους Γκίνσεα διδάσκει στο «Syracuse University New York» και είναι ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Ο Γκίνσεα, μαζί με έναν άλλο διάσημο πολιτικό επιστήμονα, τον Ιοάν Στάνομιρ, καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, διευκρίνισαν γιατί το σενάριο της Ένωσης δεν είναι επίκαιρο αυτή τη στιγμή.


Η Ένωση δεν είναι πραγματικά επιθυμητή


Ο Μάριους Γκίνσεα  λέει ότι η ένωση δεν είναι πραγματικά επιθυμητή από κανένα κόμμα της Μολδαβίας.

Και η τελευταία έρευνα σχετικά με αυτό, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο των Μολδαβών θα ήθελε η χώρα τους να ενωθεί ξανά με τη Ρουμανία.

«Από γεωπολιτική και στρατηγική άποψη, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την πολιτική αντίδραση στη Μολδαβία, όπου ο μισός πληθυσμός δεν βλέπει ευνοϊκά για κανένα είδος ένωσης, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεστε μια συμφωνία των πολιτικών ελίτ της Μολδαβίας, και δεν υπάρχει, ακόμη και μεταξύ της φιλοευρωπαϊκής ελίτ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Με τον ίδιο τρόπο που η Μάγια Σάντου είχε σε όλη την πολιτική της ιστορία αρκετά έργα στα οποία προώθησε μια μολδαβική αστική ταυτότητα χωρίς να αρνείται τον ρουμανικό πολιτιστικό και γλωσσικό χαρακτήρα. Το μήνυμά της και αυτό της φιλοευρωπαϊκής ελίτ είναι κάτι σαν να λέμε: «Μιλάμε τη ρουμανική γλώσσα, είμαστε Ρουμάνοι, αλλά έχουμε μολδαβική εθνικότητα». Με τον ίδιο τρόπο που οι Αυστριακοί μιλούν γερμανικά, είναι εθνο-πολιτισμικά Γερμανοί, αλλά είναι αυστριακής υπηκοότητας », λέει η Γκίνσεα.

 Επιπλέον, σύμφωνα με το σύνταγμά της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι κυρίαρχο κράτος και είναι ουδέτερη. Για μια αλλαγή, θα χρειαζόταν δημοψήφισμα και εάν στην Ουκρανία η πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει την ευρωατλαντική ενοποίηση, τα πράγματα είναι διαφορετικά στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

 Και δεν είναι μόνο αυτό. Μια ‘ενωτική’ ομιλία του Βουκουρεστίου, όπως αυτή της γερουσιαστή Ντιάν Σοσοάκα, δεν θα είχε καλή υποδοχή ούτε από τους δυτικούς εταίρους, λέει ο ειδικός. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι φαίνονται με την πρώτη ματιά, εξηγεί.

 

«Θα αρνιόταν τον κυρίαρχο χαρακτήρα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας»


Και υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, επισημαίνει ο Ρουμάνος διδάσκαλος. Η Δύση υποστηρίζει την κυριαρχία της Μολδαβίας, όχι την ένωση, αν και στο παρελθόν υπήρξαν φωνές που δήλωναν υπέρ μιας ένωσης.

Οποιαδήποτε ένταξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ, «από μόνη της», δεν λαμβάνεται υπόψη από τους συμμάχους. Επιπλέον, τα μηνύματα του ΝΑΤΟ ήταν πολύ ξεκάθαρα ακόμη και όταν οι Ουκρανοί επέμεναν να γίνουν δεκτοί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είναι προφανές ποιο είναι το όφελος για την ένταξη της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι πολύ σαφές ποιο είναι το όφελος για το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Μολδαβίας», προσθέτει ο Ρουμάνος καθηγητής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι μόνη και εγκαταλειμμένη από όλους. Η Ρουμανία, πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη χώρα. Και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το Κισινάου μπορεί να ελπίζει για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 «Δεν βλέπω ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία»


Ο καθηγητής Ιοάν Στάνομιρ είναι εξίσου δύσπιστος. Δείχνει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενωθούν οι δύο χώρες.

«Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, τα επόμενα χρόνια, πραγματικά δεν βλέπω πώς θα μπορούσε η Μολδαβία να ενωθεί με τη Ρουμανία. Θα χρειαζόταν δημοψήφισμα και από τις δύο πλευρές, και δεν ξέρουμε αν οι Μολδαβοί το θέλουν αυτό. Δεν είναι μια επίκαιρη συζήτηση» , λέει ο Στάνομιρ.

Προφανώς, θα ήταν επιθυμητό για την πολιτική ελίτ από το Κισινάου να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες και να παραμείνει στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, δεδομένου του καθεστώτος ουδετερότητας της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να κάνουμε μια πρόβλεψη για τη λύση που θα ακολουθηθεί για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Πρόκειται για την επιθυμία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, διότι πρέπει να συμφωνήσουν με την απορρόφηση της Μολδαβίας στη Ρουμανία. Είναι δύσκολο να το πω, επαναλαμβάνω », προσθέτει.

Εάν η ηγεσία στο Κισινάου καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ένωση με τη Ρουμανία θα ήταν η καλύτερη λύση, ένα δημοψήφισμα πιθανότατα θα αποφασίσει εάν αυτό είναι εφικτό. «Πιθανότατα θα έπρεπε πρώτα να έχουμε ένα σοβαρό έργο και να ακολουθήσει δημοψήφισμα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και ακόμη και στη Ρουμανία. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν βλέπω πώς μπορούμε να συζητήσουμε την ένωση τώρα» , κατέληξε ο Στάνομιρ



Πηγη: http://www.echedoros-a.g