Σελίδες

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Σκόπια: Ξεκινούν οι συνταγματικές αλλαγές με ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας -Μποϊκοτάζ αλβανικής και σλαβικής αντιπολίτευσης

 


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές, με τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη τροπολογιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο προοίμιο του Συντάγματος, ως πολιτοδιαμορφωτικού λαού, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τη Βουλγαρία, με βάση τη γνωστή «γαλλική πρόταση» για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών τόσο για την ταυτότητα,  όσο για τη γλώσσα και τις ιστορικές διαφορές.

 Σύμφωνα με το κανάλι Sitel, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι εμπειρογνώμονες που θα ενταχθούν στην ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των συνταγματικών τροπολογιών.

Η επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των δέκα πολιτικών κομμάτων και έναν εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο εισηγητής των αλλαγών είναι η Κυβέρνηση και μετά την προετοιμασία των τροπολογιών η πρόταση θα περάσει σε όλα τα όργανα εργασίας της Συνέλευσης, ενώ παράλληλα θα γίνουν δημόσιες συζητήσεις, όπου εμπειρογνώμονες, κόμματα, κοινωνία των πολιτών οργανισμών και άλλων φορέων, θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Τι ζητά η αλβανική αντιπολίτευση

 

Ωστόσο την επιτροπή μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση τόσο των Σλάβων όσο και των Αλβανών οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να εγκριθούν.

 

Το αλβανικό κίνημα Besa απαιτεί οι αλλαγές να περιλαμβάνουν την επίλυση του καθεστώτος της αλβανικής γλώσσας, η οποία να ορίζεται στο σύνταγμα ως γλώσσα που ομιλείται από περισσότερο από το 20 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού στη Β Μ.

Το ίδιο ζητά και το άλλο κόμμα Εναλλακτική, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης άλλου νόμου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.


Η σλαβική αντιπολίτευση


Εν τω μεταξύ, η σλαβική αντιπολίτευση των Σκοπίων, με επικεφαλής το VMRO DPMNE, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές εάν εγκριθεί η πρότασή της που βασίζεται στο κροατικό μοντέλο, δηλαδή ο ορισμός της Βόρειας Μακεδονίας ως «εθνικό κράτος των ''Μακεδόνων'' και  κράτος των άλλων εθνοτικών μειονοτήτων που ζουν σε αυτό».

«Δεν θα συμμετάσχουμε στην ομάδα εργασίας, γιατί το έργο αυτής της ομάδας εργασίας δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κοινοβουλευτική σύνθεση δεν θα μπορέσει να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Είναι απαράδεκτα με τη μορφή και τις συνθήκες που επιδιώκεται να επιτευχθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο πρωθυπουργός, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ταυτόχρονα επικεφαλής του SDSM, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «μοντέλο βασισμένο στην κοινωνία της Β Μ».

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα δύο τρίτα ή 80 από τους 120 βουλευτές της Βουλής της Β Μ.

--


Πηγη: http://www.echedoros-a.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου